Moskova katliamında liste kabarıyor: Üç kişi daha gözaltında

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Moskova katliamıyla bağlantısı olduğu öne sürülen üç kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltına alınanlardan birinin Rusya vatandaşı, ikisinin ise Orta Asyalı olduğu açıklandı.

Dünya 4 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Rusya’nın başkenti Moskova’da Crocus isimli eğlence merkezinde 22 Mart Cuma akşamı meydana gelen ve en az 145 kişinin hayatını kaybettiği, 180 kişinin de yaralandığı terör saldırısına ilişkin soruşturma sürüyor. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) saldırıyla bağlantılı olduğunu düşündüğü üç kişiyi daha gözaltına aldı.

Devlete ait TASS haber ajansının aktardığına göre FSB “Moskova, Yekaterinburg ve Omsk’ta 22 Mart’taki terör saldırısıyla bağlantılı bir Rusya vatandaşı ve ikisi de Orta Asya bölgesinden iki yabancı vatandaş gözaltına alındı” dedi.

Kamuflajlı silahlı saldırganlar geçen ayın sonlarında Crocus City Hall müzik mekanında en az 145 kişiyi öldürmüş ve yüzlerce kişiyi de yaralamıştı. 2004 Beslan okul kuşatmasından bu yana Rusya’daki en ölümcül saldırı buydu. Rus yetkililer katliamdan kısa süre sonra aralarında dört saldırganın da olduğu 11 kişiyi gözaltına aldı.

FSB Perşembe günü “Operasyonel arama faaliyetleri sırasında gözaltına alınanlardan ikisinin terör saldırısında kullanılan ateşli silah ve araçların satın alınması için para transfer ettiği tespit edildi” dedi ve o iki kişinin yabancı olup olmadığını belirtmedi.

Üçüncü tutuklunun Crocus saldırısının arkasındaki silahlı kişileri işe aldığından ve finanse ettiğinden şüphelenildiği de belirtildi.

FSB üç kişinin gözaltına alındığını açıklarken kolluk kuvvetleri tarafından yayınlanan bir videoda dört ayrı kişinin gözaltına alındığı ve birinin helikopterden indirildiği görülüyor. Ancak videoda gözaltına alındığı görülenlerin yüzleri kapalı olduğu için kimliklerini teyit etmek mümkün olmadı.

Aralarında Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de olduğu üst düzey Rus yetkililer hem Ukrayna’yı hem de Batı’yı geçen ayki saldırıdan kısmen sorumlu olmakla suçladı ancak henüz bu iddiayı destekleyecek somut kanıt ortaya koyamadılar.

Bu arada IŞİD’in Afganistan kolu IŞİD-Horasan (IŞİD-H) saldırıyı üstlendi. Örgütle bağlantılı sosyal medya kanalları da silahlı kişilerin Crocus binasında katliam yaptığı grafik videolar yayınladı.

Kiev ve Batı ise olayla ilgileri olduğu iddiasını reddederek Rus yetkilileri trajediyi “istismar etmekle” suçladı.

Washington Post: ABD Moskova katliamından önce Rusya'yı adresi bile vererek uyardıWashington Post: ABD Moskova katliamından önce Rusya’yı adresi bile vererek uyardı

Tataristan ilk kez ateş altında: Kiev Moskova'nın açığını buldu, yapay zeka destekli dronlarla vuruyorTataristan ilk kez ateş altında: Kiev Moskova’nın açığını buldu, yapay zeka destekli dronlarla vuruyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.