Kuzey Kore, Güney’e nükleer saldırı simülasyonu düzenledi

Kuzey Kore, Güney Kore'deki hedeflere yönelik 'ortalığı yakıp yıkan' bir nükleer saldırı simülasyonu gerçekleştirerek, olası bir savaş halinde 'düşmanının topraklarını işgal etme' provası yaptığını söyledi.

Dünya 1 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Kuzey Kore ise ABD'nin Pasifik'e bu kadar müdahil olmasını 'işgale hazırlık' olarak nitelendiriyor. Fotoğraf: KCNA

Kuzey Kore, daha önce nükleer kapasiteli füzeleri test ettiğini ve olası bir savaş durumunda bu silahları nasıl kullanacağını detaylı bir şekilde anlatmıştı. Olası savaş planlarını dile getirmekten çekinmeyen Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD arasında yapılan askeri tatbikatlara bir tepki olarak da sık aralıklarla füze fırlatma denemesi yapıyor.

Kuzey Kore haber ajansı KCNA’ya göre Kuzey Kore ordusu çarşamba günü başkentten iki tane taktik balistik füze fırlatarak, Güney Kore’deki önemli komuta merkezlerine ve operasyonel hava sahalarına ‘yıkıcı kara saldırıları’ düzenlediğini açıkladı.

Ordu, simüle edilen bu saldırıların havada gerçekleştiğini söyleyerek, sahte savaş başlıklarının belli bir irtifada patladığını doğruladı. Pyongyang söz konusu simülasyonun, saha tatbikatlarının bir parçası olarak ABD’nin Güney Kore ile ortak hava eğitiminde uzun menzilli B-1B bombardıman uçaklarını uçurmasına yanıt olarak gerçekleştirildiğini bildirdi.

Kore Halk Ordusu Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD ve Güney Kore’nin ortak hava tatbikatlarının nükleer saldırı önleyici senaryosuna uygun yürütüldüğü için Kuzey Kore bakımından ‘tehdit oluşturduğunu’ söyledi.

Güney Kore ve Japonya’nın değerlendirmelerine göre bu iki kısa menzilli füze iniş yapmadan önce en fazla 30 mil irtifada 225-250 mil arasında bir mesafe kat etti.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri yapmasını yasaklayan karara değinerek, bu denemeyi ‘vahim bir provokasyon’ olarak değerlendirdi. ABD Hint-Pasifik Komutanlığı ise ülkenin Güney Kore ve Japonya’nın savunmasına olan bağlılığının ‘demir kadar sağlam’ olduğunu dile getirdi.

Kuzey Kore kararlı: Casus uydu fırlatması ikinci kez başarısız oldu ama üçüncü deneme yoldaKuzey Kore kararlı: Casus uydu fırlatması ikinci kez başarısız oldu ama üçüncü deneme yolda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.