Nijer’de darbe girişimi, halk sokakta

Nijer'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları tarafından, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum alıkonuldu. Darbe girişiminde bulunan grubu Niamey'de sokağa inen halk protesto etti. ABD, darbe girişimini kınarken, darbe girişiminin arkasında 10 yıldır Muhafız Alayı Komutanı olan General Tchiani var.

Dünya 27 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Nijer’de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları tarafından Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum alıkonuldu ve darbe girişiminde bulunuldu. 

Niamey’de halk Ulusal Meclisin önünde toplanarak Bazoum’un derhal serbest bırakılması için sloganlar attı. Bazoum’un alıkonulduğu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yürümek isteyen kalabalığa uyarı ateşi açıldı.

Nijer Cumhurbaşkanlığının Twitter hesabından da gösterilere ilişkin fotoğraflar paylaşıldı.

https://twitter.com/PresidenceNiger/status/1684253545741144065

Darbeci grupla Bazoum arasında müzakerelerde eski Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou da arabuluculuk yaptı.

Darbe girişiminin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani’nin olduğu kesinleşti. Uzlaşı sağlanmazsa ordunun, Tchiani önderliğinde hareket eden gruba saldırabileceği öne sürülüyor.

General Omar Tchiani, 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olarak görev yapıyor.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) nezdinde darbe hükümetlerinde arabuluculuk görevi üstlenen Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon’un da Niamey’e gittiği kaydedildi.

1960’tan bugüne 4 darbe

Fransa’dan bağımsızlığını 1960’ta alan Nijer’de bugüne kadar 4 darbe ve sayısız darbe girişimi yaşandı. Ülkede en son darbe 2010’da eski Cumhurbaşkanı Mamadou Tandja’ya karşı yapılmıştı.

Mohamed Bazoum, Şubat 2021’de seçilmiş ve ülkede ilk kez demokratik yollarla seçilmiş cumhurbaşkanı görevini yine demokratik yollarla seçilmiş halefine bırakmıştı.

Bazoum, henüz yemin edemeden 31 Mart 2021’de darbe girişimi yaşamış, girişim kısa sürede bastırılmıştı. Bir ziyaret için Türkiye’de bulunan Bazoum, Mart 2022’de de bir darbe girişimi atlatmış ve hemen ülkesine dönmüştü.

Nijer, Sahel bölgesinde Mali ve Burkina Faso’da askeri yönetimlerin başa gelmesinden sonra Batılı güçlerin bölgedeki tek müttefiki olarak değerlendiriliyordu. Komşusu Mali ve Burkina Faso, Rusya ile yakınlaşırken Nijer, Rus güvenlik şirketi Wagner ile işbirliğine karşı çıkıyordu.

ABD’den kınama: ‘Bazoum’u serbest bırakın’

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Nijer’deki gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yaparken, “Cumhurbaşkanı Bazoum liderliğindeki Nijer’in demokratik yollarla seçilen hükümetinin işleyişini durdurmaya ve devirmeye yönelik her türlü çabayı şiddetle kınıyoruz” ifadesini kullandı.

Sullivan, Nijer Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’na bağlı unsurlara Bazoum’un serbest bırakılması ve şiddetten kaçınma çağrısında bulunduklarını belirtti. Sullivan, “Nijer, ABD için kritik bir ortaktır. Demokrasi ve insan hakları konusunda ortak değerlere sahibiz, bölgesel güvenlik ve refahı ilerletmek için işbirliği yapıyoruz. Nijer hükümeti ile olan kıymetli işbirliğimiz, Nijer’in demokratik standartlara olan bağlılığının devam etmesi üzerine kuruludur” mesajını verdi.Kamboçya'da şaşırtmayan sonuç: 40 yıldır ülkeyi yöneten liderin partisi zaferini ilan ettiKamboçya’da şaşırtmayan sonuç: 40 yıldır ülkeyi yöneten liderin partisi zaferini ilan etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.