Gemide 141 kg kokain yakalanmıştı: ‘Haberimiz yok’ denince hakim sordu, ‘Uyuşturucu ışınlandı mı?’
Kolombiya'da Amazon köyü Araracuara’dan Cessna 206 model küçük bir uçakla San José del Guaviare’ye giden 13, 9, 4 yaşlarındaki üç çocuk, 11 aylık bebek kardeşleri ve annelerinin canlarını kurtarmak için uçağa bindikleri ortaya çıktı. Ailenin bu kaçışı, Kolombiya'daki çete tehlikesine dikkat çekti.
13, 9, 4 yaşlarındaki üç çocuk ile 11 aylık bir bebek, Cessna 206 model küçük uçakları 1 Mayıs’ta kaza yaptıktan sonra 40 gün boyunca vahşi hayvanlar, zehirli yılanlar ve daha birçok hayvanın kol gezdiği Amazon’da 40 gün boyunca hayatta kalma mücadelesi verdi. Çocuklardan ikisinin babası Manuel Ranoque, gazetecilere verdiği bir demeçte çocukların uçağa binme sebebinin ülkenin güneyinde bulunan evlerinin silahlı grupların kontrolü altına girmesi olduğunu söyledi. Bu silahlı grupların çocuklara zarar vereceğinden endişe eden akrabaları, çocukları daha güvenli bir yere götürmek için uçağa bindirmiş. Ne var ki çocukları kurtarmaya çalışmak için atılan bu adım daha sonrasında trajedik bir hayatta kalma mücadelesine evrildi.
Çocukların en büyükleri 13 yaşındaki Lesly, 40 gün boyunca kardeşlerine hem rehberlik hem de annelik yaparak hayatta kalmalarını sağladı. “Çocukların askere alınacağından çok korkuyordum” diyen Ranoque, ülkedeki silahlı grupların ‘2 yaşındaki bir çocuğu bile silah altına alabilecek’ kadar özsaygıdan yoksun olduğunu söyledi.
Derin bir bölünmüşlüğün pençesindeki ülke, bu çocukları bulabilmek için sol kanattan sağ kanada her kesimden insanın tek yürek olduğu bir an yaşattı. Ülkenin solcu Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, çocukların kurtuluşunu ‘sihirli’ olarak değerlendirirken, muhafazakar selefi Ivan Duque bunu ‘mucize’ olarak nitelendirdi. Huitoto kabilesinin bir üyesi olan Lesly, 9 yaşındaki Soleiny, 5 yaşındaki Tien ve 1 yaşındaki Cristin adlı çocukların hikayesi, Kolombiya’nın kırsal kesiminde yaşayan binlerce çocuğun her gün yaşadığı tehlikeleri hatırlattı.
Ülke yıllardır Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) dahil olmak üzere silahlı gruplarca tehdit ediliyor. FARC, 2016 yılında silah bırakmayı kabul etse de devlet, bir zamanlar isyancıların cirit attığı pek çok yerin kontrolünü hiçbir zaman ele geçirmeyi başaramadı. Hükümetin eksikliğinin bir sonucu olarak isyancılar, bünyesine yeni üyeler de katarak kırsal bölgelerin, kokain endüstrisinin ve diğer yasa dışı ekonomik faaliyetlerin kontrolü için diğer suç çeteleriyle savaşmaya başladı.
Bu savaşan grupların ortasında sıkışıp kalan Kolombiya’nın kırsal kesimindeki siviller, çocuklar da dahil olmak üzere yerlerinden edilmenin, bu gruplar tarafından zorla askere alınmanın, aile üyelerinin ve liderlerinin ölümleri ve kayboluşlarının acısını çekiyor.
İnsan hakları ihlallerini gözlemleyen Kolombiya Ombudsmanı’na göre Araracuara ve çevresinde yaşayanlar son aylarda şiddetin hedefi oldu ve bölgedeki siviller ile çocukların silah altına alınması, kendilerine Carolina Ramirez Cephesi de diyen FARC militanlarından kaynaklanıyor. Araracuara’da yaşayan ancak güvenliğinden endişe ettiği için adını söylemek istemeyen bir Huitoto kadını, bölgede en az iki silahlı grubun daha faaliyet gösterdiğini söylüyor.
Çocukların yaşadığı bölgede ne bir kanalizasyon sisteminin ne de elektriğin olduğu belirtiliyor. Çocukların dedeleri Fidencio Valencia, “Hiçbir şeyimiz yok. Hepimiz devlet tarafından terk edilmiş durumdayız” dedi.