Mahkeme Trump’a yaradı: Miami’deki duruşma sonrası kampanya bağışları artmış

Eski ABD Başkanı Donald Trump, devlete ait gizli belgeleri sakladığı suçlamasıyla yargılandığı davada 37 suçlamayı da reddederken atmosfer 2024'teki Başkanlık yarışı için kampanyasına yaradı. Trump'ın kampanyasına mahkeme sonrası 6.5 milyon dolar bağış toplandı. Toplam para 18 milyon dolar.

Dünya 16 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Trump'ın dava sonrası katıldığı bağış yemeğinde 2 milyon dolar toplantı. Fotoğraf: Shutterstock

2024 ABD Başkanlık seçiminde tekrar aday olan eski ABD Başkanı Donald Trump, ülke tarihinde mahkemeye çıkan ilk eski ABD Başkanı olurken bu durum kendisine yaramışa benziyor.

Zira Trump hakkındaki ‘devlete ait gizli belgeleri sakladığı’ suçlamasıyla yargılandığı davada mahkemeye çıkmasının ardından başkanlık seçimleri için başlattığı kampanyası için 6.5 milyon dolardan fazla bağış topladı. Trump, Miami’deki federal mahkemede 37 ayrı suçlamayı reddettikten sonra New Jersey’de kendisine ait Bedminster golf tesisinde etkinlik düzenlerken, kampanya ekibi yemekte 2 milyon dolardan fazla bağış toplandığını, internet üzerinden de 4.5 milyon dolarlık bağış geldiğini duyurdu.

Trump, adaylığını açıkladığından beri 18 milyon doları aşkın bağış topladı bu tutarın 4 milyon doları, iddianame hazırlanmasını takip eden 24 saat içinde geldi.

4 Nisan’da da ‘sus payı’ duruşması vardı

Florida’daki evi, 8 Ağustos 2022 sabahında ‘gizli belgeler’ soruşturması için FBI ajanlarınca basılarak aranan Trump, baskını ve hakkında devam eden soruşturmaları ‘siyasi’ olarak niteleyerek, özellikle Mar-a-Lago’dan alınan belgelerin ‘bağımsız bir hakem veya özel bir hakim’ tarafından incelenmesi talebinde bulunmuştu. ‘Gizli belgeler’ ve ‘6 Ocak Kongre baskını’ soruşturmalarına özel yetkili uzman olarak atanan eski Başsavcı Jack Smith başkanlık ediyor.

Donald Trump, 4 Nisan’da, 2016 başkanlık seçimleri sırasında bir kadına ‘sus payı’ ödediğine ilişkin suçlamalar kapsamında Manhattan Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkmış, hakkındaki suçlamaları reddetmişti. Bu ayın başlarında duyurulan 49 sayfalık iddianamede de Trump, Beyaz Saray’daki görevinden ayrılırken gizli belgeleri yanında götürmek ve bununla ilgili federal incelemeleri engellemekle suçlanmıştı. Trump, bu suçlamaları ‘saçma ve asılsız’ olarak niteleyerek, Miami’deki federal mahkemede, devlete ait gizli belgeleri sakladığına yönelik suçlamaları reddetmişti.

Trump yargılanıyor: Eski ABD Başkanı gizli belge suçlamalarını reddettiTrump yargılanıyor: Eski ABD Başkanı gizli belge suçlamalarını reddetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.