Kuzey Kore, ülkeye izinsiz giren ABD askerini gözaltına aldı

ABD, Kuzey Kore gerilmini artıracak gelişme yaşandı ve Kuzey Kore'ye izinsiz giren ABD askeri gözaltına alındı. Güney-Kuzey Kore'yi ayıran askerden arındırılmış bölgede tura katılan askerin Kuzey Kore toprağına girdiği belirtildi. Bu olay ABD denizaltısının Güney Kore'ye geldiğ gün gerçekleşti.

Dünya 19 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
1950-1953 arasındaki Kore Savaşı'ndan beri iki ülkeyi ayıran askerden arındırılmış bölge, dünyanın en sıkı korunan sınırlarından. Sınırın iki yakasında silahlı askerler 24 saat alarm durumunda.

Kuzey Kore, izinsiz şekilde sınırı geçen bir ABD vatandaşını gözaltına aldı. Kişinin asker olduğu resmi makamlarca açıklanırken, olayın, Kuzey-Güney Kore arasında Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen, iki ülke arasındaki askerden arındırılmış ortak güvenlik bölgesinde yapılan bir tur sırasında gerçekleştiği duyuruldu.

ABD basınına konuşan yetkili, askerin disiplin sorunları nedeniyle ABD’ye gönderileceğini ancak birden önce havalanında görüldüğünü sonra da sınır bölgesindeki tura katıldığını söyledi. Tura katılan görgü tanığı da askerin gülerek Kuzey Kore’ye girdiğini belirtti: “Başta kötü bir şaka sandım ama geri gelmeyince bunun şaka olmadığını anladım.”

BM Komutanlığı, ABD vatandaşının ülkeye giriş izni olmadığını duyururken açıklamada, “ABD vatandaşının Kuzey Kore’de gözaltında tutulduğuna inanıyoruz ve bu konuyu çözümlemek için Kuzey Kore ordusuyla çalışma içindeyiz” denildi.

Bu kişinin Kuzey Kore’de gözaltında tutulan tek ABD vatandaşı olduğu sanılıyor.

1950-1953 arasındaki Kore Savaşı’ndan bu yana Kuzey ve Güney Kore’yi ayıran askerden arındırılmış bölge, dünyanın en sıkı korunan sınırlarından biri. Her yıl onlarca kişi yoksulluk ya da açlık gibi gerekçelerle Kuzey Kore’den kaçmaya çalışıyor. Ancak askerden arındırılmış bölge üzerinden iltica etmeye çalışmak son derece tehlikeli, bu nedenle de bu rota çok ender kullanılıyor.

Bölgeden en son 2017’de bir asker iltica etmeye çalışmış, önce bir araçla yol alan Kuzey Kore askeri daha sonra koşarak Güney Kore sınırına ulaşmayı denemişti. Üzerine 40 el ateş edilen asker kurtulmayı başarmıştı.

ABD gemisi Güney Kore’ye demirlediği günde…

ABD vatandaşının neden sınırı geçmeye çalıştığı bilinmiyor. Fakat bu olay, tam da ABD’nin nükleer potansiyeli olan denizaltısının 1981’den beri ilk kez Güney Kore’de demirlemesiyle aynı gün gerçekleşti. Bu denizaltı, Güney Kore’nin, olası Kuzey Kore nükleer tehdidiyle mücadelesine yardım etmeyi hedefliyor.

Kuzey Kore'de casus uydu gerginliği: En ciddi başarısızlıkKuzey Kore’de casus uydu gerginliği: En ciddi başarısızlık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.