Kritik İtalya seçmeni, sandığa gitti: Avrupa’nın kaderi Meloni’nin mi elinde?

Avrupa Parlamentosu seçimleri devam ederken 76 parlamenter ile AP'ye en çok parlamenter gönderen üçüncü ülke konumundaki İtalya da sandık başına gitti. Ülkenin aşırı sağcı Başbakanı Meloni'nin Avrupa'nın kaderinde belirleyici olması muhtemel.

Dünya 9 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni // Fotoğraf: AA

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için bugün son. Kritik seçimlerde belirleyici olacak İtalya ise sandık başına gitti, gözler yarın tercihini yapacak olan İtalya ve Fransa’da. İtalya’nın Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanacak ilk kilit oyuncu olmasıyla birlikte İtalyanlar Cumartesi günü oylarını kullandılar.  Almanya (96) ve Fransa’nın (81) ardından 76 parlamenter ile AP’ye en çok parlamenter gönderen üçüncü ülke konumundaki İtalya’da, İçişleri Bakanlığının verilerine göre kayıtlı 51 milyon 198 bin 828 kişi AP seçimlerinde oy verme hakkına sahip.

Ülkenin Avrupa Parlamentosu’ndaki rolü nedeniyle, aşırı sağcı lider Giorgia Meloni Avrupa Birliği’nin kaderini belirleyecek isim olabilir. AB’nin ağır topları Fransa ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu pek çok ülke ise Pazar günü sandık başına gidecek. Seçimlerde aşırı sağ partilerin büyük kazanımlar elde etmesi bekleniyor. Tahmini sonuçlar ise Pazar akşamı geç saatlerde açıklanacak.

Aşırı sağa verilen desteğin artması ve bu partilerin sandalyelerin dörtte birini kazanması beklenirken, merkezdeki ana akımın AB parlamentosundaki ana güç olarak kalacağı düşünülüyor. Büyük ölçüde göç konusuna odaklanan Meloni, Cumartesi günü sosyal medyada paylaştığı video mesajında önceliklerinin “Avrupa’nın sınırlarını yasadışı göçe karşı savunmak, ekonomiyi ve istihdamı korumak” olduğunu söyledi.

İtalya’nın 76 sandalyesi olacak

Yeni parlamentodaki 720 sandalyenin 76’sına sahip olacak olan İtalya, bloktaki güç dengesini belirlemede önemli bir rol oynayabilir. Anketler Meloni’nin aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri partisinin 2019 AB seçimlerinde sadece yüzde 6.4 olan oy oranını yüzde 27’ye çıkarabileceğini gösteriyor. İtalya’nın başbakanı, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen’in siyasi kaderini ve ikinci bir dönem için yeterli desteği alıp alamayacağını da belirleyecek isimler arasında yer alabilir.

Von der Leyen’in Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) aşırı sağcılarla çalışmayı kabul edip etmeyeceği ise sonrasında netleşecek.

Merkez sağcı Von der Leyen, EPP’nin aşırı sağcı milletvekilleriyle çalışmayı, AB yanlısı politika izlemeleri ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ekseninden uzaklaşmaları koşuluyla kabul edeceğini söyledi. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde güç kazanması beklenen aşırı sağcılar, AB’nin ülkeleri güçsüzleştirdiğini iddia ederek ulusal çıkarlara yönelinmesi gerektiğini savunuyorlar. Ayrıca AB içindeki aşırı sağcıların çoğunun da Putin ile iyi bir ilişki içerisinde olduğu biliniyor. (Örneğin, Macaristan Başbakanı Viktor Orban – Macaristan’da iktidardaki popülist Fidesz partisi Kiev’e yardım edilmesine karşı çıkarken, Başbakan Viktor Orbán AB’nin en Rusya yanlısı lideri olarak görülüyor.)

Yine de von der Leyen her aşırı sağcı partiye bu kapıyı aralamış değil. AB Komisyonu Başkanı, Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in Ulusal Birlik (RN) partisi ya da Alman AfD ile bu konuda çalışmayı açıkça reddetti. Ancak von der Leyen, Meloni ve Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri (ECR) grubunun bazı üyeleriyle çalışma konusunda daha rahat görünüyor. “Açıkça Avrupa yanlısı” olan Giorgia Meloni de bunlardan biri. Meloni’nin AB Komisyonu başkanına destek karşılığında AB iklim tedbirleriyle oynanmasını talep edebileceğinden endişe eden sosyalistler, liberaller ve yeşiller, aşırı sağla herhangi bir anlaşma yapması halinde von der Leyen’in yeniden atanmasına karşı çıkma tehdidinde bulundular.

‘Çok şey değiştirdik’

Aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri partisinin lideri ve Başbakan Giorgia Meloni, sandıklarda oy verme işleminin başladığı saat 15.00’ten kısa süre sonra Roma’da kayıtlı olduğu okula giderek oyunu kullandı. Meloni, oy verdikten sonra X hesabından yaptığı paylaşımda, “İtalya’nın ve Avrupa’nın geleceğine siz karar veriyorsunuz. Şimdi her şey sizin elinizde” yazarak, İtalyanları Avrupa’nın geleceğini belirlemek üzere oy vermeye davet etti. Meloni, seçim kampanya döneminde de seçmenlere, “2022’de İtalya’da iktidara gelerek, çok şeyi değiştirdiklerini şimdi aynı değişimi AP seçimlerinde parçası oldukları Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) grubuna kazandırarak yapmak istediklerini” söylemişti. Ana muhalefetteki merkez solun çatı partisi Demokratik Parti (PD) lideri Elly Schlein da memleketi Bologna’da oyunu kullandı. Schlein, kampanya döneminde seçmenlere, bu AP seçimleriyle daha sosyal bir Avrupa istediklerini aktardı.

Slovakya da geçen ay başbakanı Robert Fico’ya yönelik suikast girişiminin ardından Cumartesi günü sandık başına gitti. AB’nin Ukrayna’ya silah göndermesine karşı çıkan Fico’nun sol popülist partisi Smer-SD’nin bu olaydan sonra destek topladığı görüldü.

10 başlıkta AP seçimleri: Neye dikkat etmeli?10 başlıkta AP seçimleri: Neye dikkat etmeli?

Avrupa sağında Nazi kopuşuAvrupa sağında Nazi kopuşu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.