Suriye karıştı: MİT terör tesislerini vurdu, ABD jeti Türk SİHA’sını düşürdü, teröristler TSK üssüne saldırdı

ABD Suriye'de Türkiye'ye ait bir SİHA'yı 'tehlike olarak gördükleri için' F-16 ile vurduklarını açıkladı. Milli Savunma Bakanı, ABD'li mevkidaşıyla telefon görüşmesi yaptı. MİT dün Suriye'de PKK/YPG'ye ait bazı binaları imha ederken, teröristler de TSK üssüne saldırdı.

Dünya 6 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin, pazar günü Ankara’da düzenlenen PKK saldırısından bu yana en önemli gündem maddelerinden biri terörle mücadele oldu. Dün Suriye bağlamında çok önemli bazı gelişmeler yaşandı. Milli İstihbarat Teşkilatı bu ülkedeki bazı PKK/YPG tesislerini imha etti, bu harekatta görev yaptığı düşünülen Türkiye’ye ait bir silahlı insansız hava aracı (SİHA) Amerikan ordusuna ait F-16’lar tarafından düşürüldü. Türk ve Amerikan Savunma Bakanları konuştu. Gece yarısı PKK/YPG, Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir askeri üsse roketatarlarla saldırdı, 5 polis ve 3 askeri yaraladı.

Bütün bu hızlı gelişmeler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın önceki gün  ‘Bundan sonra Irak ve Suriye’deki tüm PKK/YPG tesislerinin meşru hedef’ olduğunu ilan edip, ‘3.tarafların geri çekilmesini’ tembih etmesiyle başladı. Düne gelene kadar, Türk Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar pazartesi, salı ve çarşamba günleri Irak’ın Kuzeyinde PKK hedeflerini bombalamış, MİT ise Suriye Haseke’de aranan bir teröristi etkisiz hale getirmişti.

Dün ise hem askeri hem diplomatik açıdan çok kritik gelişmeler oldu. Öğle saatlerinde ABD ordusunun Suriye’de Bayraktar yapımı bir SİHA’yı düşürdüğü haberi yayıldı. Milli Savunma Bakanlığı bu haberi yalanlarken, Pentagon iki uluslararası basın kuruluşuna verdiği demeçlerle olayı doğruladı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD’li mevkidaşıyla telefonda sürpriz bir görüşme yaptı. CNNTürk’e konuşan Pentagon sözcüsü ise “Türkiye bizim müttefikimiz. Onun yanındayız” diye başladığı konuşmasında, Suriye’de bu tip operasyonların IŞİD’i geriletmek için koalisyon güçleri tarafından verilen mücadeleye zarar verdiğini ve IŞİD’e tekrar büyüme zemini hazırladığını söyledi.

Öte yandan  MİT, Suriye’de PKK/YPG’ye ait silah ve mühimmat depoları ile saldırı ve sabotaj birimlerinin yer aldığı binaları imha etti. Gece yarısı ise Suriye’deki PKK&YPG’li teröristler bir Türk askeri üssüne saldırı düzenledi.

İşte dünün yüksek tansiyonlu gelişmeleri:

SİHA ile başlayan gerilim

Dün önce öğlen saatlerinde Suriye’de ABD askerlerinin Türkiye’ye ait bir SİHA’yı düşürdüğü haberi yayıldı.

VOA’ya  (Voice Of America) isim vermeden açıklama yapan Türk Milli Savunma Bakanlığı’ndan bazı yetkililer bu haberleri yalanladı ancak sadece saatler sonra, Pentagon yetkilileri de yine isim vermeden haberleri doğruladı. Amerikan gazetesi The Wall Street Journal ve haber ajansı Reuters’a demeç veren bir Pentagon yetkilisi, Suriye semalarında bir Türk SİHA’sı düşürüldüğünü bildirdi.

Wall Street Journal’ın konuya ilişkin haberinde, Amerikalı bir yetkilinin insansız hava aracını silahlı Türk drone’u ifadeleriyle tanımladığı ve ABD’nin harekete geçmeden önce bunun farkında olduğunu söylediği belirtildi.

Dün konuya ilişkin basın toplantısında konuşan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ise “ABD’li komutanlar, ABD kuvvetlerine yarım kilometreden daha yakın olan silahlı insansız hava aracının (SİHA) potansiyel bir tehdit olduğunu değerlendirdi ve ABD F-16 savaş uçakları daha sonra SİHA’yı meşru müdafaa amacıyla düşürdü” dedi. Ancak toplantıda bir NATO üyesinin başka bir NATO üyesinin askeri aracını düşürmesine dair başka bir ayrıntı verilmemesi dikkat çekti.

‘IŞİD’i yenmek için burada kalacağız’

Ryder’ın açıklamasında değindiği kritik detay, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’le görüştüğünü belirtmesiydi. Ryder bu görüşmede Austin’in ABD’nin ‘sadece IŞİD’i yenme harekatına destek amacıyla Suriye’de kalmaya devam ettiğini’ bir kez daha teyit ettiğini söyledi.

Ryder gazetecilere verdiği demeçte, “Türkiye’nin kasıtlı olarak ABD güçlerini hedef aldığına dair hiçbir göstergemiz yok” dedi.

Pentagon sözcüsü, ABD Savunma Bakanı Austin’in de Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını kabul ettiğini ve ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemini vurguladığını söyledi. Ancak konuşmanın devamında bölgedeki esas mücadele alanının DAEŞ’e karşı olduğunu, diğer tüm hamlelerin DAEŞ’e yarayacağını işaret etti.

Bakanlar ‘gelişmeleri’ değerlendirdi

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile yaptığı sürpriz telefon görüşmesine dair ise ayrıntılı bilgi verilmedi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir açıklama yapıldı ve Suriye’deki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede Güler tarafından Türkiye’nin DEAŞ’a karşı ABD ile ortak mücadeleye hazır olduğunu ifade ettiği bildirildi. Açıklamada “Her iki Bakan, bölgede icra edilen faaliyetlerde ABD ve Türk unsurlarının yakın koordinasyonunun önemini vurguladı” denildi.

MİT’ten yeni operasyon, teröristlerden ise missileme

Öte yandan dün, tansiyonu yükselten tek askeri gelişme bu da değildi.

MİT, dün Suriye’de PKK/YPG’ye ait çok sayıda silah ve mühimmat depolarını imha etti. Açıklamaya göre terör örgütüne ait silah ve mühimmat depoları ile sabotaj birimleri ve örgüte ait Ar-Ge merkezlerinin de yer aldığı hedeflerin başarıyla imha edildiği belirtildi.

 

5 özel harekat polisi, 3 asker yaralandı

Bu operasyondan saatler sonra ise PKK/YPG’li teröristler, Suriye’de Tel Rıfat kırsalındaki TSK üssüne saldırdı. Teröristlerin uzun namlulu roketatarlarla düzenlediği saldırıda 5 özel harekat polisi ve 3 asker yaralandı.

‘PKK ve YPG her yerde meşru hedefimizdir’

Reuters’a konuşan Türk yetkili, yapılan operasyonlarla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Tek amacımız, Türkiye’ye tehdit oluşturan terör örgütlerini ortadan kaldırmak. Kara operasyonu, bu tehdidi ortadan kaldırmak için seçeneklerden biri, ancak bizim için tek seçenek değil. PKK ve YPG aynı terör örgütüdür, onlar bizim her yerde meşru hedefimizdir. Türkiye, geçmişte gerektiğinde operasyonlar düzenledi ve bu operasyonlar gerektiğinde devam edecek. Tüm tarafları, özellikle dost ve müttefik ülkelerimizi, bu teröristlerden uzak durmaları için çağırıyoruz. Bu sadece bir hatırlatmadır. Gerekli önlemleri almaları kendilerine bağlıdır.”

Irak cephesi de hareketleniyor

Tüm bunlar yaşanırken Irak Başbakanı Askeri Sözcüsü General Yahya Resul, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’i, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesi için görevlendirdiğini açıkladı.

Irak Başbakanı Askeri Sözcüsü General Yahya Resul’un yaptığı yazılı açıklamaya göre, Başbakan Sudani, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık etti. Ülkedeki güvenlik meselesinin görüşüldüğü toplantıda, terör ve uyuşturucuyla mücadele konusu masaya yatırılırken, Başbakan Sudani, Dışişleri Bakanı Hüseyin’i, sınır güvenliği sorunlarının çözümü amacıyla ikili güvenlik komisyonunun çalıştırılması amacıyla Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesi için görevlendirdi.

Teröre sert tepki: Irak'a hava operasyonu sürüyor, Suriye'ye de harekat yapılacak imasıTeröre sert tepki: Irak’a hava operasyonu sürüyor, Suriye’ye de harekat yapılacak iması

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.