Lula’dan Putin’e ‘Brezilya’ya gelirsen seni tutuklamayacağız’ sözü

Savaş suçu kararı nedeniyle, başka ülkelerde tutuklanma tehlikesi bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Brezilya Devlet Başkanı Lulaa Da Silva'dan 'söz' geldi. Gelecek yıl Rio de Janeiro'da yapılacak G20 Liderler Zirvesi'ne Putin'i davet eden Lula, gelmesi halinde tutuklanmayacağını söyledi.

Dünya 11 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gelecek yıl Rio de Janeiro’da yapılacak G20 toplantısına katılması halinde tutuklanmayacağını söyledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin, Ukrayna’da işlenen suçlara dair soruşturmasında Rusya Lideri Putin hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarmasının ardından Putin, BRICS ve G20 zirvelerine katılmamıştı.

Hindistan’daki G20 Liderler Zirvesi’ne de katılmayan Putin’e, Brezilyalı liderden gelecek yıl yapılacak zirve için garanti geldi: G20’de Hindistan basın kurululu Firstpost’a konuşan Lula, Putin’in gelecek yılki etkinliğe davet edileceğini söylerken, ayrıca kendisinin de Rusya’da yapılması planlanan gelişmekte olan ülkelerden oluşan BRICS toplantısına katılmayı planladığını belirtti.

Roma Statüsü ne olacak?

Putin’in Brezilya’ya kolaylıkla gidebileceğine inandığını söyleyen Başkan Lula, “Size söyleyebileceğim şey şu; eğer ben Brezilya devlet başkanıysam ve Putin de Brezilya’ya gelirse hiçbir şekilde tutuklanamaz” dedi. Brezilya da Roma Statüsü’ne taraf olduğu için Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararlarını uygulamak zorunda. Brezilya hükümeti bu konuyla ilgili sorulara herhangi bir yorum yapmadı.

Hindistan ve ABD'nin 'carpe diem'i: G20'de neler yaşandı?Hindistan ve ABD’nin ‘carpe diem’i: G20’de neler yaşandı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.