Maske zorunluluğu sırasında gülmeyi unutmuşlar: Japonya’da ‘Nasıl gülünür’ eğitimlerine talep artıyor

Japonya'da pandemi boyunca uygulanan maske zorunluluğu üç yıl sonra bitince insanların yüzü ortaya çıktı ve birçok kişi gülmeyi unuttuğunu fark etti. Ülkede halihazırda gülümseme eğitimleri yapılıyor ama mart-nisan aylarında geçen yıla göre 4.5 kat artış var. Japonlar gülmek istiyor.

Dünya 16 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Eğitimciye göre, bir gülümseme ancak iletilirse bir gülümsemedir.

Japonya’da gündelik hayatın bir parçası olan özellikle kış aylarında toplu taşımada maske takma geleneği, Covid-19’un hayatımıza girdiği 2020 yılından itibaren yerini kalıcı maske uygulamasına bırakmıştı. Bu önlemler dünyada yıllar içerisinde azaltılarak kaybolurken, maske zorunluluğuyla en zor vedalaşan ülke Japonya olmuştu. Japonlar, 3 yılın ardından mart ayında maske takıp takmama kararı bireyin kendi inisiyatifine bırakılmıştı.

Bu süreç Japonlarda sıradışı bir duruma yol açmış olabilir: Gülümsemeyi unutmak. Ülkede, nasıl gülüneceğine dair pratik eğitimleri ve seminerlerin artışı The Independent’ın haberine göre artmış durumda.

Tokyo’daki bir yaşlı bakım merkezi mayıs ayında yaşlıların yeniden gülümsemeyi öğrenmelerine yardımcı olmak amacıyla bir atölye çalışması düzenlemiş. Merkezi Kanagawa eyaletinin Zushi kentinde bulunan ve bu tür seminerler düzenleyen bir Japon şirketi olan Egaoiku tarafından düzenlenen seminere yaklaşık 30 kişi katılmış. Seminerin katılımcılarından 79 yaşındaki Akiko Takizawa, pandemi sırasında başkalarıyla görüşemediğini ve gülümsemesini de gösteremediğini söylüyor.

Eğitim anatomi derslerini de içeriyor. (Kaynak: www.egaoiku.com)

Şirketin adı olan Egaoiku, ‘gülümseme eğitimi’ anlamına geliyor. Şirketin verilerine göre şubat-nisan arasında, 2022’nin aynı dönemine kıyasla 4.5 kat fazla insan katılmış eğitimlere. Şirketin kurucusu Keiko Kawano’ya göre, “Bir gülümseme ancak iletilirse gülümsemedir.”

Bir saatlik bir gülümseme eğitiminin fiyatı 64 sterlin civarı. Yani yaklaşık 1.575 lira.

Bu ilginç eğitimde ne yapılıyor derseniz, eğitimcilerin önerisinden öğrenmek mümkün. Diyorlar ki, gülümsemede iyi olmak için yüz kaslarınızı çalıştırmanız gerekiyormuş. Tıpkı kollarımızı çalıştırır gibi ifade kaslarımızı çalıştırmak da çok önemliymiş.

Japonya'nın geleneksel 'bebekleri ağlatma' yarışması yeniden başladıJaponya’nın geleneksel ‘bebekleri ağlatma’ yarışması yeniden başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.