Kudüs’te Netanyahu-Blinken görüşmesi: Konu yine Gazze’de ateşkes

İsrail Başbakanı Netanyahu Kudüs'te Ortadoğu turuna devam eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yaptığı görüşmede Gazze'deki savaşın gidişatını ve olası bir ateşkes anlaşmasını ele aldı.

Dünya 7 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken. / Fotoğraf: @SecBlinken (X)

Gazze’deki savaş 27 bini aşkın Filistinlinin canına mal olurken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ateşkes çabalarının sonuç vermediği bir ortamda Kudüs’e resmi ziyaret yaptı. Bu savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden beri ABD’li bakanın bölgeye beşinci ziyareti.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Başbakan Binyamin Netanyahu, Blinken ile Batı Kudüs’teki Başbakanlık binasında uzun ve geniş kapsamlı bir özel görüşme yaptı.

Netanyahu, Blinken’ı “Sizi uzun zamandır görmüyordum” diyerek şakayla karşılarken Blinken bu karşılamaya “Evet, birkaç hafta oldu” diye yanıt verdi.

Görüşmenin sıcak bir ortamda gerçekleştirildiği belirtilirken ikilinin daha sonra heyetler arası genişletilmiş toplantıya geçtiği bildirildi.

Toplantıya İsrail tarafından savaş kabinesi üyesi Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea, iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar ve Netanyahu’nun danışmanlarının katıldığı kaydedildi.

ABD tarafından da ABD’nin İsrail-Filistin Özel Temsilcisi Hadi Amr, ABD Orta Doğu İnsani Meselelerden Sorumlu Özel Temsilcisi David Satterfield ve ABD’nin İsrail Büyükelçisi Jacob J. Lew katıldı.

Hem ikili hem de heyetler arası görüşmelerde Gazze’de devam eden savaşın gidişatı, ateşkes anlaşması ve esir takası konuları masaya yatırıldı.

Filistinli kaynaklar Hamas’ın Gazze Şeridi’nde her biri 45 gün sürecek üç aşamalı esir takası ve ateşkes öngören planı kabul ettiğini bildirmişti. İsrail Başbakanlık Ofisi de müzakere edilen esir takası ve ateşkese ilişkin Hamas’ın yanıtının Katar aracılığıyla Mossad’a iletildiğini ve kapsamlı biçimde değerlendirildiğini duyurmuştu.

Blinken'ın Ortadoğu turu devam ediyor: Önce Mısır, sonra KatarBlinken’ın Ortadoğu turu devam ediyor: Önce Mısır, sonra Katar

 

Ortadoğu kaynarken Blinken'dan beşinci ziyaret: İlk durak Suudi ArabistanOrtadoğu kaynarken Blinken’dan beşinci ziyaret: İlk durak Suudi Arabistan

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.