Brüksel kana bulanmıştı: Belçikalı Bakan istifa etti
Macaristan Parlamentosu, İsveç'in NATO üyeliği konusundaki oylamayı gelecek haftaki takvimine de almadı. Parlamento Danışma Kurulu, oylamanın haftaya yapılma teklifini reddederken, muhalif milletvekili Agnes Vadai, Türkiye'nin kararına göre oylamanın zamanının belli olacağını öne sürdü.
İsveç’in NATO üyeliğini veto eden iki ülkeden biri olan Macaristan’da, söz konusu üyeliğin oylanacağı Parlamento görüşmesinin tarihi belirlenemedi. Macaristan’da Parlamento Danışma Kurulu, oylamanın gelecek hafta yapılması için getirilen öneriyi reddederken, muhalif milletvekili Agnes Vadai, Başbakan Viktor Orban’ın partisi Fidesz’in, İsveç’i veto eden Türkiye’nin tutumuna göre oylamanın zamanına karar vereceğini iddia etti. Vadai, “Başbakan Orban, Erdoğan ile birlikte hareket ediyor. Macar egemenliğini hiçe sayıyor ve NATO’nun birliğini bozuyor” dedi.
Finlandiya’nın üyeliğini onaylayan Macaristan İsveç’in onayını bekletirken, Başbakan Orban iki ülkeyi ağır şekilde eleştirmişti. Orban, İsveç ve Finlandiya’yı Macaristan’da demokrasinin sağlığı ve hukukun üstünlüğü hakkında ‘açık yalanlar’ yaymakla suçlamıştı.
11-12 Temmuz’da Vilnius’ta gerçekleştirilecek NATO Zirvesi öncesinde İsveç’in üye olması için yoğun bir diplomasi yürütülürken, İsveç’in merkezinde olduğu tartışmalar da sürüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti İstanbul Teşkilatı’nın bayramlaşma törenine bağlanırken, İsveç’te polis koruması altında Kur’an-ı Kerim yakılmasına yönelik tepkisini de gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram sırasında 2 milyar Müslümanın kalbinin aynı manevi iklimde huzur ve sükun bulduğunu dile getirerek, şunları söyledi “İslam ve insanlık düşmanları, polis korumasında gerçekleştirdikleri provokasyonlarla bu iklime gölge düşürmeye çalışıyor. Bayramın ilk günü mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik İsveç’te yapılan alçak saldırı bunlardan biridir. Bu cürmü işleyenler kadar ‘fikir özgürlüğü’ kılıfı altında buna izin verenler, bu alçaklığa göz yumanlar da emellerine ulaşamayacaktır. Türkiye olarak, tahrik siyasetine de tehdit siyasetine de kesinlikle boyun eğmeyeceğimizin bilinmesini istiyorum. Terör örgütleriyle ve İslam düşmanlarıyla kararlı mücadele edilinceye kadar tepkimizi en güçlü şekilde ortaya koyacağız. Müslümanların kutsallarına hakaret etmenin düşünce hürriyeti olmadığını, Batılı kibir abidelerine eninde sonunda öğreteceğiz.”
Iraklı bir grup, Bağdat’taki İsveç Büyükelçiliği binasını basarak, önce bahçeye girdi ardından da binanın çatısına çıkarak “Kur’an’a evet” sloganları attı. Iraklı göstericiler, söz konusu baskın öncesi de büyükelçilik binası önünde toplanarak protesto gösterisi düzenlenmişti. Irak’ta Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr da, Kur’an-ı Kerim’e yönelik eylemden dolayı İsveç’in Bağdat Büyükelçisinin kovulması ve büyükelçilik önünde protesto düzenlenmesi çağrısı yapmıştı.
Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan, Stockholm’de Kur’an-ı Kerim’i yakan Iraklının ülkeye geri getirilmesi ve yargılanması için gerekli kanuni işlemlerin yapılması talimatı vermişti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine yönelik ortaya koyduğu itirazların görüşülmesi için Finlandiya’dan yetkililerin de katılacağı bir toplantı yapılacağını açıkladı. Bu toplantı Brüksel’de 6 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Toplantıya, üç ülkeden dışişleri bakanları, istihbarat birimlerinin başkanları ve ulusal güvenlik danışmanları katılacak.