O zaten ‘ceset’miş: Ukrayna’ya kaçan Rus pilot İspanya’da öldürüldü

Ukrayna'ya kaçan Rus pilota İspanya'da suikast düzenlendi. gözler Kremlin'e çevrilirken Rus İstihbarat Şefi, Narışkin "ahlaken ceset haline gelmişti" dedi.

Dünya 20 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en tanınan muhalifi Aleksey Navalniy’nin sürüldüğü Kutup Kurdu ceza kolonisinde öldürülmesinin ardından bu kez de Ukrayna’ya sığınan Rus pilot Maksim Kuzminov’un ölümünü konuşuyor.

Kuzminov gündeme ağustos ayında kullandığı Mi-8 askeri helikopteriyle birlikte Ukrayna’ya inip sığınmasıyla gelmişti. Kuzminov Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşı “soykırım” olarak niteleyip bu suça ortak olamayacağı gerekçesiyle Kiev’e sığınma talep edince Rusya’da “hain” ilan edilmişti. Moskova tarafından intikam sözleriyle anılan pilotun geçen hafta İspanya’da bir yeraltı garajında vurularak öldürüldüğü öğrenildi. 13 Şubat tarihinde İspanya medyasına yansıyan haberlerde 33 yaşındaki bir Ukraynalının Alicante bölgesinin sahil kasabası Villajoyosa’da bir toplu konutun yeraltı otoparkında vurulduğu belirtildi. Habere göre, iki kişi otoparkta bekledikleri Ukraynalıyı öldürdükten sonra kullandıkları küçük aracı da olay yerinin yakınlarında yakıldı. Ardından detayların öğrenilmesiyle “Ukraynalı” denen kişinin aslında Kiev’e sığınan Rus pilot Maksim Kuzminov olduğu ortaya çıktı. Bunu ortaya çıkaran da Rusya yanlısı Telegram kanalı oldu. Rus devlet haber ajansı TASS İspanyolca yayın yapan Rusya yanlısı Telegram kanalını doğrular nitelikte bir haber yayınladı. TASS’ın haberinde Kuzminov’un komşularının onun alkol ve uyuşturucu sorunlarından mustarip olduğunu söylediğine değinildi.

İspanya devlet haber ajansı EFE ve Ukrayna askeri istihbaratı GUR ölünün kimliğinin Maksim Kuzminov olduğunu doğruladı. EFE Kuzminov’un farklı isim altında Ukrayna pasaportuyla İspanya’da yaşadığını belirtti. İspanya’nın devlet haber ajansı EFE pilotun yarım düzine kurşunla vurulduğunu ve saldırganların kullandıkları arabayla pilotun üstünden geçtiğini yazdı. İspanyol medyası müfettişlerin daha sonra yakındaki bir kasabada yanmış olarak bulunan araçla kaçan iki şüpheliyi aradığını söyledi.

‘Ahlaken bir cesetti’

Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı Direktörü (SVR) Sergey Narışkin de TASS’ın konuyla ilgili görüşlerini sorması üzerine “Rusya’da ölü hakkında ya iyi konuşmak ya da hiç konuşmamak gelenektir. Fakat o hain bu kirli ve korkunç suçunu planladığı andan itibaren ahlaken bir ceset haline gelmişti” dedi.

Kuzminov geçen ağustosta iki Rus hava üssü arasında uçarken Mi-8 helikopteriyle rotasını son anda Ukrayna’ya kırmıştı. Geçen yıl Kuzminov’un Ukrayna’ya kaçışı Kiev için büyük başarı olarak servis edilmişti.  Ukrayna istihbaratının yayımladığı belgeselde Kuzminov’un Ukrayna’ya kaçırdığı helikopterdeki mürettebattan iki kişinin teslim olmayı reddettiği belirtilerek “iniş sırasında hayatlarını kaybettiği” öne sürülmüştü.

Ukrayna medyasına göre Ukrayna ordusu ve istihbaratıyla anlaşmalı saf değiştirme karşılığı Kuzminov’a güvenlik garantileri, yeni belgeler ve para sağlandı. Ukrayna istihbarat kaynakları Kuzminov’un Ukrayna’da kalmak yerine İspanya’ya taşınmaya karar verdiğini söyledi. Ancak o arada Kuzminov özel kuvvetlerin yeni bir Rus savaş uçağını ele geçirmeyi başardığı ilk Ukrayna operasyonuna katıldı. Operasyon Ukrayna’ya değerli belgeler ve teknik ekipman da kazandırdı. Rusya ordusu ise Kuzminov’a karşı vatana ihanet davası açıp kaçışı sırasında ölen mürettebata “ölüm sonrası askeri onur ödülü” verdi. Rus televizyonuna konuşan ölen helikopterdeki mürettebattan bir kişinin eşi “Maksim gerçekten bunu yaptıysa, umarım onu ​​bulup öldürürler” demişti. Görünen o ki öyle olmuş.

Gözler yine olağan şüpheli Kremlin’de

Kuzminov’un öldürülmesiyle gözler Kremlin’e çevrildi. Rus güvenlik servisleri Avrupa topraklarında Kremlin’in düşmanlarına karşı düzenlenen bir dizi suikastla zaman zaman gündeme geliyordu. 2018’de Rusya’nın GRU askeri istihbarat biriminden iki memurun Birleşik Krallık’ta Rus çifte ajanı Sergei Skripal’i öldürmeye çalıştığı iddia edilmişti. Ve 2021’de bir Alman yargıç 2000’li yıllarda Çeçen Zelimkhan Khangoshvili’nin Berlin’deki Tiergarten’de öldürülmesi nedeniyle Rusya’yı devlet terörüyle suçlamıştı.

Bir Rus muhalifin son ayları: Navalniy'nin mektupları ortaya çıktıBir Rus muhalifin son ayları: Navalniy’nin mektupları ortaya çıktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.