Macaristan Başbakanı Orban’dan AB’ye: Brüksel’i işgal ederiz

Macar lider Viktor Orban AB dönem başkanlığına gözünü dikti. Avrupa'da değişim görmek istediğini söyleyen Orban "Macaristan'ın özgürlüğünü ve egemenliğini savunmak istiyorsak Brüksel'i işgal etmekten başka çaremiz yok" dedi.

Dünya 16 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Macaristan Başbakanı Viktor Orban / Fotoğraf: AA

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde Brüksel’e yürümeye ve AB’nin kalbini “işgal etmeye” hazır olduğunu söylerken, muhalefet partileri Budapeşte’de hükümet karşıtı mitingler düzenledi.

14 yıldır iktidarda olan Macar milliyetçisi Orban yılın ikinci yarısında Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını devralmaya hazırlanırken partisi Fidesz’in kıta genelinde aşırı sağa desteğin artmasından kazançlı çıkacağını umuyor.

Habsburg monarşisine karşı 1848 Macar Devrimi’nin anıldığı ulusal günü kutlamak üzere başkent Budapeşte’de düzenlenen mitingde konuşan Orban, AP seçimlerinin Macaristan’ı savunmak için bir şans olduğunu söyledi. Orban yaklaşık bin destekçisinden oluşan topluluğa “Macaristan’ın özgürlüğünü ve egemenliğini savunmak istiyorsak Brüksel’i işgal etmekten başka çaremiz yok” dedi ve ekledi:

“Brüksel’e yürüyeceğiz ve Avrupa Birliği’ne değişimi kendimiz getireceğiz.”

Orban, Kiev’e silah göndermeyi reddetmek ve Rus güçlerinin 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Moskova ile ekonomik bağları sürdürmek de dahil olmak üzere bir dizi konuda diğer AB üyeleriyle uzun süredir anlaşmazlık yaşıyor.

AB’nin eylemlerinin çiftçileri vurduğunu, orta sınıfa ve birçok şirkete zarar verdiğini ve “tüm bunların ötesinde Avrupa’yı savaşa götürdüğünü” söyledi. Macar lider “Brüksel’in Avrupalıları yalnız bırakmasını, dahası onlara karşı dönmesini kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.

Rakibinin en büyük motivasyonu AB ile işbirliği

Muhalefet partileri günün ilerleyen saatlerinde mitingler düzenlerken, eskiden Fidesz’e yakın bir iş insanı olan ve Orban’ın iktidarına meydan okumak için yakında yeni bir parti kuracağını söyleyen Peter Magyar tarafından düzenlenen bir etkinliğe binlerce kişi katıldı. “Avrupa Birliği’nin hataları ne olursa olsun üyesi olduğumuz kulüp budur” diyen Magyar, Brüksel ile birlikte çalışmanın önemini vurguladı.

Magyar geçtiğimiz ay Macaristan hükümetinin iç işleyişi hakkında Orban’a yönelik kışkırtıcı yorumlar yapmıştı. Cuma günü “Demokrasi olmadan yaşamak mümkün ama buna değmez” diyen Magyar, Orban yönetimini demokratik seçimlerde yenilgiye uğratılabileceğini ve bunun “belki de pek çok kişinin düşündüğünden daha erken” olacağını savundu.

Haftalık haber dergisi HVG’nin bu hafta yayınladığı anket şirketi Median verilerine göre Macaristan’da seçmenlerin yüzde 68’i Magyar’ın siyasi arenaya girişinden haberdar ve bunların yüzde 13’ü muhalif ismi ve partisini destekleyebileceklerini söyledi.

Orban Macaristan’ı

Viktor Orban’ın son dönem politikaları, Macaristan’da sık sık tartışmalara yol açıyor. Bazıları politikalarını popülist ve otoriter olarak görürken, bir kesim de bunların ülkenin çıkarlarını korumak için gerekli olduğunu düşünüyor.

Orban’ın politikaları Macaristan’da çeşitli ekonomik etkilere neden oluyor. Son 14 yılda ekonomi büyüdü ancak gelir dağılımında adaletsizlik de arttı. Ayrıca ülkede basın özgürlüğü ve bağımsız yargı üzerinde endişeler var.

Öte yandan Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kuruluşlarla gergin ilişkilere sahip olan Orban özellikle göç ve hukukun üstünlüğü konularında AB ile sık sık çatışıyor.

Erdoğan-Orban görüşmesinde hediyeleşme: Togg'a karşılık Macar atıErdoğan-Orban görüşmesinde hediyeleşme: Togg’a karşılık Macar atı

Macaristan savaş uçaklarını kaptı: İsveç'in NATO önündeki son engeli kalkıyorMacaristan savaş uçaklarını kaptı: İsveç’in NATO önündeki son engeli kalkıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.