Ukrayna’dan Rusya donanmasına insansız deniz araçlarıyla saldırı: Hasar verdik
İran'ın İsrail'e tarihinde ilk kez doğrudan saldırması Batılı güçleri teyakkuza geçirirken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg "Batı hem Ukrayna'yı hem de İsrail'i savunabilecek güce sahip mi" sorusunu yanıtladı.
Tüm dünya İran’ın 13 Nisan’da İsrail’e düzenlediği hava saldırısını konuşmaya devam ederken Batılı ülkeler bir yandan da güç testini sürdürüyor. Saldırı İsrail’in İran’ın Suriye’nin başkenti Şam’daki konsolosluk binasına yaptığı ve ikisi general yedi İran askerinin hayatını kaybettiği saldırıya misilleme olarak yapılmıştı.
İran’ın yanıtı 300’den fazla insansız hava aracıyla (İHA) seyir füzesini İsrail’e göndermek oldu. Saldırıdan bir kişinin ölmesi dışında ciddi hasar almadan kurtulan Tel Aviv’in Tahran’a vereceği yanıt gündemdeki sıcaklığını korurken konuya ilişkin önemli sorular NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e yöneltildi.
Brüksel’deki NATO karargahında Hollanda’da geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ve Çekya Başbakanı Petr Fiala ile ortak basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg bir gazetecinin “İran ve İsrail arasında tırmanan gerilimin bölgesel bir çatışmaya dönüşme riskinde Batı’nın hem Ukrayna hem de Orta Doğu’daki çatışmayı idare edebilecek hava savunma sistemine sahip olup olmadığına” ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:
“NATO müttefikleri bu kabiliyete sahiptir. Hep birlikte tüm dünyanın askeri gücünün yüzde 50’sini temsil ediyoruz ve güçlü müttefiklerimiz var.”
Ukrayna’da süren savaş ve Orta Doğu’da yaşanan çatışmaların NATO’nun savunma harcamalarını artırma hedefinin önemini gözler önüne serdiğini söyleyen Stoltenberg “Savunma harcamalarını artırmak zorundayız, gerilimler artıyor. Müttefiklerin yaptığı da tam olarak bu” diye konuştu.
NATO Secretary General Jens Stoltenberg has asked allies to give their air defense systems to Ukraine.https://t.co/NZXiu0PPgx
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) April 17, 2024
Genel Sekreter bir araya geldiği liderler ile Ukrayna’ya nasıl daha fazla hava savunma sistemi sağlanabileceğinin konuşulduğunu belirterek “Zira savaş alanındaki durum halen çok zor ve Ukrayna’nın daha fazla destek için yaptığı açık ve acil çağrıyı hepimiz duyuyoruz” dedi.
Ukrayna’nın şimdiye kadar yapılan yardımlardan daha fazlasına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Stoltenberg “İşte bu nedenle müttefikler NATO’nun kapasite hedeflerini tutturmak ile Ukrayna’ya daha fazla yardımda bulunmak arasında bir seçim yapmak durumundadır. Benim mesajım açık: Ukrayna’ya daha fazla yardım gönderin” diye konuştu.
Danimarka, Hollanda ve Çekya’nın Ukrayna’ya yardım sağlamada üstlendiği rolün önemine değinen Stoltenberg ilerleyen günlerde ABD Kongresi’nden de Ukrayna’ya yardım paketine ilişkin olumlu adım atılacağına dair ümitli olduğunu savundu.
NATO’nun savunma stratejisi çerçevesinde her müttefikin gereken mühimmat ve silah sistemine sahip olmasının hedeflendiğini anımsatan NATO Genel Sekreteri şöyle devam etti:
“En azından kısa vadede, tüm hedeflere ulaşmak ile Ukrayna’nın şu anda ihtiyaç duyduğu şeyleri sağlamak arasında bir çelişki olabileceğini fark ettim. Bu nedenle Ukrayna’ya destek sağlamanın tek yolu NATO kapasite hedeflerinin altına inmekse bunun yapılacak en doğru şey olduğunu açıkça ifade ettim.”
Buna karar verecek olanın müttefik ülkeler olduğunu kaydeden Stoltenberg “Ancak gerçek şu ki Ukrayna’yı desteklemek ve Rusya’nın savaş kabiliyetlerini yok etmelerine yardımcı olmak bizim güvenliğimizi de artıracaktır” diye ekledi.
NATO-Ukrayna Konseyi’nin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin talebi üzerine cuma toplanacağını hatırlatan Stoltenberg NATO Savunma Bakanları ile Ukrayna’nın acil ihtiyaçlarının ele alınacağını kaydetti.
Öte yandan toplantının nabzını tutan ABD merkezli yayın kuruluşları, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Savunma Bakanı Boris Pistorius’un NATO ve ötesindeki ortakları Ukrayna’ya acilen ihtiyaç duyulan hava savunma sistemlerini göndermeye ikna etmek için “Hava Savunması Konusunda Acil Eylem” girişimi başlattıklarını bildirdi.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de Kiev’in hava savunma kapasitesinin arttırılması çağrılarını destekledi. Almanya’nın girişimini desteklediğini söyleyen Frederiksen şöyle konuştu:
“Almanya’nın birkaç gün önce Ukrayna’ya bir Patriot sistemi daha hibe etme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Bence kendimize sormamız gereken en önemli soru şu; bitmek bilmeyen Rus saldırılarına karşı her gün mücadele ettiği bir dönemde Ukrayna’ya kendi hava savunma sistemlerimizden birkaç tane göndermemiz daha iyi olmaz mı? Avrupa’da sistemlerimiz olduğunu biliyoruz. Bunlardan bazılarının şimdi Ukrayna’ya teslim edilmesi gerekiyor.”