Kim Jong Un, Putin’i ziyaret etti: Başkanı daima destekleyeceğiz

Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, zırhlı treniyle 20 saatlik yolculuğun ardından Rusya Lideri Vladimir Putin'le buluştu. Kim, 'Başkan Putin'in kararlarını her zaman destekleyeceğiz', Putin de, 'Kısıtlamalar var. Ama konuşabileceğimiz, müzakere edeceğimiz ve düşünebileceğimiz şeyler var' dedi.

Bazı kısıtlamalar var. Rusya tüm bu kısıtlamalara uyuyor. Ama tabii ki konuşabileceğimiz, müzakere edeceğimiz ve düşünebileceğimiz şeyler var.

Dünya 14 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Dünyanın merakla beklediği buluşma gerçekleşti ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, 20 saatlik bir tren yolculuğunun ardından Rusya’ya ulaşarak Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü.

Rusya’nın Çin sınırına yakın bölgesindeki Vostoçni Uzay Üssü’ndeki ziyaretin başlangıcında Kuzey Kore Lideri, Putin’le el sıkışırken, “Yoğun programınızda bizi davet ettiğiniz için teşekkür ederiz” dedi.

Kim Jong Un, “Başkan Putin’in kararlarını her zaman destekleyeceğiz ve emperyalizme karşı mücadelede birlikte olacağız” mesajını verirken, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki askeri ve teknik işbirliğine değinen Putin, “Bazı kısıtlamalar var. Rusya tüm bu kısıtlamalara uyuyor. Ama tabii ki konuşabileceğimiz, müzakere edeceğimiz ve düşünebileceğimiz şeyler var. Burada da perspektifler var” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın kendisine yeten bir ülke olduğuna dikkati çeken Putin, “Ancak mevcut kurallar çerçevesinde bizim de dikkat ettiğimiz ve müzakere ettiğimiz fırsatlar var” derken, Kim ile müzakereleri verimli olarak nitelendirirken, bölgedeki durum ve ikili ilişkiler konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını aktardı.

Lojistik üçgen projesi: Kara yolu, demir yolu, liman

Tarım konusunda Rusya’nın sunabileceği çok şey olduğunun altını çizen Putin, Çin’e giden bir kara yolu, bir demir yolu ve limandan oluşan lojistik üçgen projesi dahil ortak projelerin başlatılması hususunu ele aldıklarını dile getirdi. Putin, Kim’in Vladivostok’ta Rusya Savunma Bakanlığına ait bir askeri birliği ve bir üniversiteyi ziyaret edeceği bilgisini paylaştı.

Görüşmeye dair iki ülke arasında silah anlaşmalarına dair gelişmeler olabileceğini öne sürüyordu.

Rusya’nın Kuzey Kore’den silah, top mermisi ve roket talep etmesi, yaptırımlar nedeniyle ekonomisi zor durumda olan Kuzey Kore’nin de gıda ve hammadde istemesi bekleniyordu.

New York Times’a göre Rusya’nın 122 ve 152 milimetrelik top mermisi stokları azaldığı için, Putin’in bu topların yanı sıra anti-tank mayınlar da talep edebileceği, Kim’in talep listesinde ise gıdanın yanı sıra daha gelişmiş uydu ve nükleer denizaltı teknolojilerine erişim yer alabileceği öne sürülüyordu.

Kuzey Kore’nin silah sistemlerinin önemli bir kısmı, tıpkı Rusya’nınki gibi Sovyetler Birliği’nin sistemlerine göre tasarlandığı için iki ülkenin silah ve mühimmatları birbirleriyle uyumlu.

ABD daha önce Kuzey Kore’yi Rusya’ya silah satmaması için uyarmış, aksi takdirde yaptırımların daha da artırılacağını açıklamış, Rusya ise bu tehditlerle ilgilenmediklerini duyurmuştu. Görüşme sonrası Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Kuzey Kore de dahil olmak üzere komşularımızla ilişkilerimizi geliştirirken bizim için önemli olan söz konusu iki ülkenin çıkarıdır, Washington’ın tehditleri değil” ifadesini kullandı.

Güney Kore de bu görüşme için diken üstündeydi. Olası bir silah anlaşmasını yakından takip ettiklerini açıkladılar, Rusya onlara da gerekirse bilgi alabilecekleri cevabını verdi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, “Güney Kore’nin Moskova’da elçiliği var, talep ederlerse bilgi veririz” dedi.

Kim’in zırhlı treni: Sınırda tekerler değiştirmişti

Kim’e üst düzey hükümet ve ordu görevlileri eşlik ederken, Kim’in son ziyareti de 2019’da ABD ile nükleer müzakerelerin çökmesinin ardından Vladivostok’a giderek Putin’le yaptığı görüşme olmuştu.

Görüşme kadar ilgi çeken konuysa Kuzey Kore Liderinin zırhlı treni oldu.

20 zırhlı otomobil taşıyan tren, normal trenlerden çok daha ağır olduğu için saatte 59 kilometre hıza çıkabiliyor. Rusya ve Kuzey Kore tren rayı farklılığı nedeniyle, sınırı geçmeden önce Kim’in treninin tekerleri değiştirilmişti.

 

Gözler Vladivostok'ta: Kuzey Kore lideri Kim, Putin için düştü yollaraGözler Vladivostok’ta: Kuzey Kore lideri Kim, Putin için düştü yollara

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.