Lahey kararı sonrası hızını alamıyor: Netanyahu, Hitler’in kitabını gösterdi, ‘sivillerin evinde bulduk’ dedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,UAD kararı ardından sivilleri hedef aldı. Diktatör Hitler'in kitabının Arapça baskısını gösteren Netanyahu "Gazze'de sivillerin evinde bulduk" dedi.

Dünya 28 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, diktatör Hitler'in kitabının Arapça baskısını gösteriyor. Fotoğraf: TOI

Güney Afrika’nın İsrail’in 100 günü aşkın süredir devam eden Gazze işgaline ilişkin Birleşmiş Milletler’in (BM) en üst mahkemesi Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı soykırım davasının esastan görülmesine karar verilmiş, ateşkesten bahsedilmeden İsrail’in “soykırımı önleyecek” tedbirler alması kararına hükmedilmişti.

UAD ara kararı 27 Ocak Uluslararası Holokost’u Anma Günü’nden bir gün önce çıkmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da ara karara ilk tepkisinin ardından kameralar karşısına geçti ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Han Yunus’tan sonra İsrail Savunma Güçleri’nin (IDF) Gazze’de bundan sonra ne yapacağı sorulduğunda Netanyahu İsrail’in “Gazze’de organize [Hamas] savaş kuvvetlerine” izin veremeyeceğini, ancak sonraki adımların ayrıntılarını paylaşamayacağını söyledi. UAD’ın sivillere yönelik kararına atıfla Netanyahu “Güvenlik ihtiyaçlarımıza göre hareket ediyoruz” dedi.

Hitler’in Kavgam kitabını ‘Gazze’de sivil evlerinden bulduk’ dedi

Lahey’in kararı için de “İsrail’in soykırım yaptığı iddiasının UAD’a götürülmesi bile çok hayal kırıklığı yarattı” diye konuştu. UAD kararlarını eleştirdiği sırada Netanyahu elinde Adolf Hitler’in Kavgam isimli kitabının Arapça bir baskısını tutuyordu. Kavgam’ı gösteren İsrail Başbakanı Uluslararası Adalet Divanı’nın Güney Afrika’nın İsrail’e yönelik soykırım davasına onay vermesinin “gülünç” olduğunu söyledi.

Elindeki kitabı gösteren Netanyahu Hamas’ı “yeni Naziler” olarak nitelendirdi. Netanyahu UAD kararının “dünyanın Holokost’tan hiçbir şey öğrenmediğini gösterdiğini” de söyledi.

Aşırı sağcı hükümetinin aldığı kararlarla 26 bine yakın kişinin ölümüne neden olan İsrail Başbakanı “Burada Hitler’in Kavgam kitabının Arapçası var. Bu kitap Gazze Şeridi’ndeki sivillerin evlerinde askerlerimiz tarafından bulundu. Orada geniş bir Yahudi aleyhtarı ve Nazi literatürü buldular. Çocuklarını bu konuda eğitiyorlar” dedi.

Netanyahu Hamas’ın çocuklara sadece “terör saldırıları yapmayı değil, “İsrail’i ve tüm Yahudi halkını nasıl yok edeceğini de öğrettiğini” iddia etti. İsrail Başbakanı mahkemeden ateşkes kararı çıkmadığına vurgu yaparak “Her halükarda güvenliğimiz için gerektiği gibi hareket ederiz, geleceğe dair kararımızı da önümüzdeki günlerde vereceğiz” diye konuştu.

‘Savaş bitmeyecek’

Savaşın ocak ayında sona ereceğini iddia eden “eski” subaylara da değinen İsrail Başbakanı “‘Tüm hedeflerimize ulaşana kadar savaş bitmeyecek” ifadelerini kullandı.

UAD’de İsrail aleyhine açılan soykırım davası

Güney Afrika Cumhuriyeti 29 Aralık 2023’te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine UAD’de dava açmıştı.

Güney Afrika Gazze’deki durumun aciliyeti sebebiyle UAD’den ihtiyati tedbir kararı almasını istedi, tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak’ta Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’nda yapıldı.

Divan 26 Ocak’ta açıkladığı tedbir kararlarında İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına, Gazze’de Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımları atmasına, Gazze’deki Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri almasına, Gazze’deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi’nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasına, kararın yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde, alınan tüm tedbirler hakkında Mahkeme’ye bir rapor sunmasına hükmetti.

İsrail’in Lahey’de yargılanacak olmasının derin anlamlarıİsrail’in Lahey’de yargılanacak olmasının derin anlamları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.