Netanyahu’dan Biden’a Mısır baskısı: Filistinlileri alsınlar

The Washington Post, Netanyahu'nun, Biden'dan, 7 Ekim sonrasındaki saldırıları sırasında Gazze'deki halkın bir kısmını alması için Mısır'a baskı yapmasını istediğini iddia etti.

Dünya 24 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu / 18.10.2023 İsrail

İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş devam ederken diplomasi masasındaki gerilim de her geçen gün tırmanıyor. Bu gerilim sebeplerinden biri de Mısır ve İsrail arasında yaşanıyor. Gerilim en büyük sebebi de İsrail’in Gazze Şeridi’ni terk etmeleri için zorladığı Filistinlilerin Mısır’a geçmesini istemesi.

Bu ayın başlarında Axios da Mısır’ın İsrail ve ABD’yi, yerinden edilmiş Filistinlilerin Gazze’den Sina Yarımadası’na kaçmasına izin vermemeleri konusunda uyardığını yazmıştı. Kahire’nin böyle bir olasılığın Mısır-İsrail ilişkilerinde ‘kopuşa’ yol açabileceğini vurguladığı da ifade edilmişti. Axios raporuna göre Mısır’ın endişesi, İsrail Savunma Güçleri (IDF) operasyonu genişledikçe İsrail’in ‘Filistinlileri Gazze’den Mısır’a iteceği ve savaştan sonra da geri dönüşlere izin yönünde.

ABD’nin yüksek tirajlı gazetelerinden The Washington Post da aynı konuyu yeniden gündeme getirdi.  Haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ABD Başkanı Joe Biden’dan Gazzelileri alması için Mısır’a baskı yapmasını istediği iddia edildi. Gazetenin, konu hakkında bilgi sahibi, ismi açıklanmayan diplomatlara dayandırdığı haberinde, Netanyahu’nun, 7 Ekim sonrası saldırıları boyunca halkı Gazze dışına gönderme planını Biden’a ilettiği kaydedildi.

Bu kapsamda, Netanyahu’nun, Biden’dan Gazzelilerin bir kısmını alması için Mısır’a baskı yapmasını istediği belirtildi. Biden’ın ise Netanyahu’ya, Mısır’ın “bunu bir seçenek olarak görmediği” cevabını ilettiği ifade edildi.

Şansını Sunak ve Macron’da da denemiş

Öte yandan, haberde, Netanyahu’nun, Gazze halkının başka bir yere sevk edilmesi teklifini Tel Aviv’i ziyaret eden İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a da yaptığı, ancak bu önerinin kabul edilmediği vurgulandı.

Tel Aviv ve Washington arasında Gazze çatlağı

Haberde, ayrıca, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının ardından bölgenin geleceğine dair Tel Aviv ve Washington arasında görüş farklılığı bulunduğuna da dikkat çekildi. Biden yönetiminin, Netanyahu’ya, Filistinlilerin bölgedeki çatışmaların ardından dönmesi fikrini kabul ettirmeye çalıştığına işaret edilen haberde, İsrail Başbakanının ise bu teklife sıcak bakmadığı ve “süresiz işgal” düşüncesini dillendirdiği aktarıldı.

İsrail medyası da İsrailli yetkililerin Washington Post’un, Tel Aviv ve Washington arasında “Gazze’de ne olması gerektiği” konusunda fikir ayrılığı yaşandığı yönündeki makalesini yalanladığını yazdı.

Biden: İsrail dünyanın desteğini kaybetmeye başladı, Netanyahu değişmeliBiden: İsrail dünyanın desteğini kaybetmeye başladı, Netanyahu değişmeli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.