Macron gerilimi dindiremedi: Yeni Kaledonya’da şiddet büyüyor

Yeni Kaledonya’da Fransız hükümetinin yerel halkın gücünü kırmaya neden olacak anayasal reform girişimine yönelik isyan sürüyor. Bugünkü olaylarda bir göstericinin polis kurşunuyla öldüğü bildirildi.

Dünya 24 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Yeni Kaledonya'da protestolar sürüyor // Fotoğraf: X

Fransa’nın Pasifik’teki denizaşırı toprağı olan ada ülkesi Yeni Kaledonya’da Paris’in uygulamaya koymayı düşündüğü anayasa reformuna ilişkin gerilim artarak devam ediyor. Bağımsızlık yanlılarıyla Fransa destekçilerinin birbirine girdiği isyanda yağma ve kundaklama olayları da gündeme gelirken, şimdiye kadar ikisi polis memuru olmak üzere yedi kişi öldü. Yüzlerce kişi de yaralı.

Polis birini öldürdü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un adayı ziyaretinden bir gün sonra adadaki gerilim yeniden zirve yaptı. Yeni Kaledonya’da polis, 48 yaşındaki bir adamı vurarak öldürdü. Yerel bir yayın kuruluşunun savcılıktan aktardığına göre polis memuru, kendisi ve bir meslektaşı yaklaşık 15 kişilik bir grubun saldırısına uğradığı sırada silahını kullandı. Silahlı saldırı sonucu Yeni Kaledonya’da 12 gündür devam eden kargaşada ölenlerin sayısı yediye yükseldi.

Avustralya Yeni Kaledonya’dan daha fazla tahliye uçuşu planlıyor

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, 282 Avustralyalı ve aile üyelerinin Yeni Kaledonya’dan tahliye edildiğini söyledi. Açıklamalarına devam eden Bakan, “Yarın Noumea’dan başka uçuşlar da planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Olayların başlamasıyla beraber Avustralya ve Yeni Zelanda, adadaki vatandaşlarını tahliye operasyonlarına başlamıştı. Şu zamana kadar, 282 Avustralyalı ve aile üyelerinin Yeni Kaledonya’dan dönmüş olduğu açıklanmıştı.

Yeni Kaledonya’yı OHAL’e götüren süreç

Grafik: AA

Yeni Kaledonya’da Fransız hükümetinin yerel halkın gücünü kırmaya neden olacak anayasal reform girişimine karşı çıkan bağımsızlık yanlıları, 13 Mayıs’tan itibaren harekete geçmişti. Fransız hükümeti, başta başkent Noumea olmak üzere Ada’nın farklı noktalarında şiddet olaylarının tırmanmasının ardından bölgeye polis ve jandarma sevk etmeye başlamıştı.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, 15 Mayıs’ta sosyal medya platformu TikTok’un yasaklandığını ve Ada’da olağanüstü hal ilan edildiğini duyurmuştu. Ada’da Fransız seçmen sayısını artıracak anayasal reformun yürürlüğe girebilmesi için Fransız Parlamentosunun iki kanadının bir arada toplandığı Kongrede kabul edilmesi gerekiyor. Bölgeye varan Macron’un, kolonisi Yeni Kaledonya’da “istikrar ve düzenin yeniden sağlanması” amacıyla, Fransız hükümetinin anayasal reform girişimine karşı çıkan bağımsızlık yanlılarıyla masaya oturması bekleniyor.

Macron'dan Yeni Kaledonya'ya çıkarma: Adayı karıştıran reform paketinde geri adım attıMacron’dan Yeni Kaledonya’ya çıkarma: Adayı karıştıran reform paketinde geri adım attı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.