Musk’tan Trump’a desteğin böylesi: Aylık 45 milyon dolar, bir de zırh

Eski ABD Başkanı Trump suikaste uğradıktan sonra daha şevkli destekleniyor. Böyle bir destek ABD'li milyarder Musk'tan geldi. WSJ'nin iddiasına göre Musk, Trump'ın kampanyasına ayda 45 milyon dolar verecek. Üstelik yanında bir de zırh gelecek gibi.

Dünya 16 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Eski ABD Başkanı Donald Trump şimdiye kadar hakkında açılan davalarla “cadı avı”na uğradığını söyleyerek mağdur edebiyatı yaparak bugüne kadar Cumhuriyetçilerin kampanyasına bağış yapmasını sağladı. Şimdiyse uğradığı başarısız suikast girişimi milyarderlerden sosyal medya fenomenlerine nüfuz sahibi birçok kişiyi etkiledi. Bunların başında da suikast girişiminden hemen sonra Trump’a desteğini sonuna kadar gösteren Musk var. Musk desteğini lafta bırakmayarak en yakın arkadaşlarının da destek verdiği, Trump kampanyasına bağış toplayan American Pac’a yardım yapıyor. Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre Musk bu aydan itibaren kurdukları bağış organizasyonuna ayda 45 milyon dolar bağışlamayı planlıyor.

Öte yandan Bloomberg’in haberine göre Musk iki gün önce America Pac’a “hatırı sayılır bir miktar” olarak nitelendirilen bir bağışta bulundu. Ancak bağışın miktarı henüz bilinmiyor. Zaten New York Times’a (NYT) göre Musk’ın böyle bir bağışta bulunup bulunmadığı da daha teyit edilmiş bir bilgi değil. Her iki haber kuruluşunun haberi de Musk’ın planlarından haberdar ismi açıklanmayan kişilerin hesaplarına dayanıyor. Miktarı ne kadar olursa olsun, bir şey var ki dört ay sonra yapılacak başkanlık seçimlerinde Musk ve 250 milyar dolar değerindeki servetinin rolü büyük olacak.

WSJ Musk’ın ayda 45 milyon dolar bağış yapmasının “olağanüstü bir hareket” olacağını belirtiyor. Bu yılki seçim sürecinde şimdiye kadar bilinen en yüksek bağışı bankacı Thomas Mellon’un torunu Timothy Mellon Super Pac’e 50 milyon dolar bağış yapmıştı. NYT en azından 30 Haziran itibarıyla Musk’ın Super Pac’e bağış yapmadığını yazdı. “Hatırı sayılır miktarda” bağış yaptığı America Pac ise Trump’ın başkan yardımcısı olarak seçtiği J.D. Vance’in destekçilerinden biri olan yazılım şirketi Palantir’in kurucularından Peter Thiel ile Joe Lonsdale’in yönettiği ve teknoloji dünyasından isimlerin desteklediği bir organizasyon.

Nedir bu American Pac?

Pac’ın yöneticisi Lonsdale ilk haftalarda grubun bağış toplayabilmesi için tek başına bir milyon dolar bağış yapmıştı. SpaceX’in yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda özel sermaye kralı olarak öne çıkan Antonio Gracias bir milyon dolar, Trump döneminde İsveç Büyükelçisi olarak görev yapan ve Musk ile PayPal’ın ilk yöneticileri arasında yer alan Ken Howery bir milyon dolar ve yine Musk’a yakın Sequoia Capital yatırımcısı Shaun Maguire 500 bin dolar bağış yaptı.

NYT “American Pac’ın kurucu bağışçıları, Musk’ın sosyal çevresinden oluşuyor ve sık sık birbirlerinin girişimlerini, yardım projelerini ve tercih ettikleri siyasi adayları finanse eden zengin teknoloji girişimcilerinden oluşuyor” diye belirtiyor. “Joe Biden’ın dört yıl daha görevde kalmasının ABD’yi ekonomik ve güvenlik açısından ciddi tehlike oluşturduğuna inanıyoruz” diyen grup, Biden yönetiminin enflasyon, borç ve sınır politikalarında yetersiz kalmasını eleştiriyor. Grubun parlaması son birkaç hafta içinde mümkün oldu. Bu haftalarda Trump için yaklaşık 15 milyon dolar harcayan grup kurulduktan sonraki ilk bir ayında dokuz milyon dolar toplamıştı.

American Pac’a destek verenlerden bazıları da kriptocular. Kripto para girişimcileri Biden’ın kripto paraya savaş açmasını gerekçe göstererek Trump’a yaklaştı. Aslında Trump da başkanlığı döneminde kriptonun “havadan başka bir şey olmadığını” söylemiş ama sonra kriptoculara desteğini açıklamıştı.

Zırh da yapacak gibi

Trump’a düzenlenen suikasttan çok etkilendiği anlaşılan Musk’ın sosyal medya hesabı cumartesiden beri Trump içerikli paylaşımlarla kaynıyor. Silahlı saldırıdan birkaç saat sonra teknoloji ve siber güvenlik blogu Whole Mars Catalog, Musk’ın kendi güvenliğini güçlendirmesi için tweet attı. Musk da bu tweete “Belki de Iron Man tarzı metal zırh yapmanın vakti gelmiştir” diye yanıt verdi.

X’te içerik üreticisi olan Ian Miles Cheong ise Musk’tan güvenliğini “üç katına çıkarmasını” söyleyerek “Trump’a yapan sana da yapar” diye yazdı. Bunun üstüne Musk son sekiz ayda iki kişinin kendisine suikast girişiminde bulunduğunu ve her iki olayda da saldırganların yakalandığını açıkladı ve “Tehlikeli zamanlarda yaşıyoruz” dedi.

Musk daha önce Iron Man’inkine benzer bir zırh üretme fikrini gündeme getirmişti. Demirden yapılmış ve Iron Man’inkine benzer bir kıyafetin prototipini çıkaran mühendis ve mucit Dylan Lange Edminston ile 2021 yılında görüşen Musk’ın buluşu ileriye taşıyıp taşımadığı bilinmiyor.

Kapitalizm böyle bir şey: Trump vurulduktan sadece 3 saat sonra, vurulma anı fotoğraflı tişörtler satılmaya başlanmıştı bileKapitalizm böyle bir şey: Trump vurulduktan sadece 3 saat sonra, vurulma anı fotoğraflı tişörtler satılmaya başlanmıştı bile

Ohioluların 'Obama'sı, Demokratların 'radikal' MAGA destekçisi: Kim bu J.D. Vance?Ohioluların ‘Obama’sı, Demokratların ‘radikal’ MAGA destekçisi: Kim bu J.D. Vance?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.