Son 50 yılın en büyük avı: Loch Ness canavarı avcıları her zamankinden daha donanımlı

Dronlar ve kızılötesi kameralarla donatılmış yüzlerce canavar avcısı, Loch Ness canavarını bulabilmek için İskoçya'nın dağlık bölgesinde bir araya geldi. Havadan dolayı işleri hiç de kolay olmasa da dronları ve kızılötesi kameraları, önceki avcılara göre şanslarını daha çok artırıyor.

Dünya 28 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
1970'ten bu yana en büyük Loch Ness avı bu ay başlıyor.

İskoçya’da macera tutkunları yağan yağmura ve gökyüzünün gri olmasına aldırış etmeden cumartesi günü Nessie olarak bilinen efsanevi yaratığı arama çalışmaları için bir araya geldi. Hava koşulları ve gölün 36 km boyuna uzanan, yer yer 200 metreden daha derin olan büyüklüğü keşfi zorlaştıran unsurlar arasında. Efsaneye göre İskoçya’daki tatlı su gölü Loch Ness’te yaşayan canavar, ilk defa altıncı yüzyılda görüldü ve o zamandan bu yana ara ara görüldüğü söylense de ne yakalanabildi ne de hakkında kesin bir yanıt bulunabildi.

Yine de Nessie’yi arama çalışmaları, asırlardır devam ediyor. Bununla birlikte Inverness’te cumartesi günü bir araya gelen canavar avcıları, önceki avcılardan çok daha donanımlı. Loch Ness Merkezi tarafından düzenlenen ve iki gün süren arama çalışmalarında dron ve kızılötesi kameralar gibi son teknoloji aletler kullanıldı. Loch Ness Merkezi’ni yöneten Paul Nixon Washington Post’a, “Bu insanlar sadece dürbünü ve sandiviciyle gelen insanlar değil. Canavarı gerçekten de bulursak büyük olay olur” dedi.

Dronlara sahip avcılar, göldeki ısı noktalarını belirlemek için bu araçları kızılötesi kameralarla donatarak su altına gönderdi. Bunun yanı sıra dronlarına canavarın sesinin nasıl olduğu bilinmese de gölün 60 fit altındaki akustik sinyalleri yakalayabilecek hidrofon da taktılar. Arama çalışma lideri Alan McKenna, “Bir şeyler duyduk. Dört farklı ‘glup’ sesi çalındı kulağımıza. Hepimiz biraz heyecanlandık, kayıt cihazının açık olup olmadığından, fişe takılı olup olmadığından emin olduk” dedi.

Ayrıca dünyanın dört bir yanından maceracılar da sırf bu arama çalışmaları için ülkeye akın etti. Loch Ness Merkezi’nin açıklamasına göre arama çalışmalarına gönüllü olmak isteyenlerin sayısındaki fazlalık nedeniyle internet üzerinden kayıtlar kapatıldı. Bu ilgi çok da tuhaf sayılmaz zira Visit Inverness Loch Ness’in Ticari Geliştirme Müdürü Alan Rawlinson’a göre Nessie ve Inverness’e duyulan merak ve hayranlık sebebiyle her yıl bir milyondan fazla insan bölgeyi ziyarete geliyor.

Etkinliğe bizzat katılamayanlar için avın canlı yayını internet üzerinden yapıldı. Nixon, hafta sonu yapılan etkinliklerin yeni nesil Nessie avcılarına ilham vermesini umduğunu söyledi. Merkezin ayrıca canavara şüpheyle yaklaşanların fikrinin değişip değişmediğini ölçmek için ‘duygu testi’ de yapacağı bildirildi.

Binghamton Üniversitesi’nde antropoloji profesörü olan Michael A. Little, Koca Ayak ya da Loch Ness canavarı gibi varlığı kanıtlanmamış yaratıklara ilginin hâlâ devam etmesinin nedeninin ‘insanların hayal güçlerini harekete geçirmesi’ olduğunu söylüyor. Nessie gibi yaratıkların filmlerde ve televizyonda sıkça dile getirilmesinin de efsanelerin yürümeye devam etmesine yardımcı olduğunu belirten Little, “İnsanlar buna gerçekten inanıyor ve bu canavarları bulmak için fazlasıyla zaman ve enerji harcıyorlar. Ama ortada hiç kanıt yok” diyor.

50 yılın en büyük iz sürmesi olabilir: Maceraperestler Loch Ness canavarının peşine düşecek50 yılın en büyük iz sürmesi olabilir: Maceraperestler Loch Ness canavarının peşine düşecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.