Google her gün için en az 15 milyon TL ceza ödeyecek

Rekabet Kurumu otel sorgulamaları bakımından yükümlülüklerini yerine getirmediği için Google'u 2023 yılı gayri safi gelirlerinin her gün için on binde 5'i oranında idari para cezasına çaptırdı. Ceza yükümlülükler yerine getirildiğinde duracak.

Ekonomi 16 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Googl'a günlük gelirlerinin onbinde 5'i oranında para cezası uygulanacak.

Rekabet Kurumu bu sefer de ABD’li arama motoru Google’un Türkiye ayağına ceza kesti. Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre Google Türkiye’ye, yerine getirmediği bazı yükümlülüklerini tamamlayana kadar  15 Mayıs 2024 itibariyle başlamak ve yükümlülüklerin yerine getirilene kadar yürütülmek üzere 2023 yılı gayri safi gelirlerinin her gün için on binde 5’i oranında idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı. Fast Company dergisinin “Türkiye’nin En Büyük 100 İnternet Şirketi” (İnternet 100) araştırmasına göre Google’ın 2023 gelirleri 30 milyar TL. Çok mütevazı şeklinde yapılan hesaplamaya göre ulaşılan bu rakam esas alındığında Google’un yükümlülüklerini yerine getirene kadar her gün 15 milyon TL ceza ödeyeceği anlamına geliyor. Halka açık olmadığı için finansal verilerine ulaşılamayan Google Türkiye’nin gayrisafi gelirlerinin daha fazla olması durumunda ödeyeceği günlük cezanın çok daha büyük rakamlara ulaşması mümkün.

2021’de benzer nedenle ceza yemişti

Kurul en son 2021 yılında yerel arama ve konaklama fiyat karşılaştırma hizmetlerinde kendi arama sayfalarına rakiplere göre avantaj sağladığı gerekçesiyle 296 milyon 84 bin 899 lira idari para cezası uygulamıştı.

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre Google’ın 2021 yılında yürütülen soruşturma doğrultusunda kendi yerel arama (Local Unit) ve konaklama fiyatı karşılaştırma (Google Hotel Ads-GHA) hizmetlerine genel arama sonuç sayfasında konum ve gösterim olarak rakiplerine göre avantaj sağladığı tespit edildi. Google’ın rakip yerel arama sitelerinin Local Unit’e girişine engel olarak rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetleri pazarlarındaki rekabetin bozulmasına yol açarak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ilgili maddesini ihlal ettiği sonucuna ulaşıldı.

Kurul şirket hakkında bu dönemde 296 milyon 84 bin 899 lira idari para cezasına hükmederken ihlalin giderilmesi ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesi için birtakım yükümlülükler getirdi. Bu yükümlülüklere göre Google’ın rakip yerel arama ve rakip konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerine genel arama sonuç sayfasında kendi ilgili hizmetlerinden dezavantajlı olmayacakları koşulları sağlaması gerekiyordu. Bu süreçte şirket “yerel arama hizmetleri” pazarında işaret edilen endişeleri bertaraf etmek için belirlediği tedbir önerilerini Kurul’a sundu.Kurulun 21 Mart 2024 tarihli toplantısında Google tarafından sunulan tedbir önerilerinin uygulanmaya alınması ve üç ay izlenmesine karar verildi.

Otel sorguları sorun oldu

Açıklamaya göre şirket tarafından söz konusu tedbirler 15 Nisan 2024 itibariyle tamamen uygulamaya alındı. Ancak Google’ın “yerel arama hizmetleri” bakımından uygulanmaya alınmasına karar verilen yükümlülüklere otel sorguları bakımından uymadığı belirlendi. Böylece Kurul Google’ın söz konusu yükümlülükleri yerine getirmediği sonucuna ulaştı. Kurul söz konusu ihlal nedeniyle Google’a 15 Mayıs 2024 itibariyle başlamak ve yükümlülüklerin yerine getirilene kadar yürütülmek üzere yüksek oranlı para cezası uygulanmasına karar verdi.

Türkiye’de 2005 yılından bu yana ofisi var

Türkiye’de resmî olarak 2005 yılından bu yana ‘Google Reklamcılık ve Pazarlama Limited Şirketi’ adıyla faaliyet gösteriyor. İstanbul Ticaret Odası’na da kayıtlı olan şirket Türkiye’deki faaliyetlerini İstanbul’daki ofisi aracılığıyla yürütülüyor.

Hafta bitmeden yapay zekaya doyduk: İşte Google'ın yıllık toplantısında öne çıkan yeniliklerHafta bitmeden yapay zekaya doyduk: İşte Google’ın yıllık toplantısında öne çıkan yenilikler

Tekele karşı mücadelede sona doğru: Google ve hükümet son kozlarını paylaşıyorTekele karşı mücadelede sona doğru: Google ve hükümet son kozlarını paylaşıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.