Kremlin: Prigojin’in uçağının kasten düşürülmüş olma ihtimali de soruşturuluyor

Kremlin, Wagner şefi Yevgeni Prigojin'in ölümüne sebep olan uçak kazasını araştıran soruşturma ekibinin 'uçağın kasıtlı olarak düşürülmüş olma ihtimalini' değerlendirdiğini söyledi.

Dünya 31 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Yevgeni Prigojin, 23 Ağustos'taki uçak kazasında yaşamını yitirdi.

Geçen hafta Wagner şefi Yevgeni Prigojin ile paralı asker grubunun önde gelen yöneticileri bir uçak kazasında hayatını kaybetti. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, uçak kazasıyla ilgili yürütülen soruşturmaya ilişkin gazetecilerden gelen bir soruya, “Farklı olasılıkların değerlendirildiği açık, neden bahsettiğimi biliyorsunuz. Kasıtlı adam öldürme ihtimali de bunlar arasında” dedi.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün kazayı soruşturup soruşturmayacağı sorusuna ise Peskov, bu konunun farklı olduğunu söyleyerek, soruşturmacıların henüz araştırmalarını resmi bir sonuca vardırmadıklarını belirtti ve, “Rusya’daki soruşturmanın sonuçlarını bekleyelim” dedi.

Prigojin’in Moskova’dan St. Petersburg’a doğru seyreden özel Embraer uçağı, 23 Ağustos’ta Tver bölgesine düşmüş ve uçakta bulunan üçü mürettebat 10 kişinin tamamının öldüğü bildirilmişti. Uçağın düşme nedeni henüz belli değil ancak olay yerine yakın köylüler, patlama sesi duyduklarını ve ardından jetin yere çakıldığını gördüklerini anlatıyor.

Uçağın, Prigojin öncülüğünde Moskova’ya yürüyüşe geçen Wagner’in bir gün süren isyanından iki ay sonra düşmesi, bunun geç alınmış bir intikam olduğu düşüncesini güçlendirmişti. Embraer marka uçakların 20 yıldır sadece ikinci kez kaza yapması da şüpheleri artırıyor. Brezilya uçak soruşturma kurumu, İngiliz haber ajansı Reuters’a verdiği demeçte Rusya’nın Brezilya yapımı uçağın düşmesini ‘şimdilik’ uluslararası yasalar çerçevesinde soruşturmayacağını bildirdiği aktarıldı.

Peskov bu haberle ilgili yöneltilen bir soruya ise, “Her şeyden önce soruşturma devam ediyor, Soruşturma Komitesi iş başında. O yüzden herhangi bir uluslararası soruşturmadan söz edilemez” dedi.

Eski Sovyet ülkelerinin havacılık kazalarını soruşturan Devletlerarası Havacılık Komitesi de kazayı soruşturmadığını belirterek, ‘kazanın koşulları’ hakkında yorum yapamayacağını açıkladı.

Kazadan bir gün sonra Prigojin’in ölümünü doğrulayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ölenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, Prigojin hakkında şu sözleri dile getirdi: “Prigojin’i ta 1990’ların başından beri tanıyorum. Zor yollardan geçti, iyi bir iş insanıydı ama ciddi hatalar yaptı.”

Prigojin’in ölümünün ardından Putin, Wagner savaşçılarına Rus devletine bağlılık yemini etmelerini emretti. Wagner isyanının çıkmasına neden olan da Wagner savaşçılarının Savunma Bakanlığı’na bağlanacak olmasıydı.

Prigojin'in ölümüne Boris Johnson yorumu: 'Uçak düşerken aklına ilk Putin gelmiştir'Prigojin’in ölümüne Boris Johnson yorumu: ‘Uçak düşerken aklına ilk Putin gelmiştir’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.