Seyahat kaosu: Beyrut – Türkiye uçuşları yok satıyor

İsrail'in devam eden Lübnan saldırıları, İran'ın karşı atağı derken Ortadoğu'da seyahat kaosu yaşanıyor. Neredeyse tüm uçuşlar ya erteleniyor ya da iptal ediliyor. Öte yandan ay sonuna kadar Türkiye'ye biletler de tükenmiş durumda.

Dünya 2 Ekim 2024
THY 24 kargo uçağı ve 416 yolcu uçağıyla 133 ülkedeki 364 noktada hava kargo hizmetleri sunuyor.

Ortadoğu’da durmadan tırmanan gerilim tam anlamıyla seyahat kaosuna sebep oldu. Flightradar24 verilerine göre birçok hava yolu şirketi, Lübnan, İsrail ve Kuveyt’e uçuşlarını erteledi ya da iptal etti. Çatışmaların şiddetlenmesiyle seyahatlerin aksayacağı endişesi seyahat ve havayolu sektörlerindeki hisseleri de vurdu.

İran, İsrail’in Lübnan’daki İran destekli Hizbullah’a karşı yürüttüğü operasyona misilleme olarak Salı günü 7 Ekim’den sonraki en büyük saldırısını gerçekleştirdi. 200’e yakın füzeyle İsrail’e saldıran İran için Tel Aviv yönetimi “bedel ödeteceği” sözünü verdi.

FlightRadar24 haritasına göre çarşamba sabahı İran’ın İsrail’e yönelik balistik füze saldırısının sona erdiğini açıklamasının ardından aralarında havayolu şirketi Flydubai’nin de bulunduğu birkaç uçuş İran hava sahası üzerinde görüldü.

Bununla birlikte tüm bölgedeki uçuşlar daha geniş çaplı bir normalleşme belirtisi olmadan yönlendirildi veya kesintiye uğradı. Dünyanın dört bir yanındaki havayolu şirketleri tırmanan çatışmanın ardından İsrail ve Lübnan uçuşlarını iptal etti ve birçoğu güvenlik durumuna bağlı olarak en az Ekim ortasına kadar devam uçuşların etmeyeceğini söyledi.

British Airways (ICAG.L) ve Air France-KLM (AIRF.PA) Tel Aviv’in Ben Gurion havalimanına uçuş iptallerinin Hamas’ın İsrail’e saldırısının birinci yıl dönümü olan 7 Ekim dahil en azından önümüzdeki hafta başına kadar devam edeceğini açıkladı.

Uçuşlar Ortadoğu hava sahasının bazı bölümlerinden kaçınmaya devam ederken İstanbul, Kahire ve Antalya merkezleri üzerindeki trafik yoğunluğunu koruyor.

Öte yandan İsrail’in Gazze’nin ardından Lübnan’a da saldırı başlatması Ortadoğu’da Türkiye’ye yönelik yeni bir göç dalgası endişesi yaratıyor. Beyrut’tan Ankara’ya yapılacak THY uçuşları Ekim ayı sonuna kadar dolu görünüyor. Yine Beyrut’tan İstanbul’a yapılacak THY seferleri de 22 Ekim’e kadar tükenmiş durumda.

Pegasus uçuşları ise yine THY gibi Ekim sonuna kadar “full” çekiyor.

Havayolu takip sistemine göre Dubai Uluslararası Havalimanı kalkış uçuşlarının yüzde 85’inin gecikmeli olduğunu bildirirken Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’nda uçuşların yüzde 60’ı iptal edildi. Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nda ise gelen uçuşların yüzde 67’si gecikmeli olarak gerçekleşti. Son aksaklıkların İsrail ile Hamas ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar nedeniyle zaten bir dizi kısıtlamayla karşı karşıya olan sektöre bir darbe daha vurması bekleniyor.

Lübnan Nasrallah'ın yasını tutuyor: Bizim için bir babaydıLübnan Nasrallah’ın yasını tutuyor: Bizim için bir babaydı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.