Netanyahu ne demek istiyor: İran’a doğrudan saldırıyoruz

İsrail Başbakanı Netanyahu bir basın mensubunun sorusu üzerine "İran'a saldırmadığımızı kim söylüyor? Biz İran'a doğrudan saldırıyoruz" dedi.

Dünya 19 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu. / Fotoğraf: AA

İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı 25 bini aşarken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Tel Aviv’de Ortadoğu’daki son gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Netanyahu’ya 7 Ekim olaylarıyla ilgili olarak özür dilemesi gereken bir şey olup olmadığı soruldu. Başbakan ile soruyu soran basın mensubu arasında gerilim yaşandı. Netanyahu sorunun “kendisini lekelemek” için sorulduğunu ileri sürdü. “Ben de dahil olmak üzere hiç kimse hatadan muaf değildir” diyen Netanyahu “Ben Hamas’la savaşmaya devam edeceğim, siz de benimle savaşmaya devam edeceksiniz” diyerek muhabire yüklendi.

İsrail’in neden İran’a doğrudan saldırmak yerine bölgedeki vekillerine saldırmakla yetindiğini soran bir başka muhabire ise Netanyahu “İran’a saldırmadığımızı kim söylüyor? Biz İran’a doğrudan saldırıyoruz” şeklinde yanıt verdi. “İran’ın nükleer silaha giden yolda detaylarını veremeyeceğim başka aşamaları da var” diyen Netanyahu “İsrail Başbakanı olarak İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek için her şeyi yapmakla yükümlüyüm” diye ekledi.

‘Kesin zafere kadar saldırılar sürecek’

Netanyahu ayrıca “Hamas’a karşı kesin bir zafer” elde edene kadar Gazze Şeridi’ne saldırıları sürdüreceklerini söyledi. İsrail Başbakanı ABD medyasında yer alan “Washington yönetiminin Netanyahu sonrası ve Filistin devletinin kurulması için hazırlık yaptığına” dair haberlerin sorulması üzerine “Netanyahu’dan sonraki gün. Bu çoğu İsrail vatandaşının ertesi günü. 30 yıldır tutarlı şekilde tek bir şey söylüyorum. Bu çatışma bir devletin yokluğuyla değil devletin varlığıyla ilgilidir” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) dahil uluslararası toplum tarafından kabul edilen iki devletli çözüm önerilerini reddettiğini ve bu tutumunu ABD yönetimine de ilettiğini aktaran Netanyahu “Başbakanın dostlarımıza ‘hayır’ diyebilme yeteneğine sahip olması gerekiyor” şeklinde konuştu. Gazze Şeridi’nin geleceği konusunda yalnızca İsrail’in Gazze’nin tamamı üzerinde güvenlik kontrolünü ele geçirmesini sağlayacak bir anlaşmayı kabul edeceğini savunan Netanyahu bunu da ABD’li yetkililere söylediğini iddia etti.

Netanyahu Gazze’ye saldırıların sona ermesinden sonra İsrail’in Ürdün’ün batısındaki tüm toprakları kontrol altına alması gerektiğini savunarak “Bu durum da egemenlik fikriyle çelişiyor. Ne yapabilirsiniz?” dedi.

ABD merkezli yayın kuruluşu NBC News’in haberinde Netanyahu’nun ABD’nin “Filistinlilere devlete giden bir yol karşılığında Suudi Arabistan’la normalleşme planını” reddettiği iddia edilmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Netanyahu’ya ilettiği isteklerinin “Hizbullah’a savaş açmayacakları yönündeki anlayış” dışında tamamen reddedildiği belirtildi.

İsrail basını: Netanyahu esir anlaşmasını reddetti

İsrail basını İsrail yönetiminin Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için Hamas’la yeni müzakerelere başlaması yönünde ir teklif hazırladığını, ancak Başbakan Binyamin Netanyahu’nun teklifi reddettiğini ortaya çıkardı. Kanal 13’ün haberine göre Netanyahu’nun ret kararını Başbakan’ın tutumuna öfkelerini dile getiren Savaş Konseyi Bakanları Benny Gantz ve Gadi Eisenkot ile koordinasyon olmadan verdiğine işaret edildi.

Kanal 13 ayrıca isimlerini vermediği siyasi yetkililerin Netanyahu’nun “kaçırılan kişilerin serbest bırakılmasına ilişkin bir anlaşmayla ilgili çabayı engellediğini” söylediğini aktardı.

Netanyahu’nun ofisinden müzakerelere ilişkin yapılan açıklamada ise “Hamas’ın talep ettiği ve Başbakanın kategorik olarak reddettiği koşulun savaşın sona ermesi olduğu” belirtildi.

İsrail ordusuna göre Gazze Şeridi’nde hala 136 İsrailli esir bulunuyor. Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda Gazze’deki çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

25 bin ölümden sonra İsrail Cumhurbaşkanı: Filistinliler için iyi bir gelecek istiyorum25 bin ölümden sonra İsrail Cumhurbaşkanı: Filistinliler için iyi bir gelecek istiyorum

İsrail ve Hamas anlaştı: Rehinelere ilaç, Gazze'ye daha fazla insani yardım gidecekİsrail ve Hamas anlaştı: Rehinelere ilaç, Gazze’ye daha fazla insani yardım gidecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.