Laçin Koridoru muamması: Dağlık Karabağ’daki yollar açılacak haberini Azerbaycan yalanladı

Azerbaycan hükümeti ve Dağlık Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçıların, biri Ermenistan ve Dağlık Karabağ bölgesi arasındaki tek karayolu olan Laçin Koridoru olmak üzere iki karayolu bağlantısını açmak üzere anlaşmaya vardığı açıklandı. Ancak Ermenistan cephesinden gelen haberi Azerbaycan yalanladı.

Dünya 11 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Azerbayan tarafına göre gıda kargosunun geçişi için yapılan anlaşma bir iyi niyet göstergesi ve devamı şimdilik görünmüyor.

Ermenistan devlet ajansı Armenpress’in duyurduğu ancak Azerbaycan tarafının yalanladığı anlaşma birisi Ermenistan ile Dağlık Karabağ bölgesi arasındaki tek karayolu olan Laçin Koridoru olmak üzere iki karayolu bağlantısının tekrar açılmasını öngörüyordu. Anlaşma sonunda, Bakü’nün on yıllardır süren ‘Dağlık Karabağ’da Azeri kontrolündeki bölgelere ulaşım hattının açılması’ talebini kısmen yerine getirilmiş olacaktı.

Armenpress’in aktardığına göre Karabağlı yetkililer, Askeran üzerinden bölgeye Rus ürünleri girmesine izin vereceklerini ifade etmiş, Rus barış gücü ve Uluslararası Kızılhaç komitesi tarafından kullanılan insani yardım hatlarının tekrar açılmasına da karar verilmişti. Bu kararın blokaj altındaki bölgede yaşanan ciddi insani sorunlar nedeniyle alındığı bildirilmişti.

Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dış politika danışmanı Hikmet Hacıyev, Bakü’nün yolların eş zamanlı olarak yeniden açılmasını teklif ettiğini ancak Karabağ’daki yasadışı rejim olarak adlandırdığı yönetimin bunu reddettiğini söyledi. Sosyal medyadan yayınladığı mesajında Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan Laçin Koridoru’nda Azerbaycan’ın sınır ve gümrük kontrolünü sürdüreceğini söyledi. Hacıyev anlaşma sağlanmış olsaydı 1988’den bu yana kapalı olan Azerbaycan yolunun ilk defa insani yardım ve acil durum malzemeleri sevkiyatına açılmış olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da G20 Liderler Zirvesi sonrası uluslararası basın toplantısında bölgesel gelişmeleri değerlendirirken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la görüşeceğini belirterek, “Karabağ’ı sükunete davet etmekten başka çaremiz yok” demişti. Erdoğan’ın bugün Paşinyan’la beklenmesi bekleniyor.

Ermenistan Rusya'ya resti çekiyor: ABD ile askeri tatbikat yapacakErmenistan Rusya’ya resti çekiyor: ABD ile askeri tatbikat yapacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.