Kosova gerginliğinin ortasında: Vucic parti liderliğinden istifa etti

Kosova'daki erken belediye başkanlığı seçimleri nedeniyle bölgedeki tansiyon yükselmişken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, 11 yıldır genel başkanlığını yaptığı Sırp İlerleme Partisi'nden (SNS) istifa etti.

Dünya 29 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, cuma günü askerleri Kosova sınırına konuşlandırmıştı. Fotoğraf: Shutterstock

Kosova’nın kuzeyinde çoğunluğu oluşturan Sırp halkı, özerkliklerinin tanınmamasını gerekçe göstererek erken belediye seçimlerine katılmadı. Bunun sonucunda katılım yüzde 3,47’de kaldı ve bölgenin belediye başkanları Arnavut oldu. Ancak Kosovalı Sırplar sonuçları kabul etmeyerek belediye binalarını bastı. Polisin müdahalesi üzerine Sırplarla çatışma çıktı, dört kişi yaralanırken bir polis arabası da protestocular tarafından ateşe verildi. Bunun üzerine Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, orduyu Kosova sınırında konuşlandırarak, ‘tam savaş haline’ geçme talimatı verdi.

Bölgede bu gerginlikler yaşanırken Vucic, partisi SNS’in Kragujevac kentinde yapılan kongrede parti liderliğine kendisi yerine ülkenin Savunma Bakanı Milos Vucevic’i aday gösterdi. Vucic’in istifasının kabul edilmesi bekleniyor. Öte yandan Vucic, parti liderliğinden ayrılsa da devlet başkanlığı görevine devam edeceğini söyledi. Partiden asla ayrılmayacağını vurgulayan Vucic, “Bunca yıldır en iyi partiye liderlik etmekten gurur duyuyorum” dedi.

Aslında Vucic dün başkent Belgrad’daki hükümete destek gösterisinde parti liderliğinden ayrılacağını duyurmuştu. Vucic burada yaptığı konuşmada daha geniş çevrelere hitap edebilmek için partilerüstü bir siyasi hareket kuracağını bildirmişti.

Ülkenin muhalefet liderleri ve hak örgütleri, hem Vucic’i hem de SNS’i medya özgürlüğünü kısıtlamakla, baskıcı bir yönetimle, yolsuzlukla ve organize suç örgütleriyle bağ kurmakla suçluyor. Vucic ise bu iddiaları reddediyor. Bu arada ülkede bu ay art arda silahlı saldırı gerçekleşti. Bu saldırılarda toplamda 18 kişi hayatını kaybetti. Olayların ardından halk sokağa dökülerek, silah kontrolünün sağlanamamasını eleştirdi.

1990’lı yıllardaki savaşlar sırasında aşırı milliyetçi bir tutum sergileyen Vucic, 2012 yılında SNS’in başkanı olmuştu. Önce başbakan yardımcısı olmuş, ardından da başbakan olarak görev yapmıştı. 2017 ve 2022 olmak üzere iki dönem cumhurbaşkanı seçildi, ikinci dönemi 2027’de sona erecek. Vucic bir yandan Avrupa Birliği yanlısı politikaları benimserken öte yandan Rusya ve Çin ile yakın ilişkiler kurdu.

Kosova'da gerilim: Sırbistan sınıra asker yığdıKosova’da gerilim: Sırbistan sınıra asker yığdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.