Komşu’nun seçimi bizden bir hafta sonra: 21 Mayıs

Yunanistan, 21 Mayıs'ta sandık başına gidiyor. Genel kanı, ülkenin kaderinin seçimin tekrarlanacağı 2 Temmuz'da belirleneceği. İktidar partisi yüzde 30, muhalefetin en yüksek oy alan iki partisi anketlerde toplam yüzde 35 civarı oy alıyor.

Dünya 29 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ana muhalefetteki iki parti koalisyon hükümeti kurarak Miçotakis'i koltuğundan edebilir.

Yunanistan’da Başbakan Kiryakos Miçotakis, genel seçimin 21 Mayıs Pazar günü yapılacağını açıkladı ve “Hiçbir parti Meclis’te hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu elde edemezse, seçimler büyük olasılıkla 2 Temmuz’da yenilenecek” dedi.

Nisbi seçim sistemiyle yapılacak seçimde, birinci partinin tek başına iktidar olması için oyların en az yüzde 45’ini alması gerekecek. Genel kanı, seçimin tekrarlanarak 2 Temmuz’da salt çoğunluk sistemiyle yapılacak ikinci oylamaya kalacağı. Bu haliyle, birinci partinin hükümet kurma şansı daha yüksek olacak.

Bağımsızlık Günü için Çavuşoğlu’ndan Yunanistan’a ‘sürpriz kutlama’

Anketlerde Miçotakis liderliğindeki iktidar partisi Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) en fazla yüzde 30,2  ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon’un (SYRIZA) partisinin de yüzde 26,1 oy alıyor.

En büyük üçüncü parti Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK), yüzde 9-10 civarındaki oyuyla kilit rol oynayabilir ve SYRIZA ile koalisyon hükümeti kurabilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.