Kuzey Kore lideri Kim zırhlı trenle Rusya yolcusu

Ukrayna savaşı başladığından beri Batı'nın soğuk yüzüyle karşılaşan Rus Lider Putin, kendisiyle aynı kaderi paylaşan Kuzey Koreli mevkidaşıyla bu süreçte daha da yakınlaştı. Kuzey Kore Lideri Kim, bu hafta Putin ile olası askeri işbirliklerini görüşmek üzere Rusya'ya gidecek.

Dünya 6 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un bu ay Rusya’ya giderek, mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşeceği bildirildi. Yetkililere göre iki liderin Vladivostok’ta 10-13 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan Doğu Ekonomik Forumu’nda görüşebileceği düşünülüyor. ABD’li kaynakların iddiasına göre iki lider, Kuzey Kore’nin Rusya’ya Ukrayna’daki savaş için daha fazla silah tedarik etmesini ve olası başka askeri işbirliklerini görüşmeyi planlıyor.

ABD’li yetkililer, Kuzey Kore’den nadiren ayrılan Kim’in başkent Pyongyang’dan muhtemelen zırhlı bir trenle Rusya’nın Pasifik kıyısındaki Vladivostok kentine gideceğini ve burada Putin ile görüşeceğini söyledi. Kim’in Moskova’ya gitme ihtimali üzerinde de duran yetkililer, bu olasılığın kesin olmadığına da dikkat çekiyor. Putin’in Kim’den Rusya’ya topçu mermileri ve tanksavar füzeler göndermesini, Kim’in de bunun karşılığında Rusya’dan Kuzey Kore’ye uydu, nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar için ileri teknoloji sağlamasını ve gıda yardımı istediğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, Rusya ve Kuzey Kore arasında askeri işbirliği konusunda üst düzey görüşmelerin ‘aktif bir şekilde’ sürdüğünü söylemekle birlikte iki ülke arasındaki kişisel ilişkilerin durumu hakkında daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson ise Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Pyongyang’ı Rusya’ya topçu mühimmatı satmaya ikna etmek için Kuzey Kore’ye gideceğini söyledi. Şoygu 27 Temmuz’da Kore Savaşı’nın 70’inci yıl dönümü şerefine Kuzey Kore’yi ziyaret etmiş ve Kim de ona yeni silahları tanıtmıştı.

Yetkililer Kim’in Rusya’ya gelmesinin de bu ziyaretten doğduğunu söylüyor. Kim temmuzdaki görüşmede Şoygu’ya askeri işbirlikleri için yeni seçenekler sundu ve Putin’i ülkesine davet etti. Ancak Şoygu bunun yerine Kim’i Rusya’ya çağırdı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana ABD’li yetkililer; başta Kuzey Kore ve Çin olmak üzere bütün ülkelerin Rusya’ya silah tedarik etmesini engellemek için bu konudaki istihbaratlarını kamuoyuyla paylaşmaya başladı. ABD’li yetkililer daha önce Beyaz Saray’ın Kuzey Kore’nin Rusya’ya top mermisi tedarik etmemesi için yaptığı uyarıların Pyongyang ve Moskova’nın işbirliğini durdurmalarını sağladığını söylemişti.

Ancak son aylarda Kim, Putin’e desteğini açık bir şekilde göstermekten kaçınmıyor. Bu yılın haziran ayında Rusya’nın ulusal günü şerefine Putin’e mesaj gönderen Kim, kendi rejiminin Ukrayna işgaline ‘tam destek’ göstereceğinin sözünü verdi ve ‘güçlü bir ülke’ inşa etme amacı doğrultusunda Rus liderle ‘el ele tutuşma’ taahhüdünde bulundu.

Kim’in Vladivostok’a yapacağı ziyaret, akıllara Rusya ve Çin arasında yapılacak ortak deniz tatbikatlarına Kuzey Kore’nin de katılıp katılmayacağını getiriyor. Interfax haber ajansına göre Şoygu bu konuyla ilgili olarak, “Neden olmasın, o da bizim komşumuz. Eski bir Rus atasözü vardır: Komşularınızı seçemezsiniz, dolayısıyla onlarla huzur ve uyum içinde yaşamak en iyisidir” demişti.

Kuzey Kore, Güney'e nükleer saldırı simülasyonu düzenlediKuzey Kore, Güney’e nükleer saldırı simülasyonu düzenledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.