ABD ile koordinasyon sağlandı, Suriye’de PKK hedefleri vurulmaya devam ediyor

Türk SİHA'sının düşürülmesi sonrası ABD ile koordinasyon sağlandı, Türkiye dün gece Suriye'de yeniden hava harekatı yaptı, 15 PKK/YPG hedefi daha vuruldu.

Dünya 7 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Türkiye, önceki gün Amerika tarafından Suriye’nin Kuzeyinde bir silahlı insansız hava aracının düşürülmesine rağmen hava harekatlarına ara vermedi, hatta dün harekatta SİHA’ları değil doğrudan savaş uçaklarını kullandığını ima eder tarzda bir açıklama da yaptı. Ama Suriye’deki görgü tanıkları saldırılarda yeniden SİHA’ların kullanıldığını söylüyor. Türkiye’nin dünkü hava harekatında PKK/YPG’ye ait çok sayıda hedef vuruldu.

Konuyla ilgili açıklamayı dün gece geç saatlerde Milli Savunma Bakanlığı yaptı. Bakanlık, PKK/YPG’ye ait unsurları etkisiz hale getirerek Suriye’nin kuzeyinden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları doğrultusunda Suriye’nin kuzeyindeki terörist hedeflerine dün gece saat 22.00’de hava harekatları düzenlendiğini duyurdu.

15 hedef imha edildi

Bakanlık açıklamasına göre, hava harekatlarıyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen karargah, barınak ve depolardan oluşan 15 hedef imha edildi.

Harekatlarda azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak çok sayıda terörist etkisiz hale getirildiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin ve milletimizin beka ve güvenliği için terörle mücadeleye tek bir terörist kalmayıncaya kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir. Bu harekat sırasında masum sivillerin, dost unsurların, tarihi ve kültürel varlıklar ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmıştır.”

Uçakla mı SİHA’yla mı?

Bakanlık hava harekatının ne tür hava araçlarıyla yapıldığını söylemiyor ama genellikle ‘hava harekatı’ dendiğinde savaş uçaklarıyla yapılan bir harekatın kastedildiği biliniyor.

Harekatta daha çok Türkiye-Suriye sınırının Doğusunda yer alan kesimler hedef alındı. Bölgeden gelen bilgiler, Suriye’de Kahtaniye, Kamışlı, Tel Amr ve Malikiye kasabalarında patlamalar duyulduğunu söylüyor. Türk hava harekatında vurulan yerlerden biri de Kamışlı’daki elektrik santralı oldu.

Öte yandan Türk sınırından 30 kilometre kadar derinde olan Tel Tamir yakınlarındaki Türk askeri üssüne PKK/YPG’nin bir saldırı düzenlediğine dair de haberler geliyor.

Hava sahasına ABD hakim

Suriye’nin Doğusundaki, Irak sınırına yakın olan bu kesimler aslında Kürt nüfusun hemen hemen hiç olmadığı yerler. Ancak buralar DAEŞ’ten kurtarıldıktan sonra PKK/YPG’nin ana gövdesini oluşturduğu SDG adlı grup, ABD’nin de desteğiyle bu bölgede hakimiyet sağladı. Bu bölgede Irak’taki üslerinden havalanan Amerikan savaş uçakları zaman zaman hava koruması sağlıyor veya DEAŞ hedeflerini vuruyor. Yani Suriye’nin bu bölgesinde hava hakimiyeti aslında ABD’nin elinde. Önceki gün Türk SİHA’sı da bu bölgede bir Amerikan F-16 savaş uçağı tarafından düşürüldü.

Fidan ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü: YPG'yle çalışmaktan vazgeçinFidan ABD’li mevkidaşı Blinken ile görüştü: YPG’yle çalışmaktan vazgeçin

Ancak anlaşılıyor ki Türk ve ABD Savunma Bakanları’nın görüşmesi sonrası bu hava sahası için bir koordinasyon mekanizması kuruldu ve ABD hava harekatlarına prensipte karşı çıkmadı, engelleyici olmadı. O yüzden olsa gerek Dışişleri Bakanlığı önceki günlü SİHA düşürme hadisesini bir çeşit koordinasyonsuzluğa bağladı ve ABD’yi protesto etmedi. Dün ayrıca Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile görüştü.

PKK/YPG karadan da vuruldu

Dünkü saldırılarda Türkiye’nin SİHA kullandığı kesin ama eğer hava harekatına F-16’lar da katıldıysa onların Türk hava sahasını hiç terk etmediği düşünülüyor. Geçmişte de Türk savaş uçakları, Suriye hava sahasına girmeden uzun menzilli füzelerle Suriye içindeki hedefleri vurmuşlardı.

Suriye’deki çatışmaları uzun yıllardır neredeyse canlı olarak aktaran Suriye Savaş Haritası adlı sitedeki haritada yapılan işaretlemeye bakınca, Türkiye’nin vurduğu PKK/YPG hedeflerinin Türk sınırından çok da içeride olmadığı zaten görülüyor.

Aslında, Türkiye’nin Suriye’deki PKK/YPG hedeflerini vurmak için elindeki yegane araç uçaklar veya SİHA’lar da değil. Nitekim dün gün boyunca bölgeden gelen haberlerde, Suriye sınırının içindeki çeşitli Türk askeri üsleri, civardaki PKK/YPG hedeflerini çok namlulu roket atarlarla da vurdu.

Uzmanlar ABD'nin Türk SİHA'sını düşürmesini yorumladı: Gözdağı veriyorUzmanlar ABD’nin Türk SİHA’sını düşürmesini yorumladı: Gözdağı veriyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.