MİT Başkanı Hakan Fidan ve IKBY Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani Ankara’da görüştü

Süleymaniye Havalimanı patlaması üzerine yaşanan gerginliğin ardından, Irak Kürdistan Bölgesel Yöneyimi (IKBY) Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan Ankara'da bir araya geldi.

Dünya 13 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
MİT Başkanı Hakan Fidan (sol) ve IKBY Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani (sağ).

Irak’ın Süleymaniye kentindeki Süleymaniye Havalimanı’nın yakınlarında 7 Nisan’da yaşanan patlamada terör örgütü PKK’nın Suriye kolu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) üst düzey yöneticisi Mazlum Kobani’nin hedef alındığı söylenilmişti. Kobani’nin de olduğu konvoyda üç ABD askerinin bulunduğu bildirilmişti.

ABD basını saldırıyı yapanın ise Türk Silahları Kuvvetleri (TSK) olduğunu iddia etmişti. Dışişleri Bakanlığı, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara Türkiye’nin hava sahasını 3 Temmuz’a kadar kapattığını açıklamıştı. Bu kararına gerekçe olarak da ‘PKK’nın Süleymaniye’deki faaliyetleri’ gösterilmişti.

Kobani konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin daha önce de kendisini hedef aldığını, bu saldırının amacının da 14 Mayıs seçimlerine yönelik olduğunu söylemişti. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri ise saldırı iddialarını reddetse de Irak yönetimi Türkiye’den özür dilemesini istemişti.

Fidan ve Talabani bir araya geldi

Bu siyasi atmosferde konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Öncelikle dün IKBY’den bir heyetin Bağdat’ta MİT Başkan Yardımcısı Mutlu Tuka ile bir araya geldiği ve Türkiye hava sahasının Süleymaniye Havalimanı’nı kullanan uçaklara açılması konusu görüşüldü.

Bunun akabinde Rudaw’ın aktardığı bilgiye göre bugün de IKBY Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve beraberindeki heyet, MİT Başkanı Hakan Fidan ile Ankara’da bir araya geldi. Fidan’ın görüşmede ‘KYB’nin SDG ve PKK ile ilişkilerinden rahatsızlık duyulduğunu’ dile getirerek, Ankara-Süleymaniye normalleşmesinin ancak bu ilişkilere son verilmesiyle mümkün olduğunu söyledi.

Mazlum Kobani'den patlama yorumu: 14 Mayıs seçimleriyle ilgiliMazlum Kobani’den patlama yorumu: 14 Mayıs seçimleriyle ilgili

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.