Lübnan havaalanında ‘pager’ ve ‘walkie-talkie’ kullanmak yasak

Lübnan'da Hizbullah üyelerini hedef alan elektronik saldırılar yeni önlemler getirilmesine neden oldu. Tek havalimanı olan Refik Hariri'de telsiz ve çağrı cihazlarının kullanımı yasaklandı.

Dünya 19 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

Lübnan’da iki gündür üst üste yaşanan iletişim cihazları patlamasının ardından önlem alınmaya karar verildi. Lübnan’da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı ve telsiz cihazlarının patlatıldığı saldırıların ardından “pager” ve “walkie-talkie” olarak bilinen iletişim cihazlarının ülkedeki tek havaalanı olan başkent Beyrut’taki Refik Hariri Havalimanı’nda kullanılması yasaklandı.

El konacak

Lübnan Sivil Havacılık Müdürlüğü Beyrut’taki Refik Hariri Havalimanı’nda faaliyet gösteren şirketlere uçaklarında “pager” çağrı cihazı veya “walkie-talkie” türü telsiz taşınmasına müsaade edilmeyeceğini bildirdi. Sivil Havacılık Müdürlüğü Refik Hariri Havalimanı’nda faaliyet gösteren havayolu şirketlerine gönderdiği genelgede firmaların yolcularına bir sonraki duyuruya kadar uçak içinde ve bagajlarda bu tür cihazların taşınmasına izin verilmeyeceğinin bildirilmesini talep etti.

Genelgede bu cihazların hava kargo yoluyla taşınmasına da izin verilmeyeceği belirtilerek aksi takdirde güvenlik birimlerinin cihazlara elkoyacağı kaydedildi.

Ne olmuştu?

Lübnan’da 17 Eylül’de Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Patlamalarda ikisi çocuk 12 kişi hayatını kaybetti, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralandı. Ülkede 18 Eylül’de çok sayıda telsizin patlatılması sonucu da 20 kişi öldü, 450’den fazla kişi yaralandı.

Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi. İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023’ten bu yana taraflar arasında zaman zaman şiddetlenen çatışmalar oluyor.

Tek göz ofis, A4 kağıda tabela: İşte patlayan çağrı cihazlarıyla ilişkilendirilen Macar şirketi BACTek göz ofis, A4 kağıda tabela: İşte patlayan çağrı cihazlarıyla ilişkilendirilen Macar şirketi BAC

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.