Kral Charles’ın modern taç giyme töreni: Azınlık dinleri ilk kez temsil edilecek

Britanya Kralı 3. Charles'ın taç giyme törenine sadece 4 gün kaldı. Aslında bir Hıristiyanlık ayini olan taç giyme töreninde ilk kez farklı dinlerden kişiler de temsil edilebilecek.

Dünya 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Prens Charles, 10 Mayıs 2022 tarihinde Westminster Sarayı'ndaki Lordlar Kamarası'nda parlamentonun açılışı sırasında Lordlar Kamarası'nda Kraliçe'nin konuşmasını okuyor. Fotoğraf: Shutterstock

Britanya Kralı 3. Charles’ın taç giyme töreni 6 Mayıs’ta yapılacak. Törende bir ilk yaşanarak Hıristiyanlık dininin dışında kalan inançların mensuplarını ön plana çıkaracak roller verilecek.

Aslında dini bir tarafı olan törende Charles, ‘Protestan İnancının Savunucusu’ olarak görevini yerine getireceğine ve Anglikan Kilisesi’ni koruyacağına yemin edecek. Törende ağırlıklı olarak Hıristiyan duaları okunacak.

Ancak tarihte bir ilk yaşanarak İngiltere’deki Müslüman, Yahudi, Hindu, Sih ve Budist topluluklardan dini liderler de görev alacak. Anglikan Kilisesi Başpiskoposluğunun tören planına göre söz konusu dini liderler Charles’ı hep bir ağızdan, “Tüm inanç ve dinlere mensup insanlarla şükran duygularımızla ve halkın yararı için sizlerle birlikte hizmet ederek birleşiyoruz” diyerek selamlayacak.

Belgelerle kanıtlandı: Kral Charles'ın ataları köle ticareti yapmışBelgelerle kanıtlandı: Kral Charles’ın ataları köle ticareti yapmış

Öte yandan Lordlar Kamarası’nın azınlık dinlerine mensup üyeleri Hıristiyanlıkla ilgisi olmayan altın bilezik ve kraliyet kaftanı gibi semboller tutacak.

Törende Charles’ı Katolik, Rum Ortodoks ve İskoç Özgür Kilisesi gibi Hıristiyanlığın diğer mezheplerine mensup kişiler kutsayacak. Ayrıca bir Rum korosu ilahi okuyacak. Törende siyahların kültürüne özgü gospel korosu da yer alacak.

Öte yandan Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Justin Welby, törenin Hıristiyan ibadeti olduğunun altını çizerek, başta İngiliz ulusunun törelerini yansıtacağını bununla birlikte modern toplumdan unsurları da taşıyacağını söylüyor.

Taç giyme törenine bir hafta kala: İngilizler artık monarşiyi o kadar da önemli bulmuyorTaç giyme törenine bir hafta kala: İngilizler artık monarşiyi o kadar da önemli bulmuyor

Plana göre ülkenin ilk Hindu başbakanı olarak tarihe geçen Rishi Sunak da tören sırasında İncil’den bir bölüm okuyacak. İskoçya’yı bağımsızlığına kavuşturma sözünü veren ilk Müslüman Başbakan Hamza Yusuf’un da törene katılacağı bildirildi.

Ülkedeki azınlıkların oranı

2021’deki nüfus sayımı, İngiltere ve Galler’de nüfusun yüzde 46,2’sine denk gelen 27,5 milyon kişi kendisini Hıristiyan olarak tanımlıyor. Bu sayı, 2011’den bu yana yüzde 13’lük bir düşüşün yaşandığını gösteriyor.

Öte yandan herhangi bir dini inancı olmadığını söyleyenler nüfusun yüzde 37,2’ye yükselirken, 3,9 milyon olarak Müslümanlar da nüfusun 6,5’ini oluşturuyor. Sayıma göre bölgede 1 milyon Hindu, 524 bin Sih, 273 bin Budist ve 271 bin Yahudi yaşıyor.

Dil çeşitliliği de görülecek

Törende sadece din çeşitliliğine değil dil zenginliği de görülecek. Buna göre Birleşik Krallık’ta konuşulan Galce, Keltik İskoçça ve Keltik İrlandacaya da törende yer verilecek. Galce dua okunacak ve başpiskoposun vaazının ardından ilahiler üç azınlık dilinde söylenecek.

Charles, kral olmadan önce 70 yıl boyunca Galler Prensi unvanını taşıdı. Bu süreçte yaklaşık 540 bin kişinin konuştuğu Galceyi öğrendi.

Taç giyme töreninde hayaller Adele, gerçekler Katy PerryTaç giyme töreninde hayaller Adele, gerçekler Katy Perry

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.