Netanyahu 45 kişinin öldüğü Refah katliamı için ‘trajik kaza’ dedi

İsrail ordusunun pazar gecesi düzenlediği Refah bombardımanına tepkiler yükselirken İsrail ordusu saldırının güvenli bölgeyi hedeflemediğini iddia etmişti. İsrail Başbakanı Netanyahu sonunda olayı "trajik bir kaza" olarak niteledi.

Dünya 28 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
İsrail Başbakanı Netanyahu. Fotoğraf: Shutterstock

İsrail ordusu pazar gecesi Refah’ta tahliyesini talep etmediği, Birleşmiş Milletler’e (BM) ait çadır kente ağır bombardıman düzenlemişti. Saldırıda 45 kişi hayatını kaybederken İsrail saldırısını “Hamas savaşçılarının olduğu yeri hedef aldığını” söyleyerek aklamaya çalışmıştı. Ancak uluslararası toplum bu gerekçeyi kabul etmedi. Başta BM, Avrupa Birliği (AB) ve Fransa olmak üzere birçok yerden İsrail’e saldırılarını bir an önce durdurması çağrısı geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sonunda sivil Filistinlilerin kaldığı kampta 45 kişinin İsrail tarafından öldürülmesini “trajik kaza” olarak niteledi ama İsrail’in saldırılarını durduracağına dair bir işaret vermedi.

Haaretz’in haberine göre Netanyahu İsrail parlamentosu Knesset’te yaptığı konuşmada “Olayı araştırıyoruz, politikamız böyle. Bizim için saldırıya karışmayan kişilerin yaralanması bir trajedidir” dedi ve olayın “sivillere zarar vermemek için ellerinden gelen her şeye rağmen” meydana geldiğini iddia etti. Netanyahu’nun “saldırıya karışmayanlardan” kastı pazar günü Hamas’ın Tel Aviv’e roket saldırısı. Hamas’ın saldırısında sadece iki kişi hafif yaralandı.

Ancak Netanyahu’nun konuşmasındaki meydan okuyucu ton kaybolmadı. Uluslararası baskılara rağmen Gazze’de savaşmaya devam edeceklerinin sözünü veren Netanyahu “Zafer bayrağı göndere çekilene kadar savaşmaya devam edeceğim. Hedefime ulaşmadan savaşı sona erdirmeye niyetim yok. Eğer teslim olursak katliam geri döner” dedi.

İsrail’in bu saldırısı Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’e Refah’taki saldırılarını bir an önce durdurma emri verdikten sadece iki gün sonra gerçekleşti. Üstelik ABD’li, İsrailli ve Katarlı yetkililer müzakerelerin yeniden başlaması için görüşmeler gerçekleştiriyordu.

Ordu pazar gecesi saldırıda iki Hamas yetkilisinin öldüğünü söyledi. Ancak BM’ye ait çadır kentteki yıkım o kadar büyüktü ki İsrail’in kendisini savunması zorlaştı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han’ın Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkarma talebini destekleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Refah’taki hava saldırısından dolayı “öfkelendiğini” belirterek bölgedeki operasyonun “bir an önce durması gerektiğini” söyledi.

İsrail ordusu iddiaları reddetti

İsrail ordusundan yapılan açıklamada saldırının hedefinin Hamas savaşçıları olduğu belirtildi ve bunun için de “güdümlü bomba” kullanıldığını belirtti. Ancak Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre bombardıman sonucu çıkan yangınlarda 23’ü kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere en az 45 kişi hayatını kaybetti. Bakanlık 249 kişinin yaralandığını söyledi. Gazze gibi çok küçük bir alanda güdümlü bombalar kullanılsa tahribatın boyutu büyük oluyor.

İsrailli bir yetkili ordunun yaptığı ilk incelemede saldırıda şarapnel parçalarının bölgedeki yanıcı bir maddeyi tutuşturmuş olabileceği sonucuna varıldığını aktardı. Ordudan yapılan açıklamada saldırıdan önce havadan bölgenin gözetlendiğini ve güdümlü bomba kullanılarak sivillere zarar verme riskini azaltmak için birtakım önlemler alındığını iddia etti.

Ayrıca bir harita yayınlayan ordu saldırının El Mawasi insani yardım bölgesine yapılmadığını söyledi. İsrail’e göre saldırı Refah’ın kuzeybatısındaki Tal as Sultan’aydı. Halbuki İsrail’in kara birlikleri şimdiye kadar Refah’ın güneydoğusunda ve Mısır sınırı boyunca uzanan Philadelphi Koridoru’nda faaliyet gösteriyordu.

Hayatta kalanlardan biri hava saldırının bütün bir yerleşim yerini ateşe verdiğini söyleyerek “İnsanları diri diri yaktılar” dedi. Hamas da İsrail’in Refah’a saldırısını “korkunç bir savaş suçu” olarak niteledi. Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Axios’tan Barak Ravid’e Refah’taki saldırı görüntülerinin “yürek parçalayıcı” olduğunu söylemekle birlikte İsrail’in “Hamas’ın izini sürme hakkına sahip olduğunu” belirtti.

Hamas'ın Tel Aviv saldırısına İsrail'den katliamla yanıt: BM'nin çadır kentini ateşe verdilerHamas’ın Tel Aviv saldırısına İsrail’den katliamla yanıt: BM’nin çadır kentini ateşe verdiler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.