Ortadoğu’da ‘McDonald’s krizi’

McDonald's İsrail, İsrail ordusuna bedava yemek sağlayacağını açıklayınca ortalık karıştı. Bir çok Müslüman ülkede bulunan McDonald's ise Gazze'ye para yardımında bulunacağını açıkladı. Amerikan fast food zincirinin birçok ülkede dükkanları yağmalanıyor.

Dünya 20 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

7 Ekim’den beri devam eden İsrail-Filistin Direniş Örgütleri arasındaki gerilim devam ederken, ABD’nin dünyaca ünlü fast food zinciri McDonald’s’ın İsrail temsilcilisi, geçtiğimiz Salı günü İsrail ordusuna ve ‘devleti koruyan herkese’ bedava yemek vereceğini açıklamıştı.

Açıklamaya Müslüman ülkelerden tepkiler gecikmedi. Türkiye, Lübnan, Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Mısır, Pakistan ve Bahreyn’de bulunan McDonalds’lar ise tam tersine Gazze’de yaşayanlara toplu olarak milyonlarca dolar destek sözü verdi.

McDonald’s’ın merkezi ABD’nin Chicago şehrinde bulunsa da, her ülkenin kendi yerel imtiyaz sahibi bulunuyor. Örneğin İsrail McDonald’s’ın sahibi Alonyal Ltd.

Katarlı bir şirket tarafından yönetilen Türkiye McDonald’s, kamuoyuna yaptığı açıklamada İsrail şubesi ile hiç bir bağlantısı olmadığını belirterek, Gazze’ye 1 milyon dolar göndereceğini açıkladı.

 

McDonald’s Ürdün de, sosyal medya hesabından Gazze halkına 100 bin dolar (2 milyon 80 bin TL) vereceğini duyurmuştu. ”Hepimiz çabalarımızı birleştirelim ve elimizden gelen her şeyle Gazze’deki toplumu destekleyelim,” diye  de eklemişti.

 

Gazze eylemcileri McDonald’s yağmalamıştı

Bir çok Müslüman ülkede İsrail McDonald’s’ın bedava yemek verme kararına tepki olarak McDonald’slar yağmalanmıştı. Geçtiğimiz hafta, Lübnan’ın Sayda şehrinde eylemciler, Amerikan hamburger zincirinin camlarını kırarken görüntülenmişti.

Gazze’de Salı akşamı Ehli Arap Hastanesi’nin vurulması ve 500’e yakın kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Lüban’ın başkenti Beyrut’ta çığ gibi büyüyen protestolar sırasında bir başka McDonald’sa saldırı düzenlenmişti.

Eylemcilerin sosyal medyada paylaştığı 18 Ekim Çarşamba gününe ait görüntülerde, motosikletli kalabalıklar görülüyor; birçoğu Hizbullah ve Filistin bayrakları sallayan motosikletli kalabalık gruplar, Raouche’deki Starbucks şubesine, Beyrut Amerikan Üniversitesi’ne ve Saida ile Ain al-Mraiseh’deki McDonald’s şubelerini yağmalıyor.

Türkiye’de de Gazze ile dayanışma gösteren eylemciler, Salı akşamı İstanbul’un Levent semtinde bulunan McDonald’s’a saldırmıştı.

McDonald’s, Filistin ve İsrail arasındaki gerilimden nasibini alan ilk uluslararası zincir değil.

Kıyafet markası Zara’nın geçen sene İsrail temsilcisi Joey Schwebel’in evinde İsrailli aşırı sağcı bakan Itamar Ben-Gvir için evinde özel etkinlik düzenlemesi de dünya çapında boykotlara sebep olmuştu.

McDonald’s Türkiye 54.5 milyon dolara resmen Katarlı şirketin olduMcDonald’s Türkiye 54.5 milyon dolara resmen Katarlı şirketin oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.