Macaristan’dan da onay: İsveç’in NATO yolunda hiçbir engeli kalmadı

Macaristan parlamentosu uzun süredir ertelenen oylama sonucunda İsveç'in NATO'ya üyelik teklifini onayladı. Böylelikle İskandinav ülkesinin üyeliğinin önünde hiçbir engel kalmadı.

Dünya 26 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve İsveçli mevkidaşı Ulf Kristersson. / Fotoğraf: tagesschau

Uzun süredir ertelenen oylama Macar parlamentosunun onayıyla sona erdi ve İsveç’in NATO’ya katılımının önündeki tüm engeller ortadan kalktı. Stockholm’ün NATO’ya üyeliği için 188 milletvekili “evet” oyu kullanırken, 6 milletvekili ise “hayır” dedi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bugünün “tarihi bir gün” olduğunu ve İsveç’in “Avrupa-Atlantik güvenliği için üzerine düşen sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğunu” söyledi. Kristersson X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Tarihi bir gün. Artık tüm NATO ülkelerinin parlamentoları, İsveç’in NATO üyeliğine onay verdi. NATO’nun güvenliği konusunda üzerimize düşen sorumluluğu üstlenmeye hazırız” dedi.

İsveç Sosyal Demokrat Parti lideri Magdalena Andersson da X hesabından “İsveç’in başvurusunu, tüm NATO üyesi ülkeler onayladı ve ülkemiz NATO’ya 32’nci üye olma yolunda ilerliyor. İsveç, NATO’nun güvenlik sağlayıcısı olacak. Bu süreçte aldığımız tüm destek için teşekkür ederiz” açıklamasında bulundu.

Eski İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise “Nihayet Macaristan Parlamentosunun oylamasıyla onay süreci hazır. İsveç, NATO’nun 32’inci üyesi olacak ve hem ülkemizi hem de NATO’yu daha güçlü ve daha güvenli hale getirecek. Güvenlik ve işbirliği için güzel bir gün” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Macar parlamentosunun kararının ittifakı “daha güçlü ve daha güvenli” hale getirdiğini belirtti. X hesabından yaptığı paylaşımda Stoltenberg “Macaristan parlamentosunun İsveç’in NATO üyeliğini onaylama yönündeki kararını memnuniyetle karşılıyorum. Artık tüm Müttefikler onayladığına göre İsveç 32. NATO müttefiki olacak” ifadelerini kullandı.  

İsveç, Ukrayna’da geniş çaplı savaşın başladığı 2022 yılında NATO’ya katılmak için başvuruda bulunmuş ancak Macaristan ve Türkiye’den onay alamamıştı. Türkiye’nin onayının ardından gözler Budapeşte’ye çevrilmişti.

Geçen hafta İsveç Başbakanı Kristersson’u başkentte ağırlayan Macaristan Başbakanı Viktor Orban üyeliğe yeşil ışık yakacaklarının sinyalini vermiş ve şöyle demişti:

“NATO üyesi olmak birbirimiz için ölmeye hazır olduğumuz anlamına gelir. Bu, karşılıklı saygıya dayanıyor. Bu süreci uygun bir hızda yürütmek akıllıca olur.”

Şimdi ne olacak?

Macaristan parlamentosunun onayının Cumhurbaşkanı Laslo Köver tarafından imzalanmasının ardından İsveç’e 31 üyeli ittifaka katılımı için resmi bir davet gönderilecek. Bu süreç genellikle birkaç gün sürüyor. Daha sonra ise Brüksel’deki NATO karargâhında yapılacak bayrak töreninin ardından İsveç’in ittifaka katılımı tamamlanmış olacak.

Türkiye, “teröre destek verdiği” gerekçesiyle İsveç’in başvurusuna onay vermeyen bir diğer NATO ülkesiydi. Ankara bu vetoyu nihayet yeni yılın ilk ayında kaldırmıştı.

Her üye savunma ittifakının genişlemesi konusunda veto hakkına sahip.

Her ikisi de uzun süredir askeri açıdan tarafsız kabul edilen İsveç ve doğu komşusu Finlandiya, Mayıs 2022’de NATO’ya katılma niyetlerini açıklamışlardı.

Finlandiya’nın geçen yıl Nisan ayında resmen katılmasıyla ittifakın Rusya ile olan sınırının uzunluğu iki katına çıkmış oldu.

Macaristan savaş uçaklarını kaptı: İsveç'in NATO önündeki son engeli kalkıyorMacaristan savaş uçaklarını kaptı: İsveç’in NATO önündeki son engeli kalkıyor

İsveç'in kaderi belirlenecek: Kristersson NATO için Macaristan yolcusuİsveç’in kaderi belirlenecek: Kristersson NATO için Macaristan yolcusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.