Nijerya 3 gündür silahlı saldırılarla sarsılıyor: 130’dan fazla kişi öldü

Nijerya'nın Plateau eyaletindeki köylere hafta sonundan itibaren düzenlenen silahlı saldırılarda 130'dan fazla kişi hayatını kaybetti. Af Örgütü saldırılarda hükümeti yetersizlikle suçladı, Devlet Başkanının kayıtsız kalması tepki çekti.

Dünya 26 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Yıllardır dini ve etnik gerilimlerden bir türlü kurtulamayan ve sık sık terör saldırılarıyla sarsılan Batı Afrika ülkesi Nijerya’da çetelerin kentlere silahlı saldırıları can almaya devam ediyor. Yerel hükümet yetkilileri ülkenin orta kesimlerinde köylere düzenlenen saldırıda yüzden fazla kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

Cumartesi ve pazar günkü saldırılarda 16 olarak açıklanan ölü sayısındaki bu keskin artış dikkat çekti. Plateau eyaletine bağlı Bokkos yerel yönetiminin başkanı Monday Kassah AFP’ye “Cumartesi günü başlayan çatışmalar pazartesi günü erken saatlerine kadar devam ettiği için 113 kadar kişinin öldüğü doğrulandı” dedi. Kassah şu ana kadar Bokkos, Jos ve Barkin Ladi’deki hastanelere nakledilen 300’den fazla yaralı tespit edildiğini aktardı.

Eyalet başkanı Danjuma Dakil’e göre Bokkos bölgesinde başlayan saldırılar komşu Barkin Ladi’ye sıçradı ve burada 30 kişi ölü bulundu.

Pazar günü eyalet valisi Caleb Mutfwang de saldırıyı “barbarca, acımasız ve haksız” diye nitelendirerek kınamıştı. Valilik sözcüsü Gyang Bere ise “Masum sivillere yönelik devam eden saldırıları engellemek için hükümet tarafından proaktif önlemler alınacaktır” diyerek bölge sakinlerinin yüreğine su serpmeye çalıştı.

Bölgeden bir kaynağa göre pazar günü öğleden sonra geç saatlerde hâlâ silah sesleri duyuluyordu.

Af Örgütü’nden kınama: Nijeryalı yetkililer saldırıları önlemede başarısız

Uluslararası Af Örgütü (AI) saldırıların ardından hükümeti eleştirerek eski adı Twitter olan X hesabından yayınladığı bir mesajda “Nijerya yetkilileri Plateau eyaletinin kırsal topluluklarına yönelik sık sık gerçekleşen ölümcül saldırıları sona erdirmekte başarısız oluyor” dedi.

Örgütün açıklaması şöyleydi:

“Uluslararası Af Örgütü Bokkos’un bazı topluluklarına ve Plateau Eyaleti’ndeki Barkin-Ladi LGA’nın bazı bölgelerine silahlı kişilerce düzenlenen yeni saldırılarda 70’ten fazla kişinin öldürülmesini kınıyor. Cumartesi gecesi başlayan saldırılarda da onlarca kişi yaralandı ve yerinden edildi.

Yetkililerin Nijerya halkını koruma konusundaki küstah başarısızlığı giderek ‘norm’ haline geliyor. Başkan Bola Tinubu bu saldırılara yanıt olarak güvenlik önlemlerini yürürlüğe koyacağını söyledi ancak bu sözlerin şu ana kadar boş olduğu ortaya çıktı.

Nijeryalı yetkililerin bu saldırıları tarafsız ve etkili bir şekilde soruşturması gerekiyor. Başkan Bola Tinubu bu korkunç saldırıları kınamaktan fazlasını yapmalı. Fail olduğundan şüphelenilen kişiler derhal adalet önüne çıkarılmalıdır.”

Başkan Tinubu kayıtsız

Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu’nun ise sosyal medyada saldırıya kayıtsız kalarak Noel mesajı paylaşması tepki çekti.

Öte yandan Kuzeybatı ve Orta Nijerya ormanların derinliklerindeki üslerinden hareket eden ve köyleri yağmalayıp sakinlerini fidye için kaçıran milisler tarafından uzun süredir bu tarz saldırılara maruz kalıyor.

Nijerya ordusu 'yanlışlıkla' Mevlid Kandili cemaatini vurdu: En az 85 ölü varNijerya ordusu ‘yanlışlıkla’ Mevlid Kandili cemaatini vurdu: En az 85 ölü var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.