Nazi askerini alkışlayan Kanada Parlamentosu’na Trudeau’dan tepki: Utanç verici

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Parlamento'da yapılan oturumda eski Nazi askeri Yaroslav Hunka'nın ayakta alkışlanmasını 'utanç verici' olarak niteledi. 22 Eylül'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin parlamentodaki konuşması sonrası Ukraynalı Hunka'dan kahraman olarak bahsedilmişti.

Dünya 27 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Kanada Parlamentosu'nda ayakta alkışlanan Yaroslav Hunka'nın Nazi askeri olduğu ortaya çıktı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin, 22 Eylül’de Kanada Parlamentosu’nda yaptığı konuşmanın ardından Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota’nın, Hunka’dan kahraman olarak bahsetmesi ve tüm üyelerin Hunka’yı alkışlamasının yankıları sürüyor. Kanada basınındaki haberlere göre, Trudeau, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Olanlar son derece üzücü. Kanada Parlamentosu ve tüm Kanadalılar için çok utanç verici” yorumunu yaptı.

Söz konusu olayın ardından Hunka’yı oturuma davet eden ve burada alkışlattıran Rota’ya yönelik istifa çağrıları da sürüyor. Demokrat Milletvekili Peter Julian, Parlamento’da yaptığı konuşmada, olayı affedilemez bir hata olarak nitelendirerek, Rota’nın istifa etmesi gerektiğini savundu.

Muhafazakar Milletvekili Pierre Poilievre de, Rota’nın istifa etmesi gerektiğini belirtirken, Trudeau’yu da sorumluluk üstlenmemekle suçladı.

Tüm dünyada geniş yankı bulan olay şöyle gerçekleşmişti: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski 22 Eylül’de Kanada Avam Kamarası’nda bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota, salonda bulunan 98 yaşındaki Yaroslov Hunka’yı savaş kahramanı olarak tanıttı ve kendisine hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Bunu krize çeviren de Parlamento üyelerince alkışlarla karşılanan Hunka’nın, İkinci Dünya Savaşı’nda aslında Nazilerin tarafında savaştığının ortaya çıkması olmuştu.

Kanada’dan Hindistan’a gidecek vatandaşlarına uyarı: Çok dikkatli olun

Kanada, Hindistan’a gidecek vatandaşlarını ülke genelinde terör saldırısı tehdidi nedeniyle çok dikkatli olmaları konusunda uyardı. Kanada hükümeti, ülkede bir Sih aktivistin ölümünün ardından Hindistan’la yaşanan gerilimin artması nedeniyle seyahat tavsiyelerinde güncelleme yaptı.

Protesto çağrılarının yanı sıra sosyal medyada Kanada’ya yönelik olumsuz algılara işaret edilen güncellemede, Hindistan’a gidecek vatandaşların ülke genelinde terör saldırısı tehdidi nedeniyle çok dikkatli olmaları istendi.

Hindistan tarafından yayımlanan 40 teröristin isminin olduğu listedeki ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü’nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar, 18 Haziran’da Kanada’da vurularak öldürülmüştü. Kanada Başbakanı Trudeau, Nijjar’ın öldürülmesinin arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğunu iddia etmişti.

Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansı’nın 2022’de Pencap’ın Jalandhar şehrinde Hindu din adamını öldürmekten aradığı Nijjar, Hint devletine karşı KLF üyelerini eğitmek, finansal destek sağlamak, komplo kurmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek gibi suçlamalarla karşı karşıyaydı.

Halistan fikrini benimseyen örgüt

‘Sih ülkesi’ anlamına gelen Halistan fikrini benimseyen örgüt, 1987’den beri Hindistan’da askeri ve diplomatik hedeflere saldırılar düzenlemekle birlikte Romanya’nın Yeni Delhi Maslahatgüzarı Liviu Radu’yu kaçırmasıyla tanınıyor.

Hindistan, örgütün Pakistan destekli olduğunu ve bu ülkeden silah yardımı aldığını iddia etse de örgütün İngiltere, İspanya ve Malezya’daki Sih diasporasından bağış topladığı biliniyor. Örgüt, Hindistan’ın Pencap eyaleti dışında Pakistan’ın Pencap, Hayber Pahtunhva, Sindh, Belucistan ve Keşmir bölgelerinin de tamamını veya bir kısmını Halistan olarak görüyor. Hindistan, KLF’yi terör örgütü olarak tanımlıyor.

Örnek politikacıdan kötü haber: Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eşi Sophie ayrıldıÖrnek politikacıdan kötü haber: Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eşi Sophie ayrıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.