Paris Olimpiyatları’nda korku zirve yaptı: Tren hatları devre dışı, havaalanında tahliye

Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Fransa’da açılış öncesi tren hatları devre dışı kaldı, havalimanı tahliye edildi. Saldırıyı henüz üstlenen olmazken seferlerdeki aksamaların tüm hafta sonunu etkilemesi bekleniyor.

Dünya 26 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Dünyada yaşanan krizlerin ortasında başlayacak Paris Olimpiyatları için start bugün verilecek. Ama bu kadar küresel kriz varken güvenlik adına da büyük endişeler yaşanıyordu. Fransa’nın başkenti Paris’te başlayacak olimpiyatlarda IŞİD’e karşı önlemler alındı ancak bugün tren hatlarına yapılan saldırı yine de paniğe neden oldu.

Saldırının 2024 Paris Olimpiyatları’nın açılış töreni öncesinde ülke genelinde ulaşım sistemini kaosa sürüklemesi bekleniyor. Fransa’nın en büyük demiryolu şirketi SNCF tren altyapısına yönelik Cuma sabahı “büyük bir saldırı” gerçekleştiğini açıkladı. Saldırı çok sayıda tren güzergahının değiştirilmesine ve iptallere neden oldu. SNCF sosyal medya hesabından “Tüm yolculardan yolculuklarını ertelemelerini ve istasyonlara gitmemelerini rica ediyoruz” dedi.

Saldırının etkisi birkaç gün sürebilir

Saldırının “kundaklama” biçiminde gerçekleştiği belirtildi. Fransa Ulaştırma Bakanı Patrice Vergriete sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada önümüzdeki birkaç gün içinde hızlı tren (TGV) seferlerinde aksamalar yaşanacağını söyledi. Vergriete saldırıları “kasıtlı eylem” olarak nitelendirerek kınadı. Bakan “Seferleri mümkün olan en kısa sürede eski haline getirmek için yoğun şekilde çalışan SNCF ekiplerine büyük teşekkür ederiz” dedi.

“Tesislerimize zarar vermek amacıyla kundaklama saldırıları başlatıldı” diyen SNCF etkilenen hatlardaki trafiğin ‘büyük ölçüde aksadığını’ da belirtti. Fransız medyası güneydoğu hattında yeni bir saldırının önlendiğini duyurdu.

‘Olimpiyatları hedef almak Fransa’yı hedef almaktır’

Yaklaşık 800 bin Fransız tatilcinin seyahat planları bu hafta sonu sekteye uğrayacak. Dolayısıyla bu saldırılardan da en fazla tatilcilerin ve turistlerin etkilenmesi bekleniyor. SNCF Başkanı Jean-Pierre Farandou “üzücü bir gün” olduğunu, çünkü “sorumsuz serseriler” tarafından gerçekleştirildiğini söylediği saldırılardan en çok ailelerin etkileneceğini söyledi. Saldırıların planlı olduğu ve demiryolu ağı üzerindeki stratejik noktaları dikkatle hedef aldığı anlaşılıyor. Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera da saldırıları “vandalizm” olarak niteleyerek kınadı. BFMTV’ye “Bu tamamen dehşet verici” dedi. “Oyunları hedef almak Fransa’yı hedef almaktır.”

Birçok Olimpiyat müsabakası Paris’e ana demiryolu hatlarıyla bağlı olan Nantes ve Bordeaux gibi Paris dışındaki yerlerde yapılacak. Tren seferlerinin iptal edilmesinin ardından aralarında Paris’teki Gare Montparnasse’ın da olduğu istasyonlarda çok sayıda yolcu mahsur kaldı. Vali Laurent Nuñez cuma günü çok sayıda insan toplandığı için Paris’teki istasyonlara daha fazla polis yönlendirildiğini söyledi.

Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı.

Havalimanı tahliye edildi

Tren hatlarındaki aksamalar sürerken Fransa-İsviçre sınırı yakınındaki Basel-Mulhouse-Freiburg Havalimanı’ndan yapılan açıklamaya göre, havalimanı “güvenlik gerekçesiyle” tahliye edilerek geçici olarak kapatıldı.

Eurostar şirketinden BFMTV kanalına yapılan açıklamada ise olumsuz sinyalizasyon koşulları nedeniyle Paris ve Londra arasında sefer yapan Eurostar trenlerinin farklı bir hat üzerinden seferlerini düzenlemek durumunda kaldığı bildirildi.

İki başkent arasındaki bazı tren seferleri de iptal edildi. Yolcular konuya ilişkin gelişmelerden e-posta, mesaj ve Eurostar’ın internet sitesi vasıtasıyla haberdar ediliyor. İsteyen yolcular, seferlerini ücretsiz şekilde değiştirme veya biletlerinin iadesini talep edebiliyor.

 

Paris Olimpiyatları'na doğru... IŞİD endişesi büyüyorParis Olimpiyatları’na doğru… IŞİD endişesi büyüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.