Liberteryen Parti’den medet uman Trump protesto edildi

Her oyun büyük önem taşıdığı ABD seçimleri yaklaşırken eski Başkan Trump alışılmadık bir şekilde Liberteryen Parti'nin kapısını çaldı. Parti kongresinden destek bekleyen Trump alkış yerine yuhalama buldu.

Dünya 26 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Eski ABD Başkanı Donald Trump

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kasım ayında gerçekleşecek seçimlere hazırlanıyor. Kasım ayında yapılacak seçimlerde Demokrat mevcut Başkan Joe Biden ve eski Başkan Cumhuriyetçi Donald Trump öne çıkıyor. Ülke tarihinin belki de en alengirli seçimlerinin yaşanacağı kasım ayı yaklaştıkça oy arayışları da hız kazanıyor. Biden ve Trump arasındaki yarışın başa baş geçmesi beklendiği için her oy önemli. İşte bu sebeple Trump Beyaz Saray’ın görmeye alışkın olmadığı bir şey yaptı. Ne Demokratlardan ne de Cumhuriyetçilerden haz eden Liberteryen Parti seçmenlerinin kapısını çaldı. Beklediği desteği ifade etmek için konuşma yapan Trump yuhalama ve ıslıklarla protesto edildi.

Başkan adayı Donald Trump cumartesi gecesi düzenlenen Liberteryen Ulusal Kongresinde kendisine hararetle bağlı destekçilerinin hayranlık tepkilerinden farklı olarak kalabalık bir izleyici kitlesi tarafından yuhalandı ve ıslıklandı. Sınırlı hükümet yetkilerine ve maksimum bireysel özgürlüğü savunan Liberterler Cumhuriyetçi Trump’ı başkan olduğu dönemdeki COVID-19 aşı politikaları nedeniyle suçluyor.

‘Kurşunlanmalıydı’

Trump Liberteryen Parti’nin Washington’daki kongresinde sahneye çıktığında salonda yüksek sesle yuhalamalar ve alaylar yankılandı. Kalabalığın küçük bir bölümünü Trump destekçileri oluşturuyordu. Eski başkan sadece o küçük kesimin alkışlarında aradığı desteği bulabildi. Trump sahneye çıkmadan kısa bir süre önce bir Liberteryen Parti üyesi şöyle bağırdı: “Donald Trump bir kurşun yemeliydi!”

Trump’ın seçim çalışmalarını yürüten seçim ofisi Liberterlerin protestosuna yönelik yorum yapmaktan kaçındı.

‘Eğer özgürlükçü değilsem artık öyleyim’

2017-2021 yılları arasında başkanlık yapan Trump karşı karşıya olduğu toplam 88 ağır suçlamadan kongrede bahsetti. Şöyle dedi: “Eğer özgürlükçü değilsem şimdi öyleyim.” Trump 5 Kasım seçimlernde rakibi olan Başkan Joe Biden’ın yönetimini ve Biden’ın Demokrat arkadaşlarını “sol faşizmin yükselişinin” bir parçası olmakla suçladı.

Eski başkan sıkı bir mücadeleye sahne olması beklenen seçimlerde Demokratlara kıyasla Cumhuriyetçilerin politikalarıyla daha çok ortak noktaya sahip olan Liberterlere hitap etmeye çalışıyordu, “Birbirimizle savaşmamalıyız” dedi.

Liberterlerden Biden’ı yenmek için kendisiyle birlikte çalışmalarını istedi; kalabalığın büyük çoğunluğu Biden ve yönetimine şiddetle karşı olmasına rağmen yine de Trump’ı protesto etti. Liberterler 2020’de ulusal oyların sadece yani 1,2’sini alabildi, bu yaklaşık 1,8 milyon oya tekabul ediyor. Ancak kasım seçimlerinde tek bir oy bile o kadar kıymetli ki Trump liberterlerin desteğini kendisine çekmeye çalışıyor. Trump’ın Cumhuriyetçi bir Beyaz Saray adayı için alışılmadık bir şekilde liberterler toplantısına katılması cuma günü kongrede konuşan üçüncü parti adayı Robert F. Kennedy Jr. tehdidini ne kadar ciddiye aldığının da göstergesi.

Kennedy hem Trump’tan hem de Biden’dan oy alacak

Trump bağımsız olarak yarışan Kennedy’ye karşı söylemlerini artırıyor ve son zamanlarda onu “sahte” aşı karşıtı olarak nitelendiriyor. Kamuoyu yoklamaları Kennedy’nin hem Trump’tan hem de Biden’dan oy alacağını gösteriyor, ancak Kennedy’nin adaylığından Biden’ın mı Trump’ın mı daha çok zarar göreceği merak konusu.

Liberteryen Parti organizatörleri Biden’ın da kongreye konuşma yapmak üzere davet edildiğini, ancak katılmayı reddettiğini söyledi.

Trump endişesi 24 yıl sonraki ilk ziyareti getirdi: Macron Almanya'daTrump endişesi 24 yıl sonraki ilk ziyareti getirdi: Macron Almanya’da

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.