NATO’da yeni genel sekreter tartışması: Ben Wallace havlu attı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ittifak içindeki görev süresi eylülde sona eriyor. Birliğin yeni genel sekreterinin kim olacağı ise merak konusu. Bazıları Stoltenberg'in göreve devam etme ihtimali olduğunu söylüyor. Daha önce göreve talip olan İngiliz Bakan Wallace ise artık bunu istemiyor.

Dünya 23 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, daha önce NATO genel sekreterliğine talip olmuştu. Fotoğraf: Shutterstock

Norveç’in eski Başbakanı Jens Stoltenberg’in NATO’daki genel sekreterlik görevi dokuz yılın ardından eylülde sona erecek. Ukrayna savaşının yeniden canlandırdığı ittifakta yeni genel sekreterin kim olacağı, Stoltenberg’in yeniden genel sekreter mi seçileceği soruları gündeme gelmeye başladı. Basına yansıyan haberlere göre, ittifakın üyeleri Stoltenberg’in yerine kimi seçeceğine karar vermekte zorlanıyor.

NATO’ya üye bazı ülkelerin Stoltenberg’in görevde kalmasına eğilimi olduğu belirtilse de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ‘ülkesinin özel olarak bir adayı desteklemediğini’ söyledi. Adı konuşulan isimlerden biri ise Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace.

Geçen ay Alman haber ajansı dpa’ya demeç veren Wallace, “Hep bunun iyi bir iş olduğunu söylemişimdir. Yapmak isteyeceğim bir iş. Yine de şu anda yaptığım işten de memnunum” diyerek NATO genel sekreterliğiyle ilgilendiğini belirtmişti. Ancak o zamandan bu zamana bir şeyler değişmiş olacak ki Wallace Economist dergisine verdiği demeçte, “Böyle bir şey olmayacak” diyerek Stoltenberg’in bir yıl daha görevde kalmasını istediğini söyledi.

Wallace işgal sonrasında Ukrayna’ya verdiği destekten ötürü bu göreve aday olarak gösterilmiş, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak da savunma bakanına açıktan destek vermeye dikkat etmişti. Ne var ki ABD’nin Wallace’a şüpheyle yaklaştığı ve ordu içinde bazılarının Wallace’ın Ukrayna’yı zorlamasına kızdığı düşünülüyor.

Wallace Economist demecinde ABD’nin Stoltenberg’in konumuna daha kıdemli bir siyasetçinin geçmesini istediğini öne sürerek, “Belki de bir başbakanın genel sekreter olmasını istiyorlardır” dedi.

ABD’nin Çin’e karşı müttefik kazanmaya odaklandığı ve Fransa’nın Avrupa’nın özerkliğine vurgu yaptığı bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Wallace, genel sekreterliğe kim gelirse gelsin, ‘NATO’da çözülmemiş birçok sorunla’ uğraşmak zorunda kalacağını ve ‘hem Macron’u hem de Biden’ı memnun etmesi’ gerekeceğini belirtti.

NATO'nun Rusya stratejisinde anlaşılamamış: Reuters'a konuşan diplomat Türkiye'yi sorumlu tuttuNATO’nun Rusya stratejisinde anlaşılamamış: Reuters’a konuşan diplomat Türkiye’yi sorumlu tuttu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.