Netanyahu ateşkes için diyaloğu yine reddetti: Mısır’a heyet göndermeyecek

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'deki İsrailli rehinelerin aileleri ve kabineden gelen tepkilere rağmen esir takası diyaloğuna kapıları kapattı. Netanyahu Mısır'ın başkenti Kahire'deki görüşmeşlere de heyet göndermeyecek.

Dünya 15 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu. / Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılar ve işgal harekatında 28 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybederken, şeridin en güneyinde Gazzelilerin sığındığı tek bölge olan Refah’ı da gözüne kestiren İsrail yönetimi tüm diyalog kapılarını kapatmaya devam ediyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, savaşın en önemli karar alma forumu olan Savaş ve Güvenlik Kabinesi’ne danışmadan Kahire’deki müzakereler için bir İsrail heyeti göndermekten vazgeçtiği Çarşamba günü yaygın bir şekilde bildirildi.

Esirlerin aileleri öfkeli

Karar, rehinelerin ailelerinin temsilcileri arasında öfkeye yol açtı ve Ulusal Birlik Partisi’nden Savaş Kabinesi üyeleri Benny Gantz ve Gadi Eisenkot’u kızdırdı.

Netanyahu’nun ofisi ayrıca “Hamas ‘hayalci’ tutumunu değiştirene kadar esir takası müzakerelerinde hiçbir ilerleme kaydedilemeyeceğini” söyledi.

Gazze’de kalan esirlerin çoğunun aile üyelerini temsil eden Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu ise yaptığı açıklamada, devam eden görüşmeleri engelleme kararı karşısında “hayrete düştüklerini” belirterek “Görünen o ki, kabine üyelerinden bazıları diyaloğu kabul etmeden rehinelerin hayatlarını feda etmeye karar vermişler” dedi. Açıklamada bu kararın esaret altında kalan rehineler için “ölüm cezası” anlamına geleceği ifade edildi.

Görüşmelerde ivme kazanmaya çalışan Mısır ve Katar, Perşembe günü, İsrail’in olası bir anlaşmada serbest bırakması gereken Filistinli mahkumların sayısı gibi ana anlaşmazlık noktasından kaçınan toplantılar yapmayı planlıyordu. Walla haber sitesinin konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre bugünkü görüşmelerde anlaşmanın insani boyutları üzerinde durulacak.

Mossad ve Şin Bet’in önerisini de reddetmiş

Mossad ve Şin Bet (Şabak) başkanlarının yanı sıra Netanyahu’nun diplomatik danışmanı da müzakereler için salı günü Kahire’deydi. Başbakanlık Ofisi’nden bir kaynak Times of Israel’e yaptığı açıklamada bu kişilerin sadece dinleyici olarak oturumlara katılmışlardı. Görüşmeler herhangi bir ilerleme kaydedilmeden sona erdi.

Yine İsrail merkezli Kan haber ajansı da salı günü Netanyahu’nun Mossad, Şin Bet ve İsrail ordusu tarafından ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için hazırlanan yeni bir çerçeve anlaşma önerisini reddettiğini aktardı.

Hamas’ın talepleri arasında kalıcı bir ateşkese doğru adımlar atılması, askerlerin Gazze’den çekilmesi, bölgenin yeniden inşası ve 7 Ekim’de alınan rehinelere karşılık yaklaşık 1500 Filistinli mahkumun serbest bırakılması yer alıyor.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada ise “Kahire’de İsrail’e rehinelerimizin serbest bırakılması için Hamas tarafından yeni bir teklif sunulmadı” dendi ve “Netanyahu’nun Hamas’ın hayal ürünü taleplerine boyun eğmeme konusunda ısrarcı olduğu” savunuldu.

Açıklamada ayrıca “Hamas’ın tutumundaki bir değişiklik müzakerelerde ilerleme kaydedilmesini sağlayacaktır” ifadeleri yer aldı.

İsrail Lübnan'ı vurdu, Hizbullah 'Yanıtsız kalmayacak' dediİsrail Lübnan’ı vurdu, Hizbullah ‘Yanıtsız kalmayacak’ dedi

Erdoğan 12 yıl sonra Kahire'de: Ticarette 15 milyar dolar hedefi, İsrail'e Refah uyarısıErdoğan 12 yıl sonra Kahire’de: Ticarette 15 milyar dolar hedefi, İsrail’e Refah uyarısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.