Kolombiya duyurdu: İsrail ile diplomatik ilişkiler resmen kesiliyor

Kolombiya Gazze'deki saldırılarına protesto olarak İsrail ile diplomatik ilişkileri kesme kararı aldığını duyurdu.

Dünya 4 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Kolombiya ve İsrail bayrakları. / Fotoğraf: Shutterstock

İsrail’in Gazze Şeridi’nde 34 binin üzerinde insanın ölümüyle sonuçlanan ve yedi ayı aşkın bir süredir devam eden saldırılarına uluslararası tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu tepkilerin en şiddetlilerinden biri de Latin Amerika ülkesi Kolombiya’dan.

Devlet Başkanı Gustavo Petro ay başında yaptığı konuşmada İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesileceğini açıklamıştı. Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamayla Petro’yu doğruladı.

Bakanlığın açıklamasında “Kolombiya hükümetinin, İsrail devleti ile diplomatik ilişkileri bugünden itibaren kesme kararına ilişkin sözlü notası dün İsrail’in Bogota Büyükelçiliğine resmen iletildi” ifadelerine yer verildi. Açıklamada Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürlüğü aracılığıyla diplomatik personelin ülkeden ayrılma sürecinin İsrail Büyükelçisine bildirildiği kaydedildi.

Bu arada açıklamada Tel Aviv ve Bogota’daki konsolosluk faaliyetlerinin süreceği, elçilik bazında temasın ise gerçekleşmeyeceği bilgisi verildi.

Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo da dünkü açıklamasında “Cumhurbaşkanı Gustavo Petro’nun bu konuda duruşu nettir, bakanlıktaki ekiplerimiz çalışıyor, bu hafta İsrail Büyükelçiliğine durumu bildireceğiz” diye konuşmuştu.

Petro’nun açıklaması ve İsrail’in tepkisi

2022’de iktidara gelen Kolombiya lideri Petro 1 Mayıs’taki açıklamasında Gazze’de Filistin halkına yönelik devam eden saldırıları nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesileceğini duyurmuştu. İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığını vurgulayan Petro “Bugün meydanlara inen tüm insanlık bizimle aynı fikirde; soykırım çağına geri dönemeyiz. İnsanlığın gözleri önünde bütün bir halkın yok edilmesine seyirci kalamayız, Filistin ölürse insanlık da ölür” demişti.

Bunun üzerine İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Petro’nun kararına şöyle tepki vermişti:

“Kolombiya Devlet Başkanı Hamas’ın katillerini ve tecavüzcülerini ödüllendireceğine söz vermişti, sözünü de tuttu. Tarih Gustavo Petro’yu; bebekleri yakan, çocukları öldüren, kadınlara tecavüz eden ve masum sivilleri kaçıran, insanlığın görüp görebileceği en aşağılık canavarların yanında yer almaya karar vermesiyle hatırlayacak. İsrail ve Kolombiya arasındaki ilişkiler daima sıcak olmuştur; nefret dolu, antisemitik hiçbir başkan bunu değiştiremeyecek. İsrail devleti vatandaşlarını korkmadan ve çekinmeden korumaya devam edecektir.”

7 Ekim’de başlayan İsrail saldırılarından beri Bahreyn, Çad, Şili, Kolombiya, Honduras, Ürdün, Güney Afrika ve Türkiye İsrail’deki büyükelçilerini geri çağırmıştı. Belize ve Bolivya ise ilişkilerini askıya alırken. Şimdiye kadar İsrail’e karşı diplomatik hamlede bulunan ülkelerin beşi de Latin Amerika’dan.

Petro daha önce de Gazze saldırısı için “Bu bir savaş değil, soykırımdır” diyerek İsrail’in tepkisini çeken Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya destek vermişti.

Şubat ayında da Petro, İsrail güçlerinin Gazze’de gıda yardımından faydalanmaya çalışan Filistinlilere ateş açmasının ardından bu ülkeden silah alımını askıya aldığını duyurmuştu.

Kolombiya ve Brezilya, Güney Afrika’nın Gazze saldırısının BM Soykırım Sözleşmesi’nin ihlali anlamına geldiği iddiasıyla Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na İsrail aleyhine yaptığı şikayeti destekliyor.

Kolombiya da İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesiyor: Filistin ölürse insanlık ölürKolombiya da İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesiyor: Filistin ölürse insanlık ölür

Erdoğan'dan İsrail mesajı: Bu kapıyı kapattık, hayırlı olsunErdoğan’dan İsrail mesajı: Bu kapıyı kapattık, hayırlı olsun

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.