Miçotakis zeytin dalı uzattı: Türkiye ile sürekli gerginlik yaşamak zorunda değiliz

Önümüzdeki hafta ikinci kez seçime gitmeyi planlayan Yunanistan'da NDP lideri ve önceki Başbakan Kiryakos Miçotakis, dün yaptığı konuşmada, "Türkiye ile sürekli gerginlik yaşamamıza gerek yok" dedi.

Dünya 13 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Miçotakis halkla bir aradayken. Fotoğraf: Kiryakos Miçotakis/Twitter

Yunanistan’da bizimle hemen hemen aynı dönemlerde gerçekleşen seçimlerde hükümetin kurulamaması sonucu yeni bir seçim yapılması kararı alındı. Yeni seçim sistemiyle 25 Haziran’da yapılacak ikinci seçimlerin öncesinde Yeni Demokrasi Partisi (NDP) Lideri ve önceki Başbakan Kiryakos Miçotakis, kampanya çalışmalarına devam ediyor.

Bu çerçevede dün Oniki Ada’ya ziyaret düzenleyen Miçotakis, “Türkiye’ye karşı son yıllarda izlediğimiz dış politikanın devamlılığını sağlamak için güçlü bir hükümete ihtiyacımız var” dedi. Destekçilerinden oluşan bir kalabalığa hitap eden Miçotakis, Türkiye’ye ‘dostluk mesajı’ verme arzusunu dile getirerek, “Türkiye ile sürekli gerginlik içinde yaşamak zorunda değiliz” dedi.

Miçotakis bununla birlikte Doğu Akdeniz’deki Münhasır Ekonomik Bölge ve kıta sahanlığının sınırlandırılmasına ilişkin sorunların çözümünün ancak iyi komşuluk ilişkileri yoluyla ve uluslararası hukuka uygun olarak sağlanabileceğini vurguladı.

Kendisi de dahil olmak üzere hiçbir Yunan başbakanın adaların askerden arındırılması, egemenlik ve egemenlik hakları gibi ‘Türk-Yunan ilişkilerinin gündemi dışında kalan konuları’ tartışmaya istekli olmadığının altını çizdi.

“Bir ülkenin dış politikasının ani değişimler geçirmediğinin farkındayız” diyen Miçotakis, yanılsamalara kapılmama uyarısında bulunarak, son aylarda hava sahamıza yönelik ihlal ve tecavüzlerle ilgili olarak gerilimin azaldığına tanık olmaktan memnuniyet duymakla birlikte yanılsamalara kapılmayacağız” ifadelerini dile getirdi ve sözlerine, “Dostluk elini uzatıyoruz ama Silahlı Kuvvetlerimizi güçlendirmeye de devam edeceğiz. Sınırlarımızı korumaya ve vatanımızın jeopolitik konumunu güçlendiren güçlü ittifaklar kurmaya kararlıyız” şeklinde devam etti.

Yunanistan'da barajı geçemeyen parti lideri: Yunanistan'ın Erdoğanlaşması tamamlandıYunanistan’da barajı geçemeyen parti lideri: Yunanistan’ın Erdoğanlaşması tamamlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.