Kenya’da helikopter kazası: Genelkurmay Başkanı dahil 10 kişi öldü

Kenya'da meydana gelen helikopter kazasında Genelkurmay Başkanı dahil 10 kişi hayatını kaybetti, iki asker kazadan sağ kurtuldu. Genelkurmay Başkanı, Cumhurbaşkanı Ruto tarafından seçimlerde hile yapmakla suçlanmış ama yine de göreve getirilmişti.

Dünya 18 Nisan 2024
Fotoğraf: AA

Doğu Afrika ülkesi Kenya bugün bir helikopter kazasıyla sarsıldı. Ülkenin batısında düşen helikopterde bulunan 10 kişi yaşamını yitirdi. Cumhurbaşkanı William Ruto, Kenya Genelkurmay Başkanı General Francis Ogolla‘nın da kazada hayatını kaybedenler arasında bulunduğunu bildirdi.

Ruto endemik sığır hırsızlığıyla mücadele için Kenya’nın kuzeybatısında konuşlanmış birlikleri ziyaret etmekte olan helikopterin Batı Pokot bölgesindeki Cheptulel Erkek Ortaokulu’ndan ayrıldıktan sadece birkaç dakika sonra yerel saatle 14.20’de düştüğünü söyledi.

İki askerin kazadan sağ kurtulduğunu ve hastanede olduklarını belirten Ruto kazanın nedenini araştırmak için bölgeye bir ekip gönderildiğini de sözlerine ekledi.

Ruto düzenlediği basın toplantısında “Anavatanımız en cesur generallerinden birini kaybetti. General Ogolla’nın ölümü benim için acı bir kayıptır. Dört yıldızlı seçkin bir general, görevi ve ülkesine hizmeti sırasında hayatını kaybetmiştir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı kaza nedeniyle ülke genelinde üç gün sürecek ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.

Ruto hileyle suçlamış, yine de göreve getirmişti

Ogolla daha önce Kenya Hava Kuvvetleri’nin başındaydı ve kuvvet komutanı yardımcılığa yükseldikten sonra geçen yıl Ruto tarafından ordunun başına getirilmişti.

Savunma Bakanlığı profiline göre Ogolla 1984 yılında Kenya Savunma Kuvvetleri’ne katıldı ve burada Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu ve Kenya Hava Kuvvetleri’nde (KAF) eğitmen pilot olarak görev aldı.

Ruto bir yıl önce Ogolla’yı ordunun en üst düzey görevine terfi ettirirken onu 2022 Başkanlık Seçimleri’nin sonucunu bozmaya yönelik bir komplonun parçası olmakla suçlamış, ancak Ogolla’nın bu iş için en nitelikli kişi olduğunu söylemişti.

Helikopterin düştüğü bölge sık sık iç karışıklıklara tanık olunmasıyla da öne çıkıyor. Kuzeybatıdaki çete ve terör eylemlerinin yıllardır yarattığı huzursuzluk ortamında şimdiye kadar onlarca sivil ve polis memuru öldürüldü.

Haziran 2021’de de başkent Nairobi yakınlarına iniş yapan ordu helikopterlerinin düşmesi sonucu en az 10 asker ölmüştü.

Kral 3.Charles Kenya'da: İnsan Hakları Komisyonu 'özür' istiyorKral 3.Charles Kenya’da: İnsan Hakları Komisyonu ‘özür’ istiyor

Ugandalı atlet Kenya'da öldürüldüUgandalı atlet Kenya’da öldürüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.