Koltuk sevdasının böylesi… Fransız politikacı genel merkezin kapılarını kilitledi, kendisini ofise kapattı

Erken seçimlere gidecek Fransa'da ittifak krizi yaşanıyor. Merkez sağ parti Cumhuriyetçiler'in genel başkanı aşı sağ ile ittifak önerince partisinden atıldı ama o sanki hiçbir şey olmamış gibi dün partiye geldi kapıları da kilitledi, çıkmayı reddetti

Dünya 13 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fransa'daki Cumhuriyetçiler'in ihraç edilen genel başkanı Eric Ciotti

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın oylarını yükseltmesi tüm Avrupa’yı sarsarken en büyük sarsıntıyı yaşayan ülkelerden biri Fransa oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron aşırı sağın yükselişine karşılık Ulusal Meclisi feshederek erken seçime gitme kararı aldı. Macron’un “kumar” olarak nitelendirilen bu adımına ülke de kendi partisi de hazırlıksız yakalandı.

Binlerce Fransa vatandaşının seçimlerin hemen ardından sokakları doldurarak aşırı sağın yükselişine karşı solun birleşmesi çağrıları söz konusu kanatta karşılık bulurken bir ittifak haberi de sağdan geldi. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler’in (LR) Başkanı Eric Ciotti’nin aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ile ittifaka gideceğini açıklaması ülkeyi karıştırdı. Çünkü Cumhuriyetçiler, ülkenin en köklü merkez sağ partisi, bir zamanlar General Charles De Gaulle tarafından kurulmuş, içinden çok sayıda Cumhurbaşkanı çıkarmış, son olarak Jacques Chirac’ı ve Nicola Sarkozy’yi Cumhurbaşkanı yapmış olan parti.

Kısa süre içinde anlaşıldı ki Eric Ciotti, aşırı sağa ittifak teklifini kimseye danışmadan, kendi başına almıştı. Ciotti partisi tarafından bu ittifak kararı nedeniyle “ihanetle” suçlandı ve ihraç süreciyle karşı karşıya kaldı. Partisi, kendi genel başkanını işten kovuyor, partiden atıyordu.

Ardından yaşananlar ise daha ilginç. The Guardian’ın gündeme getirdiği habere göre Ciotti genel merkezin kapılarını kilitleyip kendisini ofise kapattı. Ciotti bununla da yetinmedi, sosyal medya hesabından koltuğu bırakmayacağını açıkladı: “Siyasi partimizin üyelerince seçilmiş başkanım ve öyle de kalacağım!”

Kapı kilitlerini değiştirdiği ofisinden bir video paylaşan Ciotti “Fransa için çalışmak” notu düştü.

Partinin önde gelen isimleri kapıda kalmıştı

Cumhuriyetçilerin öne çıkan siyasetçileri, aşırı sağcı RN ve lideri Marine Le Pen ile yapılacak ittifaka karşı çıktıktan sonra Ciotti’nin ihraç sürecini görüşmek üzere genel merkeze gitti. 12 Haziran’da yapılacak görüşmeye engel olan durum da bir garipti, çünkü parti üyeleri kapıda kaldı. Kapının neden kilitli olduğunu başta anlamayan parti yönetimi Ciotti’nin X hesabından paylaştığı gönderiyle durumu idrak etti.

X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “tehdit aldığını” söyleyen Ciotti “parti görevlilerinin güvenliğini sağlamak için kapıları kilitlediğini” yazdı. Cumhuriyetçilerin lideri, ihracını görüşmek üzere gelen partililere de bir mesaj göndermeyi ihmal etmedi: “Genel merkezimizde öğleden sonra planlanmış bir toplantı yok.”

İhraç görüşmesi başka mekanda gerçekleşti

Genel Başkan Ciotti’nin kendisini parti binasına kilitlemesiyle kapıda kalan parti üyeleri çözümü toplantıyı başka bir yerde yapmakta buldular. Genel merkeze giremeseler de ihraç kararı alan parti üyelerinden şöyle de bir açıklama yapıldı: “Genel başkanın aldığı bu delice kararın ardından parti başkanlığında kalması mümkün değil.”

Parti sözcüsü Vincent Jeanburn da “Eric Ciotti diktatör gibi davranıyor. Kendini ofisine kilitledi. Kariyerini General de Gaulle’den alıntılar yaparak geçirdi ama dün yaptığı Münih Anlaşması’ydı” dedi. Münih Anlaşması, 2. Dünya Savaşı öncesinde İngiliz Başbakan Chamberlain’in NAZİ lider Adolf Hitler’le yaptığı ve Çekoslovakya’nın işgaline izin veren kötü ünlü anlaşma.

Genel merkezin kapıları yedek anahtarla açıldı

İhraç kararını başka bir mekanda alsa da partililer genel merkeze girmekte kararlıydı ve genel başkan yardımcısı imdatlarına yetişti. Kapı yedek anahtarla açıldı ama kendisini ofisine kilitlediği düşünülen Ciotti’den eser yoktu. Ardından Ciotti konuştu, parti yönetiminin ihraç kararını tanımadığını ve Cumhuriyetçiler’in Genel Başkanı olarak kalmaya devam edeceğini yineledi.

Partinin sosyal medya hesabını da ele geçirdi

İhraç kararı kendisinde hazımsızlık yaratan Ciotti durdurulamadı bu sefer de partinin sosyal medya hesabını ele geçirdiği iddia edildi. Parti adına kendi yaptığı açıklamada Ciotti “Eric Ciotti Cumhuriyetçiler’in genel başkanıdır ve hep öyle kalacaktır” yazdı.

Bu kez parti yönetimi sosyal medya hesabı için devreye girmek zorunda kaldı ve hesabı askıya aldı. Hesap güvenliğinin sağlanmasının ardından Cumhuriyetçiler’in sosyal medya hesabı yeniden aktif duruma getirildi.

Cumhuriyetçiler Genel Başkanı Eric Ciotti 11 Haziran’da aşırı sağcı Marine Le Pen ve partisi ile ittifak kurma niyetinde olduğunu söylemişti. Bu açıklamayla Cumhuriyetçiler arasında eleştiri sesleri yükselmeye başlamıştı. Partinin önde gelenleri bu ittifak kararından haberleri olmadığını ifade ederek Ciotti’nin kararının “Cumhuriyetçiler’in değerlerine ve ideallerine aykırı” olduğunu belirtmişti.

Fransızlar aşırı sağa karşı tek yürek olmaya hazır: İttifaklar arasında Macron ortada mı kalıyor?Fransızlar aşırı sağa karşı tek yürek olmaya hazır: İttifaklar arasında Macron ortada mı kalıyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.