Trump’ın mutat duruşma hareketi: Suçlamaları kabul etmedi

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınında rolü olduğu gerekçesiyle tutuklanarak mahkemeye çıkarıldı. Trump daha önceki iki duruşmada da yaptığı gibi hakkındaki suçlamaları reddetti.

Dünya 4 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Trump'ın teslim olacağı cezaevi çevresinde güvenlik önlemleri artırılacak.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, Savcı Jack Smith’in ‘ABD halkını kandırmak için komplo kurmak, resmi bir süreci engellemek ve engellenmesini teşvik etmek ile seçilme hakkına karşı komplo kurma’ suçlamalarını içeren iddianamesinin Büyük Jüri tarafından uygun bulunmasının ardından hakim karşısına çıktı.

Trump seçimi kaybetmesine rağmen mevcut Başkan Joe Biden’ın hile yaptığını öne sürmüş ve seçimin asıl kazananının kendisi olduğunu iddia etmişti. Trump destekçileri, Biden’ın zaferinin tescilleneceği 6 Ocak 2021 gecesinde Kongre Binası’nı basarak ABD için sıra dışı sayılabilecek bir görüntü yaratmıştı.

Smith’in komplo teorilerini destekçileriyle paylaşan Trump hakkında hazırladığı iddianamenin Büyük Jüri tarafından onaylanmasının ardından eski başkan dün avukatları ve üst düzey danışmanlarıyla Washington’a gitti. Trump, ayaklanmanın yaşandığı Kongre Binası’na birkaç blok uzaktaki federal adliyede tutuklandı.

Duruşma sırasında suçsuz olduğunu söyleyen Trump, federal, eyalet ve yerel yasalara uyması ve davayı herhangi bir tanıkla görüşmekten kaçınması şartıyla serbest bırakıldı. Davanın bir sonraki duruşması 28 Ağustosta yapılacak. Trump’ın avukarı John Lauro ise davanın büyüklüğü ve dava materyalinin fazlalığının daha çok zaman gerektirebileceğini söyleyerek erken itirazda bulundu. 

İddianamede Trump’ı görevde tutma planında hayati rol oynadığı iddia edilen altı komplocunun da ismine yer verildi. The Guardian’da yer alan habere göre, bu kişilerin ismi açıklanmasa da beşinin eşkalinin Trump’un avukatları Rudy Giuliani, Sidney Powell, John Eastman, Ken Chesebro ile ülkenin eski Adalet Bakanlığı yetkilisi Jeff Clark’ın eşkali ile örtüştüğü belirtiliyor.

Davaya 6 Ocak baskınına katılmakla suçlanan sanıklara savcıların istediğinden fazla ceza veren ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Tanya Chutkan bakıyor. Chutkan’ı görevine eski ABD Başkanı Obama atamıştı.

Hem bu iddianameyi hem de kendisine açılan diğer ceza davalarını seçim kampanyasını raydan çıkarmayı amaçlayan bir ‘cadı avı’ olarak nitelendiren Trump, salı gününden bu yana yaptığı sosyal medya paylaşımlarında Biden yönetimini adaleti siyasi emelleri için kullanmakla suçladı.

Salı günkü iddianamenin ardından Reuters/Ipsos ortaklığındaki bir ankette Trump Cumhuriyetçilerin aday yarışında yüzde 47’lik bir oy oranına sahipken, ikinci sırada yüzde 13 ile Florida Valisi Ron DeSantis’in olduğu görüldü. Cumhuriyetçilerin dörtte üçünün bu suçlamaların ‘siyasi amaçlı’ olduğunu söylemesi, Trump’ın ‘Mağdurum’ söyleminin kendi tabanında yankı bulduğunu gösteriyor.

Smith daha önce Trump’ı Mar-a-Lago’daki malikanesinde ulusal güvenlik belgelerini saklamak ve bu belgeleri geri almak isteyen hükümeti engellemekle suçladığı bir iddianame hazırlamıştı. O davanın Mayıs 2024’de görülmesi planlanıyor.

Trump’a açılan yeni dava, işleri karıştırdıTrump’a açılan yeni dava, işleri karıştırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.