Ortadoğu ‘uçurumun eşiğinde’: Büyükelçilikler basıldı, Batı Şeria karıştı

İsrail-Hamas savaşında Gazze'deki hastaneye düzenlenen saldırı Orta Doğu'da bardağı taşıran son damla oldu. Türkiye, Ürdün, Lübnan, Tunus ve Suriye'de halk, İsrail ve Fransa büyükelçiliğine doğru yürüyüşe geçti. Batı Şeria'daki Filistinliler ise hem Abbas yönetimine hem de İsrail'e karşı ayaklandı.

Dünya 18 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Ellerinde Filistin bayrakları ile sokaklara dökülen Lübnanlılar, Fransa'nın Beyrut Büyükelçiliği binası önünde toplandı. Fotoğraf: AA

Ürdün Kralı 2. Abdullah, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın ‘Ortadoğu’yu uçurumun kenarına getirdiğini’ söylerken çok yanılmıyor. Özellikle de  Ehli Arap Hastanesi’ne düzenlenen saldırı, tüm dünyada eşiğin geçildiği nokta oldu. Gazze yönetimi saldırıda 500 kişinin öldüğünü söylerken, İsrail saldırının sorumluluğunu üstlenmeyi reddetti. (Detaylı haberimizi buradan okuyabilirsiniz.)

Gazze'de hastane vurulduGazze’de hastane vuruldu

Ancak Gazze 7 Ekim’den beri İsrail bombardımanına uğradığı için İsrail ordusundan yapılan yalanlama, pek çok ülke ve insan tarafından kabul görmedi. Türkiye, Ürdün, Lübnan gibi bazı ülkelerde İsrail büyükelçiliklerinin önünde toplanarak protestolar düzenlenirken, Batı Şeria’da da halk sokağa dökülerek hem hastaneye düzenlenen saldırıya hem de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a isyan etti.

Batı Şeria’da hem İsrail’e hem Abbas’a yakarış

Batı Şeria’da yüzlerce kişi hem saldırıyı hem de Abbas’ı protesto etmek için Ramallah’ta sokaklara döküldü. Abbas’ın İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı tavır almadığını söyleyen protestocular, “Halk başkanın düşmesini istiyor” şeklinde sloganlar attı.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Filistin polisi, Gazze’deki hastane saldırısını protesto edenlere müdahale etti. Göstericiler, ateş yakarak bazı yolları kapattı. Fotoğraf: AA

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın bildirdiğine göre Ramallah yakınlarındaki Nahi Salih köyünde yaşanan çatışmalar sırasında bir Filistinli protestocu İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldü. Öte yandan Filistin güçlerinin, Abbas aleyhine slogan atan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullandığı bildirildi.

Batı Şeria’nın Gazze’dekilerle dayanışma gösterisi aradaki bölünmüş yönetim sebebiyle daha da önemli. Gazze’nin kontrolü Hamas’ta, Ramallah’ta ise Filistin davasını uluslararası arenada savunan Filistin Kurtuluş Örgütü bulunuyor.

El Cezire muhabiri Resul Serdar, “Bu iki grup arasında özellikle 2005’ten bu yana yaşanan çekişmeler nedeniyle iletişim asgari düzeyde. Ancak liderler arasındaki iletişim oldukça kısıtlı olsa da Ramallah halkı ile Gazze’de yaşayanlar arasında daima duygusal bir bağ var. Ramallah halkının şu anda Gazze’de olanlara karşı örgütlendiğini görüyoruz. Şimdiye kadar Ramallah’ta Filistinliler ve İsrailliler arasında çok fazla çatışma görmemiş olsak da tetikleyici olabilecek psikolojik bir eşik var” diyor.

Ürdün Gazze için ayakta

Gazze’deki saldırı patlak verdiğinde hem Ürdün’ün başkenti Amman’da hem de ülkenin diğer bölgelerinde halk sokaklara döküldü. Ürdün, iki milyondan fazla Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle 7 Ekim’den bu yana ülkede gözle görülür bir şekilde büyüyen bir öfke zaten vardı.

El Cezire muhabiri Osama Bin Javaid, “Buradaki Filistinliler dünyanın Gazze’de akan kanı durdurmak için yeterince çaba göstermediğini söylüyor, dolayısıyla şiddeti durdurması gereken insanlara kızgınlar” diye anlatıyor.

Amman’da özellikle İsrail Büyükelçiliği önünde büyük protestoların gerçekleştirildiği bildirildi. Elçiliğin etrafında güvenlik kordonu kurulurken, insan sayısının her geçen saat daha da arttığı aktarılıyor. Bazı öfkeli gençlerin büyükelçilik binasına saldırı girişimlerinde bulunduğu da yine bölgeden aktarılan bilgiler arasında. Güvenlik güçlerinin kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı söyleniyor.

Türkiye de teyakkuzda

Türkiye’de de İHH İnsani Yardım Vakfı İstanbul’daki İsrail Büyükelçiliği önünde toplanma çağrısında bulunurken, başka bir kalabalık da Ankara’daki İsrail Büyükelçiliği önünde protesto düzenledi. Kalabalık büyükelçiliği basmaya kalkışınca çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesiyle karşılaştı. İsrail Konsolosluğu yakınında bulunan McDonalds’ın camları, İsrail’i protesto eden vatandaşlar tarafından kırıldı.

 

Lübnan, Suriye ve Tunus da ayakta

Halkların hedef aldığı tek yer İsrail büyükelçiliği değildi. Lübnan’da protestocular, İsrail’e destek verdiği için ABD büyükelçiliğine gitmeye çalıştı ancak Lübnan ordusu ve güvenlik güçlerinin tüm yolları kapattığı bildirildi. Bu sefer protestocuların Fransa Büyükelçiliği önüne gittiği öğrenildi. Lübnan Hizbullah’ı da bugün Beyrut’un güneyinde ‘Gazap Günü’ diye adlandırdığı büyük bir protesto yapılması çağrısında bulundu.

Lübnan’daki durumu aktaran El Cezire’den Zeyna Kodr, öfkeli protestocuların ABD Büyükelçiliği’nin güvenlik bariyerlerini aşmaya çalıştığını anlattı. Olay yerini ‘kaotik’ olarak nitelendiren Kodr, Filistin yanlısı protestocuların öfkesinin sadece İsrail’e değil, İsrail-Hamas savaşının başından bu yana İsrail’e koşulsuz destek veren ABD’ye yönelik de olduğunu söyledi.

Öfkeli bir grup Tunuslu, Fransa’nın İsrail’i desteklemesi sebebiyle Fransa büyükelçisinin sınır dışı edilmesi talebiyle Tunus’ta Fransız büyükelçiliğine yürüdü. Benzer bir şekilde Suriye’nin İdlib kentinde de halk sokağa inerek, saldırıya tepkisini gösterdi.

Erdoğan'dan dünyaya çağrı, Dışişleri'nden 'İsrail hesap verecek' çıkışıErdoğan’dan dünyaya çağrı, Dışişleri’nden ‘İsrail hesap verecek’ çıkışı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.