‘Açlık tarikatı’ dehşeti büyüyor: Ölü sayısı 1000’e ulaşabilir

Kenya'da bir tarikat liderinin müritlerine açlıktan ölmeleri halinde cennete gideceklerini vaat etmesi sonucunda ölenlerin sayısı 90'a dayandı. Hâlâ kayıp olduğuna inanılan en az 213 kişi var.

Dünya 27 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Tarikat lideri Nthenge açlıktan ölen daha 1000 kişinin bulunabileceğini söylüyor. Fotoğraf: AFP

Kenya’da Uluslararası İyi Haber Kilisesi’nin papazı Paul Mackenzie Nthenge’nin müritlerine ölüme götüren fetvalar verdi. Nthenge, müritlerine açlıktan ölürlerse cennete gideceklerini vaat etti. Nthenge’nin kilise mensuplarına, “İsa Peygamber ile ancak bu şekilde tanışabileceklerini’ söylediği iddia ediliyor.

Durumun ciddiyeti ilk olarak 15 Nisan’da fark edildi. Polis, açlıktan öldüğünden şüphelenilen 4 kişinin cesedini buldu ve bunun akabinde Nthenge’yi gözaltına aldı. Kilisenin 15 üyesi geçen hafta 800 dönümlük Shakahola Ormanı’nda açlıktan ölmek üzereyken kurtarıldı. Bunun akabinde ormanda önce 47 kişinin, daha sonra 26 kişinin daha cesedi bulundu. Bu cesetler arasında çok sayıda çocuk da vardı.

Giriş ve çıkışların kapatıldığı ormanda kazı çalışmaları devam ediyor. Yapılan son haberlere göre ceset sayısı 90’a ulaştı. Ölmekten son anda kurtarılan kişilerin sayısı ise şimdilik 34. Ancak Kenya Kızılhaçı’nın tahminlerine göre 213 kişi hâlâ kayıp. Mackenzie Nthenge’nin polise verdiği ifadede ‘İsa’yla buluşmaya giden’ en az 1000 kişinin bulunacağını söylüyor.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto tarikatta yaşananların ‘terörizmden farksız’ olduğunu belirterek, “Teröristler, çirkin eylemleri için dini kullanıyor. Mackenzie gibi adamlar da aynısını yapıyor. Bu tür adamların dini olmaz. Ait oldukları yer hapis” dedi.

Kenya tarihinin en büyük ‘tarikat’ ölümleri olarak kayda geçen olayda papaz Nthenge’nin daha önce 2019 ve bu sene mart ayında olmak üzere iki defa çocuk ölümleriyle ilişkili olarak tutuklandığı öğrenildi. Her seferinde kefaletle salınan Nthenge’nin davaları devam ediyor.

Çok çarpıcı araştırma: Aşırı görüşler, ılımlılara göre daha çok ilgi topluyorÇok çarpıcı araştırma: Aşırı görüşler, ılımlılara göre daha çok ilgi topluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.