Tüneldeki 41 işçiyi kurtarmak için yeni hamle: Elle sondaj başlıyor

Hindistan'da bir otoyol tünelinin inşaat sırasında çökmesiyle içeride mahsul kalan 41 işçiyi kurtarmak için getirilen makine arızalanınca elle sondaja karar verildi. Uzun sürecek çalışma için hazırlıklar tamamlandı.

Dünya 28 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Hindistan'da 16 gündür tünelde mahsur kalan işçileri kurtarmak için elle sondaj kararı alındı.

Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinde bir otoyol üzerinde inşa edilen tünel heyelan nedeniyle çökmüştü. Moloz yığınlarının altında kalan işçi 41 işçi 16 gündür içeride mahsur. ABD’den getirilen sondaj makinesi arızalanınca elle sondaj gündeme gelmişti: Yetkililer tüneldeki 41 inşaat işçiyi kurtarmak için son aşama olmasını umdukları elle kazma işlemine başlanacağını açıkladı.

24 Kasım’da dikey sondaj kararı alan yetkililer yeni gelen sondaj makinesinin ancak 32 metre kazı yaptığını, bu saatten sonra sadece elle sondaj yapılacağını söyledi. Bölgedeki afet yönetimi yetkilisi Devendra Patwal her türlü zorluğa hazırlıklı olduklarını, dağın kendilerine çok direnmeyeceğini umduklarını söyledi.

Kurtarma ekipleri şu ana kadar 46 metreye kadar yatay kazı yapıp borular yerleştirdi, borular işçilerin tekerlekli sedyelerle çıkarılacağı geçit olarak kullanılmak üzere birbirine kaynaklandı.

Bölgenin dağlık arazisi nedeniyle defalarca bozulan sondaj makinesi geçen Cuma günü onarılamayacak şekilde hasar gördü ve değiştirilmesi gerekti.

Patwal kurtarma ekiplerinin sondaj makinesinin borular içine sıkışan parçalarını çıkarmak için gece boyunca çalıştığını, ardından elle kazma işleminin başlayacağını söyledi.

Belirsizlik artıyor

12 Kasım’da Uttarakhand eyaletinde meydana gelen toprak kaymasının inşaat aşamasındaki 4,5 kilometrelik tünelin bir kısmının çökmesinin ardından 41 işçi içeride mahsur kalmıştı.

Pazar günü başlayan dikey kazı işlemi kurtarma ekiplerinin yaklaşık 106 metre kazmasını gerektirmişti. Bu yatay olarak kazmaları gereken yaklaşık 60 metrenin (196 feet) neredeyse iki katı olduğu için süreci uzatmıştı. Ayrıca ilk sondaj makinesine zarar veren benzer risk veya sorunlarla bunda da karşılaşılabilirdi. Hatta sondaj kaynaklı yüksek yoğunluklu titreşimler daha fazla molozun düşmesine neden olup işçilerin hayatını riske atabilirdi.

Kurtarma operasyonu 16. gününe girerken sonuç konusundaki belirsizlik de artıyor. Yerel halk tünelin yakınında inşa edilen Hindu tapınağında dualar etmeye başladı. Birkaç gün sürmesi beklenen kurtarma operasyonu haftalara yayıldı ve yetkililer hâlâ bir zaman belirtmekte tereddüt ediyor.

Bazı yetkililer kurtarma görevinin geçen hafta tamamlanacağı umudu taşıyordu. Ancak kurtarma ekibine yardımcı olan uluslararası uzman Arnold Dix gazetecilere işçilerin Noel’e kadar ailelerine kavuşacaklarından emin olduğunu söyleyince bu operasyonun daha uzun süreceği yorumlarına yol açtı.

Mahsur kalan işçilerin çoğu ülkenin dört bir yanından çalışmaya gelen göçmen işçiler. Ailelerinin çoğu kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi alma ve yakınlarını görebilme umuduyla günlerdir kamp kurdukları bölgeye gidiyor.

Oksijen ve yemek borularla sağlanıyor

Yetkililer günlerce sadece daha dar bir borudan gönderilen kuru gıdalarla hayatta kalmaya çalışan işçilere 6 inçlik (15 santimetre) bir boru aracılığıyla sıcak yemek de sağladı. Oksijen de ayrı bir borudan sağlanıyor ve aralarında psikiyatristlerin de bulunduğu ondan fazla doktor işçilerin sağlık durumunu izlemek üzere bölgede bulunuyor.

‘Acil çıkış yok, jeolojik yapı uygun değil’

İşçilerin inşa ettiği tünel çeşitli Hindu hac mekanlarını birbirine bağlayacak olan her türlü hava koşuluna uygun otoyolun bir parçası olarak tasarlanmıştı. Bazı uzmanlar, federal hükümetin en önemli girişimlerinden biri olan projenin, birçok kasabanın heyelan enkazı üzerine inşa edildiği yukarı Himalayalar’daki kırılgan koşulları daha da kötüleştireceğini söylüyor.

Felaketi araştıran uzmanlardan oluşan kurulun bir üyesi Reuters’a tünelin acil çıkışı olmadığını ve fay hattı üzerine inşa edildiğini söylemişti.

İsmini vermek istemeyen üye ön bulgulara göre çökmenin jeolojik bir faydan kaynaklanmış olabileceğinin ortaya çıktığını belirtmişti. Yetkili, hükümetin 1.5 kilometreden uzun tüneller için acil çıkış tavsiye eden yönergelerine rağmen 4.5 kilometreyi aşan tünelde acil çıkış bulunmadığını da sözlerine eklemişti.

Çok sayıda hacı ve turist yıl içinde Uttarakhand’da birçok tapınağı ziyaret ediyor ve bölgeye yapılan ulaşım yatırımları nedeniyle bu sayı giderek artıyor. Bu da otoyolu daha cazip hâle getiriyor.

Sondaj makinesi 10 metre kala arızalandı: 41 işçi için zamanla yarışSondaj makinesi 10 metre kala arızalandı: 41 işçi için zamanla yarış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.